Posao često krivo percipiramo i ne povezujemo ga s emocionalnim odrastanjem. Kako bi objasnili ovu poveznicu objasniti ću s jednim primjerom ovu tvrdnju. Sari se u natalnoj karti Saturn nalazi u kući posla (o toj temi više govorim u knjizi Jyotish i djelovanje Shanija). Inače, Saturn ima više značenja. Osim što je donosioc karme, on je i Sjena, autonomni kompleks i tamo gdje se nađe u natalnoj karti, osjećati ćemo se nekompetentni slabi i teže ćemo rješavati u tom području probleme. Saturn je u ovoj kući Sari, osim posla, donio karmički dug prema ocu jer je kuća posla inače i kuća oca. To se manifestiralo tako da je on želio da njegova kćer uspije u poslu i sva je svoja nadanja i pritiske usmjerio prema tom cilju. Pošto je Saturn karma s poslom, ona je imala najviše problema upravo s poslom jer je dodatno osjećala taj pritisak i želju oca koji je doboko u njoj ostavio taj utisak.

atma.hr – 39

Inače, Sara je završila pravo, ali je otišla u Berlin gdje je radila kao babisiterica. Iako je relativno dobro zarađivala, osjećala je da mora nešto učiniti s karijerom i vratila se ovdje nazad gdje je počela odrađivati pripravnički staž. Bilo joj je tada jako teško. Na konzultaciji me pitala što da učini? Rekao sam da je posao njena najveća slabost ili utjelovljenje Sjene, ili slabosti, koja joj se nalazi u kući posla u znaku Škorpiona koji, s jedne strane, traži dublje ulaženje u pitanje smisla posla, ali njegova slabost je da on stvara sustav u kojem bi drugi trebali raditi za nju. To je bila njena karakteristika u prošlom životu, iskorištavala je svoj položaj. S jedne strane, Saturn kao Sjena govori da mora raditi na sebi i spoznavati sebe kroz posao, a s druge, na ovaj način odrađuje upravo tu karmu, a na kraju sve se odvija da spozna Animusa ili svoju mušku stranu u kojoj će pronaći autoritet u sebi.

Dakle, Saturn joj govori da kroz posao mora osvijestiti sebe, da mora naučiti o poslu razmišljati individualno i stvoriti vještinu (Saturn je i vještina), a to znači da se mora uživjeti u svoj posao, naučiti osnove svog posla i razviti dobar odnos s klijentima. Ako se posveti poslu na taj način i ako se odvoji od poslodavca, ona će napraviti pomak gdje je najvažnija individualnost i neovisnost. To znači da mora poznavati navike okoline i kako da kroz taj sustav traži svoju individualnu slobodu. Kako vidimo, Saturn je tjera da izađe iz narcisoidnosti i sebičnosti kako bi se involvirala u ljude, promatrala ih, vidjela njihove navike a to je sve izlazak iz njene komfor zone. Ako stavi novac na prvo mjesto, uvijek će biti u situaciji da posao propadne jer ovdje su važni odnosi s ljudima što je pridonosi i atma karaka Satruna, u prijevodu planet koji nas uči duhovnosti, ali često na najgrublji način.

atma.hr – 78
Ako gledamo još dublje, posao je simbol Animusa. Kada se bojite posla, onda se bojite afirmirati Animusa. To je ujedno strah od prihvaćanja odgovornosti i kreativnosti, strah od integracije svoje druge polovice. Ustvari, nemate problem s poslom već s Animusom. Naime, Saturn nije samo naše potisnuti dio kojeg se bojimo, on je ono mračno i neosvješteno u ženi. Zato se zove karmički planet jer on ide u dublju stvarnost, njegov krug traje 30 godina a ako je Retrogradan onda i 60 godina što dovoljno govori koliko je to veliki dio psihe u ženi gdje se traži sustavniji pristup problemu ili kući u kojoj se nalazi. To su svi oni momenti izgubljenosti koji nam se javljaju u poslu ili odnosu, a nerješavanje tog problema donosi sve one vanjske manifestacije od prekida veza ili otkaza. Vanjski uzroci samo su naizgled takvi, oni su prepuni isprepletnih strahova i nerješavanja problema.

Ovdje je Saturn stavio pečat i osobu tjera da se integrira, da se probudi i da krene s upoznavanjem sebe na način da se spusti u stvarnost, u dubinu, gdje mora integrirati i ženski dio osobnosti pošto se radi o vodenom znaku. Saturn u vodenim znakovima stvara blokadu na emocionalnom aspektu. Strah od integracije na poslu joj nudi obrambeni sistem u kojem osoba osjeća zatvor od svog posla, a ustvari izbjegava ući u emocionalni odnos sa svijetom i drugim ljudima kroz posao. Kako vidimo, sagledavanje jyotisha je usmjereno na integrativnu ulogu, gdje su vanjski problemi samo inicijacije u dublje procese promjene. Vanjski svijet je samo površinski događaj koji nas tjera na unutarnje procese. U ovom slučaju, Sara ulazi u svijet i kroz posao se suočava s emocionalnim otvaranjem, gdje se kroz kontakte s ljudima ulazi u njihove probleme, a na taj način dolazi u kontakt sa samom sobom prihvaćajući svoju emocionalnu stranu koju je gledala kroz aspekt površinskog posla, a na kraju se od nje traži potpuna transformacija. Ovaj element nikada nije jednosmjeran i ne djeluje samo na posao.

atma.hr – 39

Naime, Saturn je u opoziciji s četvrtom kućom ili emocionalnom kućom, blokira slobodno emocionalno izražavanje i tjera osobu da se milom ili silom otvara emocionalno ne samo na poslu već i u svojem domu s partnerom. Danas Sara radi kao advokat, rodila je i nevoljko je ušla u poslovni svijet. Sada je jednim djelom uspjela osvijestiti ovu karmičku inicijaciju. Ovakav put ili Saturnova inicijacija traži od nje odnos s drugima i napuštanje narcisoidne komfor zone. Sari je prije Saturnove inicijacije, svaki posao bio glup i smatrala je da je nadišla tu fazu života, ali nije mogla samu sebe uzdržavati svojim vještinama. Njom je vladao arhetip djeteta ili narcisoidnost u kojoj je morala prelomiti i prihvatiti stvarnost života, a to ne znači raditi i ići na posao već se uključiti u svijet kako bi vidjeli njegovu pravu svrhu.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

Prethodna objavaKolo života i smrti – Smrt iz perspektive transpersonalne psihologije i duhovnosti
Slijedeća objava5 karakteristika muškarca koji vas nikad neće prestati voljeti
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.