Je li moguće na Zemlji meditirati u bestežinskom stanju? 

Odgovor na ovo pitanje je – Da, ako plutate!

Što je floating ili terapija plutanjem?

Terapija plutanjem smatra se jednom od najdjelotvornijih metoda za opuštanje. U potpunom mraku i tišini plutate 90 minuta u bestežinskom stanju u neutralnoj temperaturi otopine koja sadrži preko 300 kilograma Epsom soli izuzetno bogate magnezijevim sulfatom. Preko kože vaše tijelo upija magnezij koji potiče duboko opuštanje svih mišića. Isključivši sve izvanjske podražaje, ne obrađujući nikakve podatke iz okoline, vaš mozak se u takvim uvjetima vrlo brzo umiri a vaša svjesnost se okreće sama prema sebi. I tada započinje pravi, istinski počinak duha i tijela.

atma.hr – 52
Otkud potječe floating?

Plutanje (eng. floating) je terapija koja se temelji na smanjenju svih podražaja izvan tijela. Izumio ju je 1954. godine znanstvenik John C. Lilly, pionir u istraživanju ljudske svijesti. Njegova teza je bila da će čovjekov mozak, ako se uklone svi podražaji koje svakodnevno prima i obrađuje, pasti u komu.

Srećom, bio je u krivu.

Ne samo da nije bilo negativnih nuspojava ni padanja u komu, već su Lilly i njegov tim otkrili da se ljudski mozak u mirnom, meditativnom i bestežinskom stanju počinje obnavljati na način kakav je u svakodnevnom životu nemoguć. Plutanje se danas smatra jednom od najučinkovitijih prirodnih metoda za postizanje stanja duboke opuštenosti, neutralizacije stresa i smanjenja kroničnih bolova u tijelu.

U kapsuli za plutanje tijelo pluta u vodi čija temperatura je 35.5 stupnjeva bez ikakvog napora jer je ova voda gušća od one u Mrtvom moru. Zbog takve gustoće i temperature vode, vaš mozak ima priliku stvoriti iluziju bestežinskog stanja tako da je kapsula za plutanje (pored antigravitacijskih komora za trening astronauta) jedno od rijetkih mjesta na Zemlji gdje nemate osjećaj za gravitaciju. U takvim idealnim uvjetima mogu se doživjeti uistinu posebna meditativna stanja.

Isprobala sam plutanje i stvarno sam se ugodno iznenadila.

Za iskustvo dubokog mira – spremna

Kao iscjelitelj i terapeut, razgovaram i radim s ljudima koji imaju raznih zdravstvenih, emotivnih ili mentalnih poteškoća. To nije uvijek lako ni jednostavno, iziskuje puno energije, usredotočenost i dobru intuiciju. Nakon nekoliko sati tretmana često osjetim umor, a ponekad i emocije za koje znam da nisu moji, već sam ih „pokupila” od drugih. Zato mi je jako važno da redovito meditiram i čistim svoje tijelo i duh, kako bih ostala u dobroj terapeutskoj „formi”, smirena, pozitivna i zdrava.

Kad mi je prijatelj predložio da isprobam plutanje u slanoj vodi, radoznalo i spremno sam pristala.

Stanje duboke opuštenosti duha i tijela koje se postiže transcendiranjem (prekoračenjem praga misli) mi je dobro poznato i blisko jer 28 godina prakticiram transcendentalnu meditaciju, od toga 23 godine radim TM sidhi program s yogijskim letenjem (levitacijom). Ipak, iskustvo plutanja (floatanja) u komori za plutanje jako me ugodno iznenadilo. Pretpostavljala sam da ću se opustiti i provesti sat i pol u ugodnoj meditaciji, no nisam očekivala da će taj uron u unutarnji mir biti toliko dubok. Još manje sam se nadala da će osjećaj dubokog mira potrajati duže od dva dana. Pa ipak, taj se divan mir udobno smjestio u mom solarnom pleksusu i ostao u meni puna dva tjedna.

floating terapija plutanjem 3

Mozak potpisuje kapitulaciju

Nakon ugodnog razgovora s vlasnikom floating centra, te temeljitog tuširanja i pranja kose, u kapsulu u obliku izdužene školjke ušla sam potpuno čista i bez odjeće. Dočekala me ugodno topla voda i nježno osvjetljenje. Zbog mog malog, irealnog straha od nedostatka zraka, po savjetu voditelja centra ,stavila sam između donjeg dijela i poklopca malu spužvu. Tek toliko da osjećam strujanje zraka. Pritiskom na tipku zatvorila sam „školjku” a potom ugasila svjetlo.

