Ketu u mitologiji predstavlja tijelo bez glave, a u astrološkom tumačenju predstavlja odvajanje, izolaciju i napuštanje materijalnog svijeta. Ova sjenovita planeta predstavlja duhovnost, ali i ciljeve koje smo već postigli u prošlim životima. U ovom životu često se vraćamo na staro iskustvo jer nam je poznato i u njemu se osjećamo sigurno koliko god ono bilo neopravdano.

atma.hr – 78
Sve ono što smo proživjeli u prošlom životu pamtimo i u ovom se na to lakše oslanjamo nego na Rahua ili Sjeverni Mjesečev čvor jer on donosi iskustva koja tek moramo razviti. Kuća i znak u kojem se Ketu nalazi simboliziraju područje o kojem se radi.

Primjerice, jedan je otac na savjetovanju imao nasilne obračune sa svojim sinom u prošlom životu, što je pokazivao Ketu i njegov vladalac. U ovom životu ono što je otac radio njemu, sada sin vraća, iako ni sam ne zna zašto prema ocu osjeća ljutnju. Ovo dijete namjerno je radilo sve ono što je njegova oca moglo povrijediti.

Ispričani događaji su izgledali kao opsjednuće, ali u karti se vidio veliki bijes kojeg dijete nije moglo shvatiti. Tek kada su loša razdoblja završila, stigla je pomoć sa svih strana i terapeutskim radom dijete je svoju ljutnju usmjeravalo u borilačke vještine.

Ovakvi položaji se ne mogu nadići samo tako. Potrebno je puno godina rada i djelovanja da bi se određeni natalni položaji planeta mogli kanalizirati.

Ketu je teško shvatiti  jer on je sjena. U indijskoj filozofiji to zovemo samskare ili podsvjesni obrasci prošlih života.

atma.hr – 39

Ketu velikom snagom donosi u svijest iskustva s kojima se poistovjećujemo, a da ih nismo svjesni.

Drugi primjer govori o osobi koja u kući prijateljstva ima Ketu s Marsom. Nevjerojatno, ali s kim god se družila ta osoba, sva prijateljstva su bila prekinuta. Ili su je ostavljali bez razloga ili je ona osjetila neku ljutnju i sama je prekidala prijateljstva.

Kada bi pogledao natalne karte prijatelja, nevjerojatno je kako je osoba nesvjesno odabirala osobe od kojih se to moglo očekivati. Sada u svoj život ne pušta bilo koga i povodi se s Rahuom ili suprotnom osi koja je vodi prema kreativnosti. Tek kada se okrenula svojoj biti i kada se maknula od prošle karme ili provođenja cijelog svog vremena s ljudima koji bi je na kraju povrijedili, stisak Ketua je popustio.

U odnosu, ovaj položaj je jednoj osobi donio to da se potpuno oslanjala na partnera i odnose. Na početku veze tolikom je posvećenošću bila u odnosu, a onda je počela osjećati krizu jer u odnosu nije mogla sve pronaći. Rahu ju je vodio da se posveti sebi jer će jedino tako moći ostvariti odnos. Kod ove osobe je to trajalo godinama jer vir ili sjećanja su toliko snažni da nam jednostavno sva iskustva govore da je to pravi put. Ipak, malo pomalo je počela uviđati snagu samoće i polako je počela prihvaćati partnera u svoj život.

atma.hr – 75
Ketu je zanimljiv jedino ako ga psihološki razumijemo, a bez takvog razumijevanja teško shvaćamo njegovo astrološko značenje i svojevrsnu moć jer koliko god nam Ketu donosio jaka sjećanja oko kojih gradimo vlastiti život, istodobno nosi u sebi i duhovne uvide u kojima puno lakše pronalazimo smisao u odnosu na druge ljude.

Mogu se osjetiti kao trenutni uvidi koji puno govore o onome što će utjecati na naš život dok će nam Rahu (Sjeverni Mjesečev čvor) dati smjer kako ćemo preobraziti ta iskustva i osvijestiti sebe.

Nikola Žuvela / vedski-jyotish.net

56 JYOTISH I DJELOVANJE SHANIJA

JYOTISH I DJELOVANJE SHANIJA

nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija

Kako prepoznati psihologiju Saturna

Zadatak Shanija (Saturna) jest uvidjeti njegovu masku koja se sastoji od projekcija straha. Strah je temeljna emocija prema kojoj formiramo razmišljanje i krojimo zakone. Strah se manifestira u objektivnom svijetu na način da u drugima vidimo neprijatelja (vlada, partner, druga religija), što dovodi do manipulacije ljudima.

Većina ljudi nesvjesno živi iz ove projekcije straha, a kako one izgledaju možemo pročitati u ovoj knjizi kroz dvanaest Shanijevih položaja. ‘Ja’ jest neznatni dio života, dok su Shanijeve projekcije dok ih ne osvjestimo manipulativne u nama.

Ova knjiga daje i posebno svijetlo na odnose, odnosno objašnjava podsvjesne projekcije koje vršimo prema partneru.

Prethodna objavaCho Ku Rei – Prvi simbol Reikija: EVO kako djeluje!
Slijedeća objavaNe odgajamo mi djecu – već odrasle ljude!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.