Batat smo jeli u puno kombinacija, ali ova spicy meksička je premašila sva očekivanja. Super jednostavan recept koji se brzo priprema neće vas ostaviti ni malo ravnodušnima. Čak i oni koji nisu ljubitelji batata su ostali iznenađeni. Uronite u svoje meksičko iskustvo!
Meksički batat – RECEPT
Za 4 osobe:
- 4 narančasta batata srednje veličine
Batat dobro oprati i izribati pod vodom jer se ne guli. Prerezati batat na pola, posložiti ga u tepsiju u koju ste stavili papir za pečenje i staviti peći na 200 stupnjeva 50-60 min.
Kad se batat ispeče izdubiti i izvaditi “meso” batata ali ne potpuno do kore jer mora ostati tanki sloj mesa da se kora ne raspadne. Kore batata vratiti u pećnicu još 10-15 min a za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev:
- “Meso” batata
- Češnjak 1-2 češnja
- 1 crvena paprika
- 1 čili papričica (može i bez)
- 1 limeta
- 1 limenka graha (može crveni zbog boje)
- 1 mala limenka kukuruza
- 2-3 mlada luka
- 1 vezica korijandera ili peršina
- 1 zreli avokado
Začini:
- Mljevena dimljena paprika
- Sol
- Papar
Češnjak nasjeckati na sitno, crvenu i čili papriku na male kockice, mladi luk narezati na kolutiće, korijander ili peršin sitno nasjeckati.
Sve to povrće pomiješati sa “mesom” batata, dodati grah i kukuruz, dodati mljevenu papriku, sol i papar po želji.
I na kraju dodati sok limete. Sve pomiješati i napuniti “korice” batata.
Narezati zreli avokado na ploške i na kraju ga složiti na napunjeni batat (može se i izostaviti).
Iznenadite ukućane u drugačijoj verziji batata i uživajte u ovoj spicy rapsodiji.
Kristina Rogalo
Možete nas zapratiti i u Viber grupi:
Pridruži se zajednici NutriVege priče & recepti na Viberu https://invite.viber.com/?g2=AQAJRKjutqhFjU%2FDb0CU0owRJHhpWt0JaRUlLMFixWcJ6tyAJOQUaptetVdmYf6W
Grupa je namijenjena za međusobnu razmjenu vegan/vegetarijanskih recepata i slika između članova grupe te pokoji nutricionistički savjet od strane nutricionistice. Informacije podijeljene u ovoj grupi su edukativne i nisu zamjena za medicinski savjet.