Foto: unsplash.com

Ako želite ostati fit i u kondiciji i tijekom poznijih godina vašeg života vrlo je važno da svoju fitnes rutinu prilagodite svojim godinama i ne bi trebalo biti problema. To što ste ušli u određene godine ne znači da trebate postati manje aktivni, već da svakog desetljeća mijenjate način na koji vježbate.

atma.hr – 78
Evo i kako…

20-e: Sve se može!

Ovo sigurno znate bez da vam kažemo, ali u dvadesetim ste na vrhuncu snage i fizičke spremnosti tako da u tom životnom periodu možete eksperimentirati do mile volje. Stručnjaci kažu da bi zdrave osobe starosti između 19 i 64 godine trebale imati najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti tjedno, ali intenzitet treba varirati.

U trećem desetljeću života trebali bi postaviti temelje za poznije godine, stvoriti dobru mišićnu masu i bazirati se na vježbe od kojih postajete snažnije. Probajte trčanje, boks, vježbe visokog intenziteta…

30-e: Fleksibilnost na prvom mjestu

U ovom desetljeću, dobro istezanje je najvažnije i zato pored standardnih treninga obavezno uključite jogu ili pilates, sporije vježbe koje se baziraju upravo na istezanju. Ovakav tip vježbi će poboljšati rad kardiovaskularnog sistema kao i fleksibilnost.

atma.hr – 39

Pored toga, opće je poznato kako je joga odličan lijek za borbu protiv stresa čija razina kod većine naglo raste u ovom životnom periodu.

40-e i 50-e: Riješite se masnih naslaga

Kada uđete u peto desetljeće života vrijeme je da pojačate intenzitet treninga te da se bazirate na vježbe koje su namijenjene topljenju masnih naslaga. S godinama se masne naslage lako nakupljaju, a teško skidaju.

Isto tako u ovom periodu dolazi do promjene u hormonima kao i samoj muskulaturi. Dižite utege i radite vježbe koje uključuju težinu, vlastitu ili od strane pomagala.

60-e: Držite ustaljeni ritam

U ovim godinama važno je održavati snagu, fleksibilnost i biti dovoljno funkcionalan za svoje godine, ma koliko to ružno zvučalo.  Trebalo bi više koristiti utege sada nego ranije, jer su oni od najvećeg značaja za održavanje mišićne mase.


Widget not in any sidebars

I dalje radite vježbe za istezanje, ali i kardio vježbe poput plivanja koje je sjajno za održavanje kondicije u poznim godinama.

70-e: Ne opterećujte se

Ulazak u osmo desetljeće ne znači da je došao kraj vašim fizičkim aktivnostima, ali svakako znači da je vrijeme da usporite. Treninzi niskog intenziteta su kao stvoreni za ovaj životni period. Radite vježbe koje će vam pomoći da održite tijelo u balansu kao što je tai-chi, a možete jednostavno šetati, nešto žustrije nego inače.

Ako ste cijelog života trčali, to što vam broj godina sada počinje sa 7, nikako ne znači da trebate prestati, ali to trebate raditi sve dok vam ne izaziva nelagodu i bolove.

lolamagazin

atma.hr – 78