Foto: pixabay.com

Sljedeći put kad počnete razgovarati s nekim novim ili idete na taj spoj, zapitajte se pokušavate li pronaći ljubav ili razviti prijateljstvo? Jer prijateljstvo uvijek može postati ljubav – ali ljubav se uvijek ne pretvara u prijateljstvo.

atma.hr – 78
“Ljubav je zapaljeno prijateljstvo.” ~ Nepoznat autor

Često izlazimo na spoj s očekivanjem da nađemo ljubav – ali ne i prijateljstvo.

Zanimljivo je da su mnogi od nas čuli kako bismo najprije trebali biti prijatelji s našim partnerima i da se iz prijateljstava rađaju najbolji odnosi, ali počnemo izlaziti i zaboravimo da ne bismo trebali graditi romantiku, već prijateljstvo.

Iako se čini jednostavnim, postoji niz razloga zašto bi se trebali fokusirati na aspekt prijateljstva kada počnemo izlaziti s nekim – a ne nužno i na ljubavni potencijal.

Učili su nas da je ljubav nevjerojatna, čarobna i zarazna. I tako mnogi od nas provode živote nastojeći je pronaći i uživati u njoj, ali možda često zamijenimo ljubav s nečim drugim.

Ljubav je drugačija za svakoga od nas; čini se da svatko od nas govori drugačiji jezik kada je riječ o pitanjima srca. Dakle, možda ono što tražimo je samo netko tko govori naš jezik. Ali ako uđemo u odnos tražeći ljubav, a ne čvrsto prijateljstvo, onda temelj za cijelu vezu iznenada postaje neispravan i neodređen.

atma.hr – 39

Kada razmišljamo o našim prijateljstvima, važno je razmotriti kakve kvalitete su nam bitne kod bliskih ljudi. Podržavamo li naša prijateljstva i radimo li na njima, ili jednostavno očekujemo da se sama održavaju?

Prihvaćamo li naše prijatelje onakvima kakvi jesu ili ih ogovaramo i kritiziramo ispred drugih ljudi? Naš romantični odnos postat će ogledalo ne samo za nas same, već i ogledalo za ostale odnose u našem životu.

Ako očekujemo da neki prijatelj posjeduje određene kvalitete, kao što je pouzdanost, dosljednost, razumijevanje i humor, tada također moramo shvatiti da su to kvalitete koje se prvo moraju graditi unutar novog odnosa.

Jednostavno, moramo se prestati brinuti o tome možemo li se zaljubiti u nekoga, a umjesto toga se usredotočiti na pitanje – može li nam ta osoba biti dobar prijatelj?

Uspješni odnosi i brakovi uspješni su zbog jednog posebnog razloga – ti parovi znaju dobro surađivati. To znači da se osnažuju međusobno, nadahnjuju jedan drugog, nude razumijevanje i prihvaćanje, brinu se i njeguju –  to su sve kvalitete koje tražimo u prijateljstvu, ali nekako su prestale biti važne u romantičnim pitanjima.

Ono što moramo zapamtiti je da, ako gradimo pozitivno i zdravo prijateljstvo, ljubav uvijek može rasti – ali ako smo fokusirani samo na ljubav, često puta nismo u stanju razviti snažne korijene prijateljstva.

atma.hr – 75
Između svih ljubavnih osjećanja, čini se da smo zaboravili da naš ljubavnik može biti i naš najbolji prijatelj.

Život je dovoljno težak i bez osobe s kojom ne možemo biti ono što jesmo i s kojom  ne možemo dijeliti iskustva  i razmišljanja. Ipak, nitko nema vremena da se posveti razvijanju tog aspekta, osim ako ne ulazimo u novi odnos sa željom da prvo na početku izgradimo taj aspekt.

Čini se da se mnogi ljudi tako izlaze kako bi bili izabrani, a zaboravljaju se upitati žele li biti izabrani od određene osobe. Želimo ljubav, a ponekad se čini da smo spremni učiniti sve kako bismo došli do nje, čak i ako to znači da je proganjamo, ali negdje na putu često se zaustavljamo i pitamo se za čim to trčimo.

Ne možemo kontrolirati ljubav – ne možemo učiniti da nas netko voli, niti možemo natjerati nekoga da nas ne voli. No, nevjerojatno je kako ljubav može postojati između dviju povezanih duša, bez prijateljstva? Kako će funkcionirati kada dođu mračni dani?

atma.hr – 78
Ljubav nije maraton, već izazov izdržljivosti.

Ponekad je frustrirajuće – ali samo ako uđemo u odnos očekujući i želeći samo ljubav. Ako se umjesto toga približavamo novom odnosu želeći izgraditi kvalitete prijateljstva, možda ćemo uvidjeti da ljubav lakše dolazi.

Čini se da mnogi od nas lako mogu razgovarati sa svojim prijateljima. Možemo im govoriti razne stvari, šaliti se ili postavljati pitanja, bez razmišljanja da će naše riječi biti pogrešno shvaćene.

Ali kad upoznajemo nekoga koga vidimo kao mogućeg novog ljubavnog partnera, nekako se sve to promijeni i ne odnosimo se prema toj osobi kao da nam je i mogući prijatelj.

Brinemo se ako nas ta osoba ne nazove ili ne pošalje poruku, umjesto da im pošaljemo poruku, kao što bi poslali i prijatelju, i zapitamo: “Je li sve u redu?” Umjesto toga mislimo da je to odraz njihovog interesa i našeg samopoštovanja.

LJILJANA POSAVEC KNJIGE

Mi se brinemo oko toga gdje odnos ide, istovremeno zaboravljajući kako se za prijatelje nikad ne brinemo hoćemo li ih izgubiti – jer znamo da nećemo.

I to je najveća pogreška koju činimo u ljubavi.

Ljubav se mijenja tijekom godina, kao i naše potrebe i želje, ali pravo prijateljstvo – to je nešto što test vremena ne može promijeniti. Zato sljedeći put kad počnete razgovarati s nekim novim ili idete na taj spoj, zapitajte se pokušavate li pronaći ljubav ili razviti prijateljstvo? Jer prijateljstvo uvijek može postati ljubav – ali ljubav se uvijek ne pretvara u prijateljstvo.

“Odnosi su jači kada ste prvo prijatelji, a tek onda par.“ ~ Nepoznat autor

Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr