Foto: unsplash.com

atma.hr – 52
Svima nam se događalo da zapadnemo u krizu, lošu životnu situaciju, u probleme iz kojih nikako da nađemo izlaz. Nadamo se da će biti bolje, međutim, umjesto da bude bolje, javlja se još više i više problema. Svaki problem koji pokušamo riješiti, vezan je za drugi, a ovaj drugi za treći, a treći za četvrti i tako u nedogled.

Nađemo u začaranom krugu iz kojeg nam se čini da nema izlaza. Uskoro naša nemoć da to promijenimo izazove očajanje, a onda i depresiju. Pomirimo se sa situacijom i vjerujemo da to tako treba biti. Nadamo se čudu, nadamo se da će se nešto dogoditi što će sve promijeniti.

Ipak, većinu vremena izgubimo energiju misleći o problemima koji nas okružuju, loše smo raspoloženi i bezvoljni. Ako nam netko pokuša dati savjet, odgovaramo s “Da, ali …”.

Drugi će nam reći kako sami privlačimo u naš život nevolju, razmišljajući o negativnom. Slično privlači slično. Većina nas to zna, ali kako biti pozitivni kada ne možemo vidjeti ništa pozitivno oko nas, kada ne vidimo rješenje za svoje probleme.

atma.hr – 39

Gdje je vaš fokus?

Sve što znamo je da takav život – ne želimo. U ovome leži ključ rješenja. Svemir ne razmišlja o tome želite li vi nešto ili ne želite, on samo prima informaciju o tome gdje se vaš fokus nalazi i to vam i pruža. Ako vam je fokus na pozitivnom, on vam pruža pozitivno. Ako je na negativnom, to je ono što i dobivate.

Zamislite da je svemir kao radio prijemnik, na kojem imate mnoštvo radio stanica. Zamislite da slušate radio stanicu na kojoj se vrti glazba koja vam se uopće ne sviđa. Vi znate da vam se ta glazba ne sviđa, znate da ne želite je slušati, ali unatoč tome što vi to ne želite, ta glazba je i dalje tu. Koliko god da vi ne želite tu glazbu, ona će i dalje biti tu.

Što će reći, koliko god da ne želite situaciju u kojoj se nalazite, vaš fokus je na njoj, tako da je ona uvijek prisutna. Možete pokušati promijeniti pjesmu slušajući istu stanicu, ali to vam neće poći za rukom. Ne možete ući u radio prijemnik i promijeniti samu pjesmu, ne možete promijeniti instrumente koji sviraju tu pjesmu, niti pjevača koji je pjeva. Ta pjesma je takva kakva jest. Umjesto da je uporno pokušavate promijeniti, promijenite radio stanicu. Nađite onu na kojoj je glazba koja vam prija.

Jednostavno rečeno, ukoliko vidite da trenutno nema izlaza iz situacije u kojoj se nalazite, ostavite je po strani. Ne vrijedi razbijati glavu i upadati dublje u očaj. Ovo ne znači da treba zatvarati oči pred problemima, već jednostavno ne dopustiti da vas situacija toliko emotivno uznemiruje da vam se život pretvori u pakao.

atma.hr – 75
Ne možemo mijenjati svijet, ali unutar tog svijeta možemo naći onaj dio koji je pozitivan, koji već postoji oko nas. Problem je u tome što se emotivno uvučemo u problem pa nam je fokus neprestano na problemu, tako da onda prestanemo primjećivati ​​ono što je pozitivno. Na taj način propuštamo šanse koje nam se pružaju da promijenimo život na bolje.

Svijet u kojem živimo je poput zdjele s crnim i bijelim kuglicama. Ako vam je fokus stalno na crnim kuglicama, bijele nećete ni primijetiti. Treba biti svjestan cijele zdjele, ali ne dozvoliti da crne kuglice utječu na nas.

Važno je biti svjestan situacije u kojoj se nalazite, prihvatiti tu situaciju i shvatiti da ona nije vječna. Već sutra se stvari mogu drastično promijeniti. Kada smo emotivno uvučeni u situaciju koja nam se događa, čini nam se da joj nema kraja i da se neće ništa promijeniti. Ovo nas vuče dublje u nezadovoljstvo. Zato je potrebno podsjetiti se da je sve podložno promjeni i da vi imate moć mijenjati.

Promijenite radio stanicu

Evo kako za početak pokrenuti pozitivan impuls. Umjesto što čekate da se nešto dogodi, pokrenite pozitivan impuls kako biste privukli nove pozitivne situacije koje će vam pomoći da promijenite “radio stanicu”.

atma.hr – 39

Napišite na papir sve što želite. Napišite sve do detalja, maštajte koliko vam volja. Tekst treba biti napisan u potvrdnom obliku, nešto slično poput afirmacija. Također ga napišite u sadašnjem vremenu, kao da sve što želite već posjedujete. Ne pišite ono što ne želite, jer vraćate fokus na negativno i samo svoje probleme još više potvrđujete.

Dok pišete što želite, vodite računa da ne analizirate ono što želite. Vodite računa da budete jako fokusirani na to što pišete, kako se ne bi dogodilo da vas trenutni problemi ponovno vrate u negativno raspoloženje. Analiziranjem se ponovno vraćate u početni problem.

Na primjer, ukoliko ste podstanar, a želite vaš dom, ne bojte se to i napisati. “Želim svoj ​​dom, svoju kuću s dvorištem, na lijepom i mirnom mjestu u gradu”. Vi zaslužujete to, ne stidite se toga.

