Sigurno ste puno puta čuli da netko ostaje u nezadovoljavajućoj ili lošoj vezi iako ima mogućnosti prekinuti taj odnos. Bez obzira koliko taj odnos bio loš, osoba usprkos svemu ostaje i nada se boljim danima. “Ma, promijenit će se on/a.” No najčešće se druga osoba neće promijeniti bez obzira što mi učinili. Ako idemo u stručne termine, ovdje je riječ o ovisnosti o drugoj osobi/suovisnosti. Iako se o ovoj ovisnosti jako malo zna za razliku od ovisnosti o alkoholu, cigaretama koje su “vidljivije”, ona također može ozbiljno ugrožavati život pojedinca, fizički, psihički i emocionalno.

“Sve će biti drugačije kada shvati koliko ga volim i prihvaćam unatoč svemu.”

atma.hr – 75
Što je zapravo ovisnost o drugoj osobi te kako ju razlikovati od prave ljubavi?

Svaki ljubavni odnos sadrži određenu razinu ovisnosti, i to je normalno. Dok dijelimo zajedničke trenutke i interese sa voljenom osobom, mi se još više razvijamo te dodatno razvijamo vlastite pozitivne, najbolje osobine. Međutim, ovisnost se razvija kada “Ja te trebam.” preraste u krajnost. Tada kako kaže H.Helpern lišavamo sebe tri bitne slobode: slobode da budemo svoje najbolje ja (self), slobode da volimo osobu na temelju slobodnog izbora i brižne predanosti te slobode između održavanja i prekidanja odnosa.

Ako ste duboko nesretni u svom ljubavnom odnosu, ostajete u njemu, a niste sigurni da li se radi o ovisnosti o drugoj osobi ili o odnosu koji zaslužuje vašu predanost i strpljenje, pokušajte promotriti ovih pet značajki ovisnosti o drugoj osobi ili vezi:

 • Objektivne činjenice i razumsko prosuđivanje (kao i mišljenje drugih ljudi) vam poručuju da se radi o štetnom odnosu te da nema znakova poboljšanja, no vi sve to zanemarujete i ne poduzimate nikakve korake za prekid odnosa.
 • Sami sebi dajete racionalne razloge za ostajanje iako ti razlozi nemaju valjano objašnjenje i nisu dovoljna protuteža svemu negativnom u vezi.
 • Kad razmišljate o prekidu, osjećate strah, nemir, užas tako da izbjegavate o tome misliti i pričati.
 • Kada poduzmete neke korake da bi prekinuli odnos, javlja vam se stanje poput apstinencijske krize (uključujući i fizičku bol) uz ostale simptome te vam se kao jedino rješenje javlja ponovno uspostavljanje odnosa.
 • Kad je odnos uistinu prekinut (ili samo maštanjem o tome), osjećate izgubljenost, samoću i prazninu nastalu prekidom, ali se javlja i osjećaj oslobođenja.

Uz sve navedeno ovisna osoba koristi različite strategije/ponašanja u odnosu prema partneru:

 • Čeka i nada se da će se partner/ica jednom promijeniti
 • Pristaje na različite kompromise koje inače nikada ne bi prihvatila
 • Zadovoljava se sa “mrvicama” ljubavi i pažnje u vezi
 • Nada se da će sa puno ljubavi uspijeti doprijeti do druge osobe i promijeniti je
 • Zna koristiti i manipulativno ponašanje kako bi došla do partnera
 • Potiskuje svoje potrebe, želje te sve posvećuje drugoj osobi
 • Planira sve svoje dogovore u skladu sa željama druge osobe
 • Pokušava biti savršena u svakom pogledu da bi se što više svidjela partneru/ici
 • Kupuje različite poklone ili daje novac drugoj osobi kao znak pažnje

Ako je prisutna većina ovih znakova, vjerojatno se radi o odnosu u kojem elementi ovisnosti značajno uništavaju sposobnost upravljanja vlastitim životom. Muškarci i žene mogu biti podjednako ovisni o drugoj osobi.

“Ovisnost je sve ono što kompulzivno činite iako u tome nimalo ne uživate.”

atma.hr – 75
Kako to izgleda kada krene veza?

U početku kada se zaljubimo, sve je idealno, mislimo da smo našli savršenu osobu. U podsvijesti se nadamo da će nam ta osoba uspijeti zadovoljiti sve naše potrebe i vratiti cjelovitost. Više o tome sam pisala u prošlom članku: “Naše djetinjstvo utječe na izbor partnera – Jeste li čuli za Imago?” Ovdje još ne primijećujemo znakove ovisnosti. Međutim, ako nam taj odnos nakon duže vremena više ne donosi zadovoljstvo, ispunjenost nego nam šteti, a mi ga unatoč svemu ne prekidamo, tada se radi o ovisnosti o drugoj osobi.

“Neću preživjeti bez njega.”

“Nikad više neću naći osobu poput nje.”

Ovdje se pali alarm za preživljavanje, ulazimo u ulogu djeteta koje je nemoćno te neće moći preživjeti kada se odvoji od dotične osobe. Nismo svjesni da nismo više bespomoćna djeca te da imamo potpunu slobodu skidanja okova i odlaska. Skidanje okova je jako teško ukoliko smo zaglavili na ranoj fazi djetinjstva te smo obuzeti jakim emocijama. Razumska objašnjenja tada imaju malo utjecaja.

Ako smo zakinuti u navedenim fazama djetinjstva te imamo težnju ovisnosti o drugoj osobi, vrlo je vjerojatno da ćemo privlačiti te ulaziti u odnose sa osobama koje:

 • Neprestano mijenjaju svoja raspoloženja (jedan dan vas voli, a drugi dan ne želi čuti za vas)
 • Vrijeđaju vas, odbacuju te rijetko kada pitaju za vaše osjećaje, potrebe ili želje
 • Rijetko se drže dogovora ili obećanja
 • Ne mogu vam dati svoju ljubav, pažnju ili razumijevanje jer nemaju to razvijeno u sebi ni prema sebi
 • Mogu biti ovisne o alkoholu, tabletama, poslu i sl.
 • Bježe od sebe, svoje odgovornosti, osjećaja te su potpuno nesvjesni što uistinu žele i osjećaju

Međutim, unatoč svim ovim stavkama, osobe koje su ovisne o drugoj osobi ne mogu prekinuti taj odnos te često nalaze izgovore za ostajanje.


Predavanje: Kada ljubav postane ovisnost

Ukoliko želite više čuti o ovoj temi, možete se prijaviti na predavanje “Kada ljubav postane ovisnost” koje će se održati 15.12. i 19.12. u 18h na adresi Gjure Szaba 4, Zagreb.

Cijena predavanja je 200kn.

Okvirno vrijeme trajanja predavanja je oko 2h.

Broj sudionika je ograničen pa je obavezna prijava na mail:[email protected] ili na mob:091/935-6942.

ŠTO ĆETE ČUTI NA PREDAVANJU:

 • što je ovisnost o drugoj osobi
 • koja su obilježja ovisnosti
 • korijeni ovisnosti i gdje se počinje
 • kako razlikovati “ljubav” od ovisnosti
 • kako započeti izlazak iz začaranog kruga

Voditeljica predavanja: Marta Kravarščan, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach.

Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com/

Facebook stranica: Put Promjene – centar za osobni i poslovni razvoj

Prethodna objavaNepovjerenje koje zatvara srce
Slijedeća objavaVanjska čuda mogu nadopuniti, ali ne i zamijeniti, razumijevanje temeljnih istina egzistencije
Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]