Prvih par minuta osjećala sam se jako neobično. Ugodno, ali mi je krajnje čudno ne čuti baš nikakav zvuk, ne vidjeti ni tračak svjetla i ne osjećati ništa oko tijela poput fotelje, kreveta, naslona, jastuka pa ni težinu vlastitog tijela kao tijekom meditacije. Mozak, navikao da stalno nešto kontrolira, provjerava, prilagođava, obrađuje, odlučuje, zbunjen je. Ne zna kud bi sa sobom. Električni impulsi u glavi kao da mi idu lijevo-desno u uzaludnom traženju materijala za obradu. Ne znam koliko je dugo moj vrijedni mozak pokušavao naći sebi bilo kakav posao, jer sam izgubila osjećaj za vrijeme. Onda sam mu se smilovala i dala mu nešto poznato – moju TM mantru. Ponovila sam je jednom ili dva puta i to je bilo to. Baj baj svijete. Uron u ugodno, ogromno Ništa. Zapravo beskonačno Sve. Tek tu i tamo pokoja misao nježna kao lahor, povremeni osjećaj dodirivanja stijenke kapsule prstom ruke ili noge, i svjesnost o tankom strujanju zraka izvana. Divno, ovo je još bolje od meditacije u sjedećem položaju!

Zatim sam se potpuno „izgubila”, utonula u duboki, vanzemaljski mir. U jednom trenutku moje se tijelo snažno trznulo, kao da me nešto izbacilo iz dubokog sna. Srce mi je počelo brže lupati. Gdje sam, što je bilo, mozak je počeo postavljati pitanja.

Onaj sabrani dio mene je pitao:

Sve u redu s tijelom? – Da.

Eto vidiš. Onda bez panike, opusti se ponovno i uživaj. Sve je u redu.

Poslušala sam mudar savjet i već nakon par minuta svjetlo u spremniku se upalilo. Naravno, to nije bilo par minuta nego sam se ja opet izgubila u bezvremenosti svijesti okrenute sebi. Sat i pol proletjelo je kao 20-ak minuta.

atma.hr – 52
Pomlađivanje, duboka smirenost i povratak duši

Po izlasku ponovno tuširanje, ispiranje s tijela soli velike gustoće koja je na dodir poput gela te pranje i sušenje kose. Potom smo kolega i ja sjeli s vlasnikom centra popiti čašu vode i popričati o dojmovima.

– Izgledaš mlađe nego prije floatanja, – rekao mi je kolega.

Slušajući razgovor dvojice muškaraca, dio pažnje usmjerila sam na svoje tijelo. Neopisivo fino tkanje mira u svakom djeliću mene, a posebno divan osjećaj u području trbuha, pleksusa, solarne čakre. Od djetinjstva pamtim da sam uvijek u tom dijelu tijela imala mali ili malo veći osjećaj nelagode, svaki stres bih tu snažno osjetila poput udarca. To je u mom tinejdžerskom razdoblju dovelo do aritmije srca, poteškoća pri udisanju i problema s probavom. Meditacija je većinu toga uklonila, ali moja prirodna osjetljivost u tom dijelu tijela je jednostavno ostala dio moje osobnosti. Zato mi je ovaj osjećaj duboke opuštenosti i mira doveo posebno smiren, zadovoljan osmijeh na lice.

U danima koji su uslijedili, radila sam s klijentima koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema, bilo je i nekoliko stanja panike a ja sam bila sposobna sjajno odraditi sve što je bilo potrebno kako bi te osobe umirila, odabrala najbolje riječi i najbolje tehnike da im pomognem. Moja usredotočenost je bila izuzetno visoka, pažnja poput lasera, osjećaj stabilnosti i snage u pleksusu upravo divan. Kao da sam tamo u kapsuli za plutanje, sklopila dogovor s nekim moćnim i jako smirenim energetskim entitetom koji mi je obećao darovati svoje moći.

U tom intenzitetu ovaj osjećaj je bio prisutan u meni oko dva tjedna, nakon toga se ponešto smanjio. Za mene, idealno bi bilo dva puta mjesečno odvesti sebe na plutanje.

Ja sam prezadovoljna ovim iskustvom. Doista ga mogu preporučiti svakome tko se želi duboko opustiti i osnažiti iznutra jer mislim da nema osobe kojoj u ovo današnje vrijeme nije potrebno, kako se popularno kaže – vratiti se sebi. Svojoj nutrini. Svojoj duši.

A mjesto na kojem sam ja plutala ne zove se slučajno upravo tako – Back to Soul. Povratak duši.

WEB: float.hr
Facebook: Back to Soul – Float Therapy Center


Tekst: Snježana Krčmar

Praktičar Tesla metamorfoze zdravlja
www.zlatna-svjetlost.com
Facebook: Tesla valovi Snježana

Trener osobnog razvoja All Level Healing tehnika
Facebook: Snježana Krčmar Trener osobnog razvoja All Level Healing tehnika 

float back to soul
Floating Therapy Centar – Back to Soul