Danas, više nego ikada prije, u nama se pojavila potreba za bijegom, bijegom od buke ovoga svijeta, bijegom od života kojeg ne volimo i za kojeg uglavnom smatramo kako nam je nametnut. Čovjek je danas umoran, ispijen i bezvoljan te se čini kako je sve teže vidjeti iskren osmijeh na njegovom licu.

atma.hr – 39

Zašto li je to tako, što je to što nam to oduzima radost življenja? Pitate li se to ikada, ali onako iskreno sa dubokom željom da dobijete odgovor !?

Kada sam bio dijete često sam slušao onu staru narodnu koja kaže;  nije sretan onaj koji puno ima već onaj kojemu je za sreću malo potrebno’. Godinama dugo se nisam mogao složiti s tom tvrdnjom, smatrajući ju zamkom koja vodi u siromaštvo. No danas, s malo više životnog iskustva, stojim na mjestu s kojega mogu mnogo bolje shvatiti patnju ovoga svijeta te ne mogu da ne vidim koliko zapravo istine ima u onoj tvrdnji.

Uistinu ako iskreno pogledamo način na koji danas živimo, bez da ga racionaliziramo, lako možemo vidjeti kako trčimo kao muhe bez glave, tražeći nešto tamo gdje to nikada naći nećemo.

atma.hr – 39

Sigurno sada zamišljate, što je to nešto za čime čeznemo, pitate se; da li su to bogatstvo, uspjeh, sreća…? Zasigurno da je sve to dio naše čežnje, no ništa od toga nije ultimativni cilj naše borbe koju vodimo u svome postojanju.

Sreća kakvu mi poznajemo jeste samo emocija, kemijska reakcija našeg tijela na proživljeno iskustvo. Bogatstvo koje poznajemo jeste samo instrument kojim kupujemo nama ugodne kemikalije – emocije, dok uspjeh često može biti naš poraz zbog naše navike da nesvjesno ustrajemo u ostvarivanju loše odabranih ciljeva.

Stvar je u tome da mi cijelo vrijeme nešto tražimo a da zapravo niti ne znamo što je predmet naše potrage, ili što bi se u narodu reklo; od šume drveta ne vidimo. Mudrost je to koja nam govori kako ponekada ne vidimo najjednostavniju stvar zbog gomile gluposti što se nalaze oko nje. Isto tako mi od šume užitaka ovoga svijeta ne vidimo ultimativni cilj naše potrage, a na kojemu zapravo sve počiva. Taj cilj jeste Mir.

Mir je ta destinacija gdje pokušavamo stići kroz manifestiranje sreće, bogatstva, uspjeha i svih ostalih jamaca svjetovnih užitaka, no vrlo često mi čak i ako steknemo sve to Mir nam opet ostaje nedostižan.

atma.hr – 39

Vidite, rješenje nije u svjetovnom bogatstvu, svjetovnoj sreći niti u svjetovnom uspjehu, jer upravo naša trka za svim time u nama stvara nemir te na taj način od nas sakriva ono što vječno tražimo, baš kao što jedna mudrost zbori ; Bog svoje tajne sakriva od čovjeka tako da ih stavlja njemu tik pod nos’ .

U ovome životu zasigurno treba uživati i živjeti ga punim plućima, no nikada ne smijemo dopustiti da nam potreba za svjetovnim zadovoljstvima ukrade naš mir, uvijek imajući na umu da je nemir kojeg unosimo u naš život isključivo naš odabir.

‘Izabrati ispravno iznad ugodnog, najveći je znak mudrosti u čovjeka’

– Krishna –

Namaste
A. Katinić, https://zivottosamja.blogspot.com/2018/09/kako-pronaci-mir-u-svome-nemiru.html?spref=fb

Prethodna objavaOdgoj bez vike
Slijedeća objavaMasažna olovka Gorski kristal 10 cm
Ono što je obilježilo moj život je višegodišnja ovisnot o drogama u koju sam upao još kao vrlo mlad, sa tek 14 godina. To je bio moj život narednih 7 godina, bez ikakvoga cilja i svrhe u svome životu. U tome periodu nisam niti znao za pojam Duhovnost, za mene je sve to bila fantazija. No onda se događa preokret u mome život, u ljeto 2007. godine imao sam iskustvo blisko smrti, koje se dogodilo kao posljedica totalne iscrpljenosti moga tijela. Ležeći u bolnici u Slavonskome Brodu doživjeo sam nevjerovatno iskustvo koje je zauvijek promijenilo mene i moj život, tu noć za moju Svijest nije bilo granica, sve barijere su bile porušene i imao sam uvid u postojanje drugih dimenzija, spoznao sam beskonačnost postojanja i komunicirao sa najčistijim oblikom svoje Svjesnosti, to jest sa svojom Dušom. To ljeto u bolnici ja sam umro prije smrti i ponovno se rodio kao sasvim nova osoba. Kroz svoje tekstove pokušavam iznijeti spoznaje koje pronalazim unutar sebe sa nadom da koriste na dobrobit onima koji ih čitaju. Namaste