“Pazi na svoje misli, jer one postaju tvoje riječi. Pazi na svoje riječi, jer one postaju tvoja djela. Pazi na svoja djela, jer ona postaju tvoje navike. Pazi na svoje navike, jer one postaju tvoj karakter. Pazi na svoj karakter, jer on postaje tvoja sudbina…” – Louis Pasteur

atma.hr – 78
Kakvim mislima vi gradite svoj život i nadopunjavate dane? Probudite li se ujutro ljuti i ogorčeni na cijeli svijet, kukajući i gunđajući sebi u bradu? Žalite se da ništa nema smisla, pljujete po sustavu?

Nada vam je najgori neprijatelj, jednako kao i istinska sreća kad drugi u svom naumu uspiju? Znate li ih tad podržati, pohvaliti i biti radosni? Ili odmahujete rukom, nabrajate sve druge, negativne načine na koji su ti drugi zasigurno nešto postigli?

Ne vjerujete da iza svega toga stoji trud i ogromna volja, jer vaša ljubomora vam zatvara oči i čini još veću gorčinu na duši? Uporno se pokušavate istaknuti misleći da ste bolji i napredniji od drugih? Tek kad jako otresete na pod shvatite da ste jednaki drugima. Jer, niste naučili obuzdati svoje porive, niste naučili otpustiti ljutnju, obrisati ljubomoru i potaknuti se na promjene.

Istina je, onako kako mislimo, govorimo. Kako govorimo tako i činimo, jedno povlači drugo. Otkrivamo svoj karakter i svoje misli svojim postupcima.

Ukoliko smo ogorčeni i ljubomorni, širimo negativnu energiju i pokazujemo drugima koliko smo zapravo udaljeni od sebe i slabi. Pokazujemo da smo malo toga primijenili na sebi, onoga što drugima spočitavamo i nabijamo na nos.

atma.hr – 39

Ne čistimo svakodnevno ispred svog praga i ne obaziremo se na nečistoće naše duše. Ne možemo napraviti taj korak dalje, u bolje sutra, sve dok ne prestanemo hraniti ono što nas ruši.

Gradite svoje misli svaki trenutak pozitivno. Pokušajte umjesto: “Ne mogu” , prakticirati afirmaciju: “Ja mogu, mogu biti sve što jesam, mogu otkriti svoje boje i dotaknuti snove. “

Morate mijenjati svoje misli. Morate prestati gledati negativno na sve što vas okružuje. Jer okružuje vas ono što istinski jeste i ono što vibrirate. Ne možete u drugima vidjeti ono što u sebi ne posjedujete, a vidite upravo ono što mislite da jeste.

Ne možete očekivati da će promjena i usvajanje ponekih afirmacija teći glatko. Da će se život filmski promijeniti u jednom trenu. Neće. Za to su potrebne godine samospoznaje i pronicanja u srž problema.

Otkrivanja strahova kako bismo pronašli način da se izrazimo bez da putem ustuknemo radi drugih. Razbijanje iluzija o životu kakav mislimo da živimo, a istovremeno čuđenje jer još uvijek nemate neke stvari. Zaštekalo je unutra. Negdje ste odaslali pogrešan kod, niste vjerovali u ono što govorite ili činite.

Tek kad nam se misli, riječi i djela stope u jedno, postanu usklađene i kristalno jasne, privući ćemo sve ono što želimo, jer mi smo to postali. Očistili smo ego od svih lažnih nadanja, iluzija i lažnoga “imam”.

atma.hr – 78
Jedino što imate, nosite u sebi. A ono što vidite odraz je onoga što imate u sebi, ono što trenutno jeste. Naglasak na trenutno. Jer, imamo opciju promijeniti se na bolje, lišiti se lošega i kreirati nešto ljepše.

Čim pomislite na nešto loše, pokušajte tu jednu misao zamijeniti nekom pozitivnom ili se sjetite nečega što vas tjera na smijeh. Jer smijehom i zamjenom misli na neke pozitivne afirmacije ne ostavljate puno prostora onim negativnim mislima i sumnjama. I tako, korak po korak svaki dan.

Ako su vam misli lijepe, lijepe riječi ćete dijeliti drugima i poticat ćete ih na pozitivno.

Nećete suditi, nećete tražiti ulazak u njihove tajne odaje, jer cijenit ćete njihov mir i privatnost. Nećete očekivati nemoguće i dijelit ćete sebe bez razmišljanja o onome što želite da vam se vrati. U tome je sva ljepota življenja, u tome se nalazi mir.

A onaj tko pronađe taj mir, uživat će u životu i blagostanju duše. Sudbina će mu biti posuta srećom, veseljem i dobrim ljudima jer on dobro dijeli s drugima. Nemojte biti čangrizavi, nemojte suditi da vam ne bi bilo suđeno. Sve ono što činite jednakom brzinom vam se vrati. A jedna mala pozitivna misao dovoljna je da se ušulja u vas kako bi se cijeli dan izmijenio na bolje.

atma.hr – 39

Jedna lijepa riječ i lijepa gesta pokazuju da vam je stalo da činite promjenu u svijetu i pokažete ljudima da ima onih na koje mogu računati. Ima onih koji smatraju da ne gube ništa sa skladišta duše ukoliko to nesebično dijele s drugima.

Potrudite se biti pozitivni i učiti živjeti otvarajući vrata novim iskustvima, a zatvarajući vrata strahovima.

Marija Lombarović
https://www.facebook.com/Lombarovic/
https://marijalombarovic.wordpress.com/