Tradicionalna jela, pripremljena na vegetarijanski način, osim što su ukusna, daju posebnu čar blagdanskoj trpezi, posebno što se možemo sjećati tradicije, naših baka i djtinjstva. Moji prijatelji i ukućani su se osuševili ovom sarmom i čak rekli da nisu “ni primijetili” da u njoj nema mesa, a u degustaciji su istinski uživali.

Pripremila: Danijela Jokić-Vaislay
vegetarijanska-kuhinja.blogspot.com

Sastojci za sarme:

– 250 g riže
– 50 g sojinih ljuspica (mrvica)
– 2 žličice soli
– 1/2 žličice sušenog bosiljka
– 1 žličica kurkume (ili mješavine začina za kari)
– 1 velika mrkva (ili 2 manje)
– 16 listova kiselog kupusa
– 1 žlica crvene paprike

Za kuhanje:

– 200 mL pomita (domaćeg sa tržnice) ili kupovnog
– 1 žličica soli
– prstohvat kumina (ili kima)
– 1/2 žličice kurkume (ili mješavine za kari)
– 2 žličice crvene paprike
– prstohvat papra ili čilija u prahu (po želji)
– peršinovo lišće za dekoraciju
– 2 litra vode
– 2 žlice ulja za prženje

Priprema:

U velikoj posudi pomiješati rižu sa sojinim mrvicama (ljuspicama), sitno nasjeckanom mrkvom i začinima (crvena paprika, kurkuma ili mješavina za kari, sol, papar, bosiljak).

Pripremiti listove kiselog kupusa za sarmu. Zaviti sarme.

Na zagrijanom ulju propržiti kumin (ili kim) dok ne počne otpuštati intenzivan miris i ne potamni.Dodati pomito.Promiješati i dodati začine (kurkuma ili mješavina za kari, crvena paprika i sol i po želji čili ili papar). Pažljivo položiti sarme i dodati vodu.Kuhati na umjerenoj temperaturi 45 minuta. Poslužiti sa sitno nasjeckanim peršinovim lišćem.

S ljubavlju, Danijela.