Foto: stocksnap.io

U boli, u slamanju naše sigurnosti i u zbunjenosti koju svaka kriza nosi sa sobom, možemo svjedočiti dvjema vrstama odgovora: možemo dopustiti da nas događaji unište ili ih jahati poput surfera s valovima. U prvom slučaju postajemo sluge svojih strahova. Ako pak odlučimo iskoristiti plimni val koji je u nama, pojavljuje se unutarnja snaga za koju nismo mislili da je imamo.

atma.hr – 52
Krizu ne treba ukloniti nego je treba prebroditi. To je jedini način da se razvezuju čvorovi, donose odluke, pokreću promjene.

Došlo je vrijeme da se oslobodimo svih predrasuda povezanih s krizom: ona nije loša sreća, nesreća sama po sebi ili neuspjeh, već je prilika za rast, bogaćenje, samospoznaju.

Kriza može biti pravi blagoslov za svakog čovjeka, jer upravo kriza donosi napredak. Kreativnost se rađa iz muke, kao što se dan rađa iz tamne noći. U krizi se rađaju inventivnost, otkrića i velike strategije. – Albert Einstein

Pripisivanje krivnje sebi ili drugima za rađanje krize samo je način da pobjegnemo od značenja koja svaka kriza nosi sa sobom i želi nam donijeti. Ono što smo pozvani činiti u suočavanju s boli, dezorijentiranošću i zbunjenošću jest konačno otvoriti naše unutarnje oči. Znati vidjeti priliku za promjenu.

Nije lako probuditi se iz uobičajene rutine života i promijeniti perspektivu i način razmišljanja, ali kriza dolazi upravo da nam u tome pomogne. Ako uspijemo napustiti isprike, predrasude, strahove i obrane, u stanju smo vidjeti put koji pokazuje sama kriza.

U boli, u slamanju naše sigurnosti i u zbunjenosti koju svaka kriza nosi sa sobom, možemo svjedočiti dvjema vrstama odgovora: možemo dopustiti da nas događaji unište ili ih jahati poput surfera s valovima. U prvom slučaju postajemo sluge svojih strahova.

Ako pak odlučimo iskoristiti plimni val koji je u nama, pojavljuje se unutarnja snaga za koju nismo mislili da je imamo.

atma.hr – 52
To je posebna sila koja se javlja samo u trenucima teške krize. To je naša nagrada za bol što smo odlučili živjeti konstruktivno, a ne destruktivno. To je toliko moćna energija da nas čini posebno vitalnima, budnima, odlučnima.

Suočiti se s krizom na ovaj način znači probuditi svoju intuiciju, vjerovati životu, oslanjati se na kreativnost, vjerovati da sve diktira božanski gospodar.

Tako shvaćamo da kriza uvijek nosi sa sobom dašak svježeg zraka, poziva nas da režemo sada suhe grane, navodi nas da otpustimo ono što više nema smisla ostati. To je temeljni korak koji prethodi svakoj promjeni.

Kriza nas budi, pokreće, zove k sebi da nam pokaže naše unutarnje blago. Nemojmo to više smatrati smetnjom. To je naša unutarnja vatra koja želi izbiti!

Elena Bernabe

ATMA/eticamente/Pripremila: Suzana Dulčić