Umorni ste i razdražljivi? Debljate se ili mršavite bez posebnog razloga? Opada vam kosa? Velika je vjerojatnost da su vaši hormoni u disbalansu.  O pravilnom lučenju hormona uvelike ovisi i vaše cjelokupno zdravlje. Za kontrolu razine hormona koji kruže vašim organizmom zadužen je endokrini sustav, koji uključuje nadbubrežne žlijezde, hipofizu, štitnjaču i spolne žlijezde. Svi oni moraju raditi kao savršeno usklađeni mehanizam kako biste imali optimalno zdravlje.

atma.hr – 52
Simptomi hormonske neravnoteže

Zbog stresa, loše prehrane i problema s probavom poput sindroma propusnog crijeva te zbog povećane izloženosti toksinima dolazi do poremećaja u radu tih žlijezdi i nepravilnog lučenja hormona.

Ako je jedan ili više hormona čak i u malom disbalansu, to može dovesti do ozbiljnih poremećaja.

Primjerice, ako vaša epifiza ne luči dovoljno melatonina, ne možete dobro spavati, a samim time tijekom dana postajete umorni, dezorijentirani i pod stresom.

Tako slabi vaš imunitet i širom otvarate vrata za razne kronične bolesti.

Najčešći simptomi disbalansa hormona su:

 • neregularne mjesečnice i neplodnost
 • opadanje i stanjivanje kose
 • nesanica
 • probavne tegobe
 • promjene apetita
 • depresija i tjeskoba
 • naglo debljanje ili mršavljenje

atma.hr – 52
Štetni sintetički lijekovi

Uzimate li zbog disbalansa hormona sintetičke lijekove, poput injekcija inzulina i kontracepcijskih pilula, to često znači i doživotnu ovisnost o takvim medikamentima.

Osim toga, oni ne rješavaju problem, nego samo „maskiraju“ ili potiskuju simptome, koji onda izbijaju na nekom drugom mjestu.

Njihova dugotrajna upotreba povećava rizik od raznih oboljenja, poput raka, osteoporoze, depresije, moždanog udara i sl.

Zašto ne biste na prirodan način uravnotežili svoje hormone, bez nuspojava i nepotrebnog rizika?

6 načina balansiranja hormona

Otkrivamo vam 6 načina vraćanja hormona u ravnotežu koje možete početi primjenjivati već danas.

1. Budite fit i aktivni neovisno o dobi!

Nikad ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno kretati se i biti u formi. Svaki oblik tjelovježbe pomoći će vam da balansirate svoje hormone.

Fizička aktivnost smanjuje razine glukoze u krvi te povećava osjetljivost na inzulin, stoga je odlična za dijabetičare, ali i kao zaštita od šećerne bolesti.

Jako su dobre vježbe snage i izdržljivosti te aerobne vježbe. No pomoći će vam svakako i žustra šetnja, trčanje, planinarenje, plivanje… Oblik tjelovježbe i aktivnosti prilagodite svojoj dobi.

Održavanjem zdrave tjelesne težine izbjeći ćete pojavu viška masnog tkiva. Takvo tkivo ponaša se kao zasebni endokrini organ koji proizvodi višak estrogena u vašem organizmu.

atma.hr – 52
2. Izbacite iz kupaonice sintetičke proizvode

Možda je za vaš disbalans hormona kriv i pogrešan odabir kozmetike i sredstava za čišćenje jer upravo se u njima kriju brojne štetne tvari i toksini.

Mnogi se proizvodi sa sintetičkim mirisima (primjerice, gelovi za tuširanje, šamponi, losioni, parfemi i sl.) smatraju endokrinim disruptorima, a to znači da sadrže tvari poput ftalata koje ometaju rad vaših hormona.

Jedini način da se zaštitite jest da se odmah riješite takvih proizvoda kako biste organizmu i hormonima dali priliku da se polako vrate u ravnotežu.

Umjesto toga, upotrebljavajte samo prirodnu kozmetiku i sredstva za čišćenje.

3. Uključite fitoestrogene u svoju prehranu

Izuzetno je važno da iz prehrane izbacite procesiranu hranu i uvedete obilje svježeg voća i povrća, koji su bogati vlaknima i pospješuju detoks (toksini su veliki krivci za poremećaje u radu hormona!).

Dobar način da uravnotežite svoje hormone jest i taj da u jelovnik uvedete korisne fitoestrogene.

Takvih zdravih biljnih tvari, koje pozitivno djeluju na hormone, ima u lanenim, suncokretovim, sezamovim i bučinim sjemenkama, grašku i slanutku.

Primjerice, svježe mljevene lanene sjemenke izvrsne su jer sadrže fitoestrogene lignane, koji dokazano štite žensko zdravlje te smanjuju rizik od raka dojke i jajnika.

Također, jedite što više hrane bogate zdravim esencijalnim masnoćama poput omega-3 masnih kiselina (avokado, sjemenke, kokosovo ulje…).

atma.hr – 52
4. Izbacite šećer i hranu s visokim glikemijskim indeksom!

Pritom, naravno, mislimo na bijeli šećer i brojne proizvode koji ga sadrže, a ne na prirodni šećer kakvog ima, primjerice, u medu, agavinu i javorovu sirupu…

Hormon inzulin regulira šećer u krvi te komunicira s ostalim hormonima u vašem organizmu.

Budući da bijeli šećer ometa balans glukoze u krvi, negativno utječe i na inzulin te rad ostalih hormona koji s njim usko surađuju.

Birajte hranu koja ima niski glikemijski indeks, odnosno onu koja ne podiže naglo razine glukoze u krvi.

Tu spadaju svježe povrće, cjelovite žitarice, voće, mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi.

5. Svaki dan uvedite vrijeme za tišinu, relaksaciju, meditaciju…

Stres kojem smo danas izloženi uvelike je zaslužan za kaotičan rad naših hormona.

Zbog prevelikog stresa naš organizam stalno otpušta kortizol u krvotok, a to se negativno odražava i na rad ostalih hormona.

Naš je organizam stalno u reakciji „bori se ili bježi“, što dovodi do adrenalnog umora i brojnih kroničnih oboljenja.

Stoga je izuzetno bitno svaki dan naći barem malo vremena za sjedenje u miru i tišini. Jedino tada možemo čuti unutarnji glas i osluhnuti što nam naše tijelo poručuje.

Probajte i meditaciju, koja dokazano umiruje mozak i cijeli organizam, uvelike smanjuje tres i tako omogućuje hormonima da nesmetano obavljaju svoje funkcije.

atma.hr – 52
6. Koristite adaptogene biljke

Biljke poput mace i ashwagandhe snažni su adaptogeni, a to znači da povećavaju vašu otpornost na stres i pridonose hormonskoj ravnoteži.

Macu nazivaju i „pametnom biljkom“ jer ciljano djeluje na određeni hormon kojeg ima više ili manje.

Ona ima sposobnost da podiže ili spušta razine određenog hormona ovisno o potrebama svakog pojedinog organizma.

Slično djelovanje ima i ashwagandha, koja se pokazala kao izvrsna pomoć kod problema sa štitnjačom.

Kod hipotireoze, ona stimulira rad štitnjače, a kod hipertireoze, ublažava i smanjuje njezin rad. Djelotvorna je i kod umora adrenalne žlijezde.

Najčešće zdravstvene tegobe kao posljedice disbalansa hormona

Oslabljen ili pojačan rad određenih žlijezda dovodi do različitih zdravstvenih tegoba.

Moguće posljedice viška ili manjka važnih hormona u vašem organizmu:

 • niski estrogen: smanjeni libido, neregularna mjesečnica, promjene raspoloženja, problemi s reproduktivnim organima
 • visoki estrogen: promjene težine i apetita, problemi sa snom, preosjetljivost na stres, usporeni metabolizam
 • niski testosteron: debljanje, gubitak mišićne mase, umor, promjene raspoloženja
 • oslabljeni rad štitnjače (hipotireoza): umor, tjeskoba, debljanje, nervoza, probavne tegobe, neregularne mjesečnice
 • pojačani rad štitnjače (hipertireoza): stanjivanje kose, gubitak težine, tjeskoba, nesanica, lupanje srca, sindrom iritabilnog crijeva
 • umor nadbubrežnih žlijezda: bolovi u mišićima, umor, tjeskoba, problemi s reproduktivnim organima, nesanica
 • sindrom policističnih jajnika (višak androgenih hormona): debljanje, neplodnost, akne, pojačan rast dlaka, povećan rizik od dijabetesa
 • smanjeno lučenje inzulina (dijabetes): oštećenja živaca, debljanje, slabljenje vida, teškoće s disanjem, umor, suha usta

Izvor: Alternativa za Vas

69 ŽENSKO TIJELO ŽENSKA MUDROST