Obično imamo osjećaj da dobiveno u ovom životu ne odgovara onom što mislimo da nam pripada.


Widget not in any sidebars

Jung je taj korektivni element koji nas dovodi u ravnotežu zvao kolektivno nesvjesno, a indijska filozofija alaya u kojoj je spremljena karma. Jedan primjer nam to može dočarati. Ana je u jyotishu imala teže aspekte po pitanju odnosa. U natalnoj karti je vidljivo da će susreti partnere koje je povrijedila u prošlom životu u kojem je sebi i drugima objašnjavala da je slobodna veza civilizacijski doseg i da bi se svi trebali tako ponašati. U ovom životu je imala partnere koje su je povrijedili. Točnije, dva partnera koji su je prevarili, rekli su da su u vezi s njom imali neobjašnjivu želju za slobodom i prevarom što se i dogodilo. Rekli su da su se u toj vezi neobjašnjivo ponašali najgore. Dakle, vuklo je, kako njih tako i nju, da se ispuni obećanje dano u natalnoj karti. Mogli bi se zadovoljiti s odgovorom da se radi o karmi, ali ne smijemo tu stati jer sve to su iz kuta duhovnog napretka inicijacije. Recimo, psihoterapija će reći: birala je partnere po slici svojeg tate koji ju je ostavio u djetinjstvu, pa je tražila partnere po principu: ljubav je kad te netko ostavi.

Jung i istočna filozofija idu dalje po tom pitanju. Ovdje se radi o pokušaju osobe da se inicira u dublja znanja. Ani je ovdje dano da vidi kako se iza njenih površnih objašnjenja o odnosima skrivao strah od prepuštanja i ljubavi. Ona je trebala ovim aspektom uočiti kako je u odnosima bila neprestano u mislima i konstrukcijama stvarnosti gdje se nije davala u odnosu stvarno već se davala kao žrtva. Također, posao koji je birala nije išao prema tome da daje već je svoj posao tumačila kao oblik zarađivanja novaca za život što u stvarnosti nije istina. Sve je  prekrasno posloženo u ovoj priči, vidljiv govor višeg Jastva koji ju je vodio od onog Frommovog imanja do bivanja. Kada bi ljudi otkrili ovu tajnu onda bi u fizičkom svijetu stvarali čuda. Ovako,  karma je samo obrambeni sistem od stvarnog života, obrana od istine i viđenja pravog značenja naših dubljih dijelova. Da bismo u tome uspjeli, potrebno je suosjećanje i razvijanje mudrosti ili znanja o polaritetima jer tada se jasno viđenje događaja poput Aninog primjera otkriva u potpuno drugoj dimenziji.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

atma.hr – 39

atma.hr – 39

Prethodna objavaFilozofija mrava – 4 velike životne lekcije
Slijedeća objavaPoštenje se isplati
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.