Foto: pixabay.com

Ako želimo duhovno napredovati, potrebna nam je disciplina. To je poput studiranja medicinske znanosti; doktor prolazi kroz godine discipliniranog obrazovanja da bi dobio svoju diplomu. Isti je princip na svim poljima djelovanja. Ako želimo biti uspješni, trebamo biti disciplinirani. Tako je i s duhovnošću.

Obično ljudi prihvaćaju da je disciplina potrebna u svim aspektima života, ali duhovnosti često pristupaju ležerno. Disciplinirani smo na poslu, u obiteljskom životu itd, ali nemamo vremena za duhovni život. Svi problemi svijeta postoje zbog duhovne nediscipliniranosti. Ako je netko duhovno discipliniran, takva će osoba postati uspješna i učinkovita u svim aspektima života.

Ako ne znamo kako kontrolirati svoja osjetila i svoj um, tada će naša motivacija u praktičnom životu biti sebična i pohlepna. Tek kad osoba nauči kontrolirati um i osjetila, ona postaje smirena, u tom smirenom i poniznom stanju se manifestira Božja ljubav. Da bismo postali ponizni, potrebno je boriti se protiv načina na koji ovaj svijet funkcionira i boriti se protiv naših egoističnih tendencija.

Kako to napraviