Ako ste zdravi i slobodni te ako uz to imate zdravu i slobodnu obitelj koja vas voli, vi prvo morate naučiti uživati u tome što imate jer od toga bogatstvo veće ne postoji. Ako niste u stanju uživati u svome najvećem bogatstvu, tada je za vas nažalost nemoguće da budete sretni i ispunjeni, jer što god da steknete u ovome svijetu ne može nadmašiti ono što već imate.

atma.hr – 52
Nije istina da čovjek želi biti sretan, da je tako on bi napustio sve ono što mu krade radost i slobodu življenja. No čovjek to ne želi, on se ne želi odreći svojih navika i svojih uvjerenja.

Pogledajte samo što smo napravili od života, u čemu tražimo zabavu, užitke i utjehu. Pogledajte iskreno i vidjeti ćete zašto je mnogo lakše biti tužan i bolestan nego sretan i zdrav.

Naše navike su te koje nam kradu radost i slobodu življenja, mi trebamo toliko toga kako bi zadovoljili svoja osjetila, nahranili svoju sujetu i sačuvali svoj lažni identitet. Naša osjetila su neutaživa, mi uvijek trebamo više, bolje i ljepše i to nam krade zadovoljstvo života i jednostavnost bivanja.

Kako da bude sretan onaj koji konstantno traži više, koji je konstantno nezadovoljan s onim što ima. Sreću je potrebno živjeti, ona se ne može kupiti užicima i materijalnim dobrima.

Da bi utažili žeđ potrebna je voda, no čovjeku voda nije dovoljna pa je u nju ubacio šećer, boju i kojekakve otrove samo kako bi dobio iskustvo okusa. To što taj okus šteti njegovom zdravlju on za to ne mari, a onda se pita otkuda nezadovoljstvo u njegovom životu.

Kako da bude zadovoljan onaj koji ne mari za svoje zdravlje, to jednostavno nije moguće!

atma.hr – 52
Isto je i sa svim drugim segmentima života u kojima zbog svoje neosvještenosti mi jednostavno ne umijemo uživati, nas ništa ne može zadovoljiti. U toj želji da uvijek imamo više, mi propuštamo vidjeti bogatstvo koje već imamo i na taj način gubimo mogućnost da uživamo svoj život.

Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu, kaže jedna stara mudrost koja savršeno prikazuje čovjekovu glupost. Nije li zdravlje veliko bogatstvo te nije li sloboda vrjednija od svakoga užitka?

Recite mi što je to za što bi dali svoje zdravlje i svoju slobodu, postoji li išta na ovome svijetu vrjednije od toga. Naravno da ne postoji, jer što bi vam išta vrijedilo, ako ne biste imali zdravlja i slobode!?

Ako ste zdravi i slobodni, a nesretni, zapitajte se zašto je tako, potražite taj odgovor u sebi. Ne dopustite da vam vaša sujeta ukrade ljepotu života, jer zaista, ako ste slobodni i zdravi, vi nemate razloga za sujetu. Sujeta je igra ega i otrov za Dušu, stoga ju odbacite što je prije moguće.

Ako je čovjek bolestan ili porobljen onda je teško pronaći sreću i mir unutar sebe, no jaki ljudi čak i u tim trenucima ne gube svoj mir, mnogo je takvih svjedočanstava. To nam samo govori da sve dolazi iznutra, od nas samih, a ne od svijeta u kojemu bjesomučno tražimo svoju sreću.

Zahvalnost je temelj sreće i mira, no čini se kako je čovječanstvo odavno zaboravilo što to znači biti zahvalan. Umjesto da budemo zahvalni što smo zdravi, voljeni i slobodni, mi osjećamo nezadovoljstvo jer nemamo mnoge blještave stvari koje promatramo u svijetu oko sebe. No, ja vam kažem, naspram zdravlja i slobode svo zlato ovoga svijeta je samo smeće.

atma.hr – 52
Svi mi koji imamu tu milost da živimo u zdravlju i slobodi smo zapravo već neopisivo bogati, no mi tražimo nešto iznad toga. U toj potrazi mi gubimo svoju slobodu i svoje zdravlje, mi dajemo svoju slobodu za novac s kojim zatim kupujemo stvari što nam najčešće narušavaju zdravlje na svim razinama.

Tek kada naučimo umiriti svoj um i njegove želje, kada postanemo svjesni koliko smo sretni što imamo zdravlje i slobodu, tek tada istinsko zadovoljstvo ima prostora ući u naše živote, do tada život je besmislena utrka bez cilja.

Ako ste zdravi i slobodni te ako uz to imate zdravu i slobodnu obitelj koja vas voli, vi prvo morate naučiti uživati u tome što imate jer od toga bogatstvo veće ne postoji.

Ako niste u stanju uživati u svome najvećem bogatstvu, tada je za vas nažalost nemoguće da budete sretni i ispunjeni, jer što god da steknete u ovome svijetu ne može nadmašiti ono što već imate. Stoga zaustavite sve potrage i uživajte u onome što već jeste, sve ostalo će već doći samo od sebe.

Namaste

Anđelko Katinić /samospoznaja