Ako budete krenuli analizirati to što ste napisali, iskočit svi mogući argumenti koji će vas uvjeriti da je nemoguće to ostvariti. “Da, ali za to treba puno novca, a ja ga nemam. Trebao bih prvo naći bolji posao, na kojem ću biti prijavljen, kako bih mogao podići kredit. To će se teško dogoditi, jer živimo u ovakvoj državi. Situacija u ovoj državi se neće nikad promijeniti. Možda mi je suđeno da ovako živim … “

Eto kako lako upadnemo u kolotečinu misli koja nas odvlači s prvobitnog cilja, a to je da želite vaš dom.

atma.hr – 52
Evo primjera kako vaš sastav o onome što želite može izgledati: “Živim u svojoj kući s obitelji, imamo prelijepo dvorište i vrt. Kuću smo uredili baš kako nama odgovara, zimi je u njoj toplo, a ljeti ugodno. Imamo prostora za sve što nam je potrebno. Naša djeca su sretna i vole se igrati u vrtu. Uživamo organizirati roštilje i druženja i pozivati naše prijatelje u čijem društvu jako uživamo i u koje imamo povjerenja. Povremeno putujemo našim autom, koji je dovoljno velik za cijelu obitelj, siguran je i praktičan. Mjesto na kojem živimo je prelijepo, imamo predivan pogled na zalazak sunca. Imamo novca za sve što nam je potrebno, hranimo se zdravo i naša djeca imaju sve potrebno za školu. Najviše uživam s obitelji brati voće koje raste u našem vrtu. Sretni smo i svi se lijepo slažemo. Svaki problem riješavamo zajednički i s lakoćom. Osjećam se sigurno i osigurano. Moj me posao jako ispunjava i imam skladne odnose sa šefom i kolegama na poslu.”

Je li vam bilo ugodno čitati ovako nešto? Jeste li doživjeli ovaj tekst kao tuđu priču, priču nekoga tko zaista ima sve ovo u svom životu? Jeste li osjetili na trenutak da se ova osoba zaista ovako osjeća? Ovaj “osjećaj” je ono što i vi trebate njegovati.

Ne samo napisati što želite, nego se zaista uživjeti u to, što je više moguće. Osjetite zadovoljstvo onoga što ste napisali, osjetite kako biste se tada osjećali. Jako pazite da vam se ne provlače osjećaji sjete i tuge zato što to što ste napisali već nije ostvareno! Ne uslovljavajte način na koji želite da se vaša želja ostvari, niti vremenski okvir. To prepustite Svemiru. Za neke stvari treba više vremena, za neke manje. Vi samo budite fokusirani na cilj koji želite postići i budite jako strpljivi.

Fokusiranjem na ono što želite, mijenjate radio stanicu. Znate da postoji tamo neka radio stanica na kojoj je glazba koju ne volite, ali vas to ne zanima. Vi slušate onu stanicu koja se vama sviđa i zbog toga se počinjete osjećati bolje.

atma.hr – 75
Otpustite odjek prošlosti

Dok pišete popis svega što želite u svom životu, može vam se dogoditi da osjetite otpor.

Recimo da želite upoznati ljubav svog života, ali dok pišete “Ja imam partnera s kojim imam divnu vezu i ljubav”, u pozadini osjećate “To se neće dogoditi, jer ja to ne zaslužujem.” Ili “Ipak mi je bolje biti sam(a), bojim se da ću biti ponovo povrijeđen(a).”

Sve ove misli su dio ega i logičkog uma, one su kalup razmišljanja, a također su “glazba koja se vrti na radio prijemniku”. Te misli niste Vi. To je samo odjek iz prošlosti koji nema nikakve veze s vama i koje vas blokira da promijenite život. Ne zaustavljajte se na takvim mislima. Ne analizirajte ih. Otpustite ih. One su prošlost, one nemaju veze s realnošću. Samo napišite na papir što želite i dopustite da vas zadovoljstvo onoga što pišete preplavi.

Kada napišete sve što želite, pročitajte sve još jednom i zatvorite oči. Zamislite sve to što ste napisali, zamislite vaš život da se događa ovdje i sada, baš onako kako ste napisali.

Najvažnije je da osjetite kako se osjećate u tom trenutku. Osjetite ispunjenje, sreću, radost, koliko god je to moguće. Ovaj “osjećaj” je informacija koju šaljete Svemiru. Svemir ne razumije da vi ustvari želite biti sretni ako mu šaljete informaciju “Ne želim biti depresivan.”

Svemir samo osjeća da ste vi tog momenta depresivni i da takvu energiju odašiljete, pa vam uzvraća ono što odašiljete. Zato, krenite odašiljati pozitivne vibracije i Svemir će razumjeti da je to ono što vi želite. Na ovaj način vi mijenjate vašu realnost.

atma.hr – 39

Vježbajte taj “osjećaj” i svakodnevno promatrajte na kojoj ste “radio stanici”. Budite nježni prema sebi i strpljivi, ne očekujte brzu promjenu, iako je i tako nešto sasvim moguće.

Uočite male pomake ka vašem cilju i budite svjesni da je za ostvarenje vašeg cilja potrebno vrijeme te da će se vaš cilj postupno ostvariti.

Poanta cijele priče je da se uvježbate na fokusiranje u pozitivan ishod, a ne da budete zaključani u trenutku u kojem se osjećate zarobljeno.

Aniko Budai / majkazemlja.wordpress.com