Art: Mario Sánchez Nevado

Ljubav prema sebi je nešto što bi svi trebali imati prirodno u sebi od trenutka u kojem dođemo na ovaj svijet. Međutim često dolazimo s osjećajem krivnje, kao i s drugim negativnim osjećajima.

atma.hr – 39

Dodajmo na to programiranje i uvjetovanje koje slijedi dok odrastamo i dobit ćemo odrasle koji ili ne vole sebe ili ne vrednuju sebe, ili osjećaju manjak sigurnosti ili samopouzdanja. A ljubav prema sebi je neophodna za zdrav i kvalitetan život. Ljubav prema sebi je osnova svih osnova i portal koji nam otvara beskrajne mogućnosti da živimo u izobilju svake vrste.

Jedino osoba koja ne voli sebe može osjećati nedostatak nečega, bilo da je to ljubav ili čak nešto materijalne prirode. Ukoliko nemamo prirodno u sebi taj osjećaj, onda tijekom života prolazimo razne lekcije, neke su prilično teške, ali imaju za cilj probuditi suštinu našeg bića koja je čista ljubav.

I dok svoj fokus usmjeravamo ka dobivanju ljubavi od drugih kako bi popunili vlastite praznine, nismo svjesni da se ljubav koju toliko tražimo i za kojom toliko silno žudimo zapravo nalazi u nama sve vrijeme.  Ljubav prema sebi je najveći problem ukoliko je nema, ali i sigurno rješenje i iscjeljenje. Uzrok skoro svih naših problema leži u toj činjenici da ne volimo dovoljno sebe.

Ovdje bih odmah razgraničila da ljubav prema sebi nije sebična, već neophodna. Jer ako ne volimo sebe, ne možemo voljeti ni druge, možemo samo biti prosjaci ljubavi. Čovjek koji ne voli sebe nije dobar za nikoga, a za sebe ponajviše. I dok mnogo vremena možemo utrošiti jureći za ljubavlju drugih u nadi da ćemo se osjećati bolje ako budemo voljeni nekada se dogode trenuci prosvjetljenja. Trenuci koji nas probude, osvijeste i učine da nikada više ne budemo isti.

atma.hr – 75
Takvi trenuci su najdragocjeniji za razvoj naše duše. Oni nam pomažu da se probudimo iz kome u koju smo još nekada davno upali, ne svojom krivnjom. Pomažu nam da konačno osjetimo ljubav u svakoj svojoj pori. Pomažu nam da shvatimo da smo biće satkano od ljubavi i svjetlosti i da je najveći dar voljeti. Tek kada smo sposobni voljeti cijelim svojim srcem i dušom, shvaćamo snagu ljubavi koja je naše izvorno stanje.

Ali, da bi zavoljeli drugog neophodno je proći kroz osobnu transformaciju, prijeći put od ne- ljubavi do ljubavi. Ovo putovanje može potrajati i godinama, ovisno od individualnog puta svake duše i iskustava koje je izabrala proživjeti. Ono što bi mogao biti prvi korak ka ljubavi prema sebi jest prihvaćanje.

Prihvaćanje svih svojih aspekata, usklađivanje svjetla i tame u nama, iscjeljivanje emocija i uvjerenja, sagledavanje svoje unutrašnjosti i spoznaja vlastite duše, a nakon toga integracija svih tih dijelova u jednu cjelinu i bezuvjetno voljenje svega od čega smo satkani. Partnerski odnosi su savršena arena za uvježbavanje ovih vještina.

Svaki odnos kroz koji prolazimo predstavlja neku vrstu učionice u kojoj učimo najviše o sebi i vlastitim vrijednostima. Odnosi sa srodnim dušama nas najviše uče tome. Kako da zavolimo sebe. U tim odnosima se nikada ne radi o drugom, već o nama. Volimo li mi sebe? Vrednujemo li sebe?

atma.hr – 39

Veza sa srodnom dušom vam daje mogućnost da zavolite i prihvatite sebe u potpunosti, kako biste zatim mogli voljeti i druge. Nakon naučene lekcije ‘’ljubav prema sebi’’ postajete spremni da tu ljubav podijelite s drugima. Sada je vaše biće ispunjeno ljubavlju i ima potrebu da daje ljubav.

Shvaća da sreća nije biti voljen, koliko je neusporedivo veća sreća i ispunjenje kada voliš. I ukoliko imate dovoljno sreće život će vam dati priliku da volite, a ako imate baš, baš puno sreće spoznat ćete kako je to kada bezuvjetno volite.

I dok je mnogima izraz bezuvjetna ljubav samo pojam teško dostižan, jer smo navikli na uvjetovanu ljubav, naročito u partnerskim odnosima, dušama koje su srele svoj drugi dio duše taj pojam postaje način disanja. Susret s blizanačkom dušom budi u nama ogromnu količinu ljubavi, svaki atom u nama vibrira ljubavlju koja je teško objašnjiva riječima, ali svi oni koji su doživjeli znaju kako se to osjeća.

Ono što je paradoks je da zapravo tu ljubav koju osjećamo prema blizanačkoj duši, osjećamo prema sebi samima. Zato je tako lijepo! Vidimo sebe u drugom obliku, muškom ili ženskom. I bez obzira kako se taj odnos manifestira u fizičkoj realnosti, sjetite se da je tamo u tom tijelu drugi dio vas.

atma.hr – 39

Duša vaše duše koja zaslužuje samo bezuvjetnu ljubav i ništa manje od toga. Zapravo voleći sebe, volimo i svoju blizanačku dušu, a voleći svoju blizanačku dušu, mi volimo sebe. Ima li savršenije ljubavi prema sebi od ove u kojoj voleći drugog volimo sebe i voleći sebe volimo drugog, a zapravo smo sve vrijeme jedno!

***

Ukoliko imate iskustvo blizanačke ljubavi i želite da ona postane dio knjige o blizanačkim dušama možete poslati svoju priču na  e- mail:  blizanackeduse @gmail.com

Također, možete pratiti fb stranicu –https://www.facebook.com/susretsadusom/  na kojoj dijelim  uvide i spoznaje do kojih sam došla tijekom odnosa s mojom blizanačkom dušom.

S ljubavlju,

Sanja Ivanović,  Energetski psiholog, certificirani EFT trener i EFTMR  terapeut.

Individualne konzultacije i psihološke tretmane možete zakazati putem e-maila: office@sanjaivanovic. rs  http://sanjaivanovic.rs/

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja