U takvom odnosu se puno puta moramo vratiti, prije nego zauvijek odlučimo otići. I ta odluka ne dođe preko noći već se odvija korak po korak dok ne uvidite da se više nemate razloga vraćati.

atma.hr – 78
„Nikada više…“ dvije riječi s kojima započinju mnoge odluke, ali koje je ponekad teško održati. Pogotovo kada je riječ o ljubavnim odnosima. Ovo je nastavak mog teksta Ljubavni ples suovisne i narcisoidne osobe.

U takvom odnosu se puno puta moramo vratiti, prije nego zauvijek odlučimo otići. I ta odluka ne dođe preko noći već se odvija korak po korak dok ne uvidite da se više nemate razloga vraćati. Kao da toliko puta morate biti povrijeđeni ne bi li se uvjerili da je to ipak iluzija. Iluziju je teško razbiti pogotovo kada ju poistovjetite sa realnošću i kao da je to univerzalna istina.

Zašto se vraćate?

  • Priča mora drugačije završiti (pogotovo ako ste odrasli u odnosima koji je sličan ovom odnosu)
  • Mislite da se on mora promijeniti/shvatiti/osvijestiti se/uvidjeti što vam radi
  • Ne možete dalje dok ne izrazite ljutnju, povrijeđenost i tugu
  • Želite otići barem sa nečime iz tog odnosa
  • Ne možete pustiti uvjerenje/iluziju da je to bila ljubav, a ne nešto drugo
  • Žao vam je druge osobe (ne želite ju povrijediti ili još uvijek nešto osjećate)
  • Strah vas je promjene i novog života (staro je možda bolno, ali je poznato)
  • Bojite se samoće, praznine i svojih potisnutih emocija koje bi mogle izaći nakon konačnog odlaska

atma.hr – 39

Nakon donošenja odluke da odlazite, može proći koji sat, dan ili mjesec da se pitate jeste li ispravno odlučili. Dođe jedan dan kada se u vama pojavi misao da možda niste trebali otići. I tada se vraćate (svatko ima svoj krizni dan kada je žudnja toliko jaka da ne znate kako ćete izdržati).Ali tim vraćanjem gubite komadić svog samopoštovanja, samopouzdanja i svega što ste do tada gradili. Vjerujete da se partner možda promijenio nakon nekog vremena, morao je shvatiti šta je izgubio. No istina je da se osoba može promijeniti samo dubokom svjesnošću, radom na sebi i iskrenom željom za tom promjenom, ne zato što se vi vraćate ili odlazite.

„Vi niste uzrok njegovog ponašanja, niti ćete biti razlog njegove promjene.“

Koliko god vjerovali da imate moć nad drugom osobom i njezinom promjenom, to je samo lažno uvjerenje iz doba djetinjstva i svemoći koju si dijete pridaje u ranoj dobi. Možete biti poticaj za nečiju promjenu, no stvarni poticaj mora dolaziti iz same osobe, inače će promjena biti kratkotrajna.
Preveliki je to teret koji si stavljate na leđa i time gubite fokus sa svog života.

„Gubite život koji vam se neće ponoviti. Nema reprize kada jednom sve ovo završi.“

Upoznala sam mnoge žene koje su godinama odlazile i vraćale partneru (i ja sam bila jedna od njih) i uvijek iznova doživjele ista iskustva. Jednostavno da bi došlo do velike promjene u ovakvom odnosu obje strane moraju željeti iskrenu promjenu, ne samo površinski, već na svim razinama najdubljih vlastitih slojeva. Inače se samo vrtite u krug i patite.

atma.hr – 78
Jednom kada odete…

Potrebno je puno propitkivanja samog sebe da bi se zaista uvjerili što se ovdje događa te da ne činite krivu odluku. Proći kroz svoju životnu priču, proraditi svoje emocije te otpustiti lažna uvjerenja samo su neki dijelovi ove slagalice. I potrebno je puno nježnosti i suosjećanja prema sebi jer ovo nije lagan put. Usponi i padovi su dio tog puta, ali na kraju puta vas čekaju darovi o kojima niste mogli niste ni sanjati. Samo ako imate hrabrosti odabrati drugačije izbore.

„Vrijedni ste ljubavi i bez te osobe.“
„Ljubav nije bol i patnja.“
„Niste odgovorni za tuđe ponašanje, emocije i izbore, odgovorni ste samo za svoj život.“
„Prvo se vratite sebi da potom vidite da li si želite takav odnos.“
„Krizni dan u ovom procesu će proći i ako posustanete jedan dan, to ne znači da je sve izgubljeno.“

I za kraj…

„Bježala sam od sebe, svakog dijela sebe samo da ne osjetim. Da ne dođem u kontakt sa svime što je u meni. Prošlo je puno godina i ne mogu natrag, ali mogu odabrati svaki novi dan živjeti svoj život. Jedan jedini koji imam.“ (klijentica)

atma.hr – 75
martaNapisala: Marta Kravarščan, savjetnica u procesu gestalt edukacije, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach.

Za sva pitanja, dogovor savjetovanja/psihoterapije možete me slobodno kontaktirati na mob:091/935-6942 ili na mail:[email protected]
Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao još nekome koristiti, slobodno ga podijelite :).

Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha.
Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot

Prethodna objavaStrah je dosadan jer jedino što vam ikad ima za reći je – NEMOJ!
Slijedeća objavaVolim te iako…
Marta Kravarščan
Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]