Mnoge od nas često “bez razloga” zaboli jedno koljeno, a mnogo rjeđe oba istovremeno. Što tada da napravimo? Da odemo kod liječnika i započnemo “liječenje”, ali kakvo? Prvo će nam reći  da kupimo neki lijek za smirenje bolova, čije nazive namjerno nećemo spominjati jer ih pacijenti već dobro znaju.

Autor: Milorad Kovačević
Izvor: alternativa-za-vas.com

Ako na taj način ne uspijemo riješiti problem, liječnik će nas poslati na snimanje zgloba koljena kako bi odredio terapiju.

Nakon snimanja će nam reći da nam je hrskavica “načeta” i da će se njeno nestajanje nastaviti ako terapiju ne produžimo lijekovima.

Obično se prepisuju lijekove protiv bolova i injekcije koje nam ubrizgavaju direktno u zglob koljena. Ove injekcije su vrlo skupe, a sadrže lijek protiv bolova i ulje koje će nam pojačati podmazivanje zgloba.

Međutim, ako ni one ne pomognu, onda nam preostaje samo operacija, tj.ubacivanje proteze, koja je također skupa, a zatim rehabilitacija koja može biti bolna i dugotrajna.

Sve ove muke su nam postepeno došle zato što smo izgubili dragocjeno vrijeme za pravi način liječenja, jer smo se u stvari bavili smirivanjem POSLJEDICA oboljenja koljena.

atma.hr – 52
Pronađite pravi razlog

Dakle, liječili smo bol koja je Božji dar da nam skrene pažnju na problem, umjesto da smo našli razlog i pravo mjesto problema i njega liječili.

Ja to radim tako što nađem koja tetiva, a uz nju i upaljen živac ili ligamenti, su skraćeni ili spazmatični pa zbog svoje skraćenosti zatežu ligamente koljena i tako čine bol.

Razlog skraćenosti može biti nazeb, starost, nekretanje, naslijeđena loša kvaliteta tetive ili naglo savijanje koljena koje je u tom trenutku bilo opterećeno…

Zbog toga je glavni problem bola u koljenu u većini slučajeva lociran iznad njega. Problem može krenuti od lumbalno-išijalgičnog dijela, pa preko zadnje ili prednje loze se spušta do koljena gdje se i javlja bol.

Sve ovo se, naravno, ne odnosi na povrijeđena koljena s puknutim ili istegnutim ligamentima te povrijeđenim meniskusom, za što je kirurgija prema mom mišljenju neophodna, već za sve ostale koji imaju bolove u koljenima bez, po njima, pravog razloga, a takvih je i  najviše.

Alternativna medicina to liječi masažom, tretmanima istezanja, ali samo na točno određenim mjestima, bez velikih bolova i bez skupih lijekova, gelova, injekcija… i naravno BESPOTREBNIH  OPERACIJA.

Zato vam želim dati dobar savjet – ne gubite vrijeme na liječenje bolova u koljenu već odmah počnite da tražite uzroke tih bolova.

atma.hr – 52
Poboljšajte cirkulaciju

Bol u koljenu nas obavještava i da je cirkulacija – prokrvljenost do njega – smanjena. Time je umanjena i ishranjenost zgloba te održavanje kvalitete koštanog dijela, a naročito hrskavice, što i dovodi do njenog trošenja umjesto održavanja.

Bol nam, nadalje, smanjuje, ograničava normalne pokrete što dovodi i do slabijeg lučenja ulja za podmazivanje zgloba, što također ubrzava oštećenje hrskavice, a time i odlazak kod kirurga. Vidite kako je sve to povezano…

Zato je preventivno ponašanje od presudnog značaja, a to je, za starije osobe, dosta šetnje u prirodi uz povremeno ubrzan ritam.

atma.hr – 52
Za one mlađe i srednje dobi to su vježbe čučnjeva, hoda po stepenicama, čučanje s cijelim stopalima na podu bar dva puta dnevno po 5 minuta.

Ne očajavajte ako ne ide iz prvog puta, budite uporni i počnite s manjim brojem ponavljanja uz obavezno pridržavanje uz nešto ili nekoga.

Priznat ćete da je sve spomenuto MNOGO, MNOGO lakše, bezbolnije, sigurnije, pa i jeftinije (zapravo, besplatno).

Vrijeme koje provodite u bolnicama uz bolove,”trčanje” u apoteke po “lijekove”, trpljenje bolova od injekcija i  bespotrebno trošenje novca, iskoristite za šetnje i lagane vježbe s prijateljima koji imaju iste muke. I dajte podršku za volju i istrajnost jedni drugima.

alternativa-za-vas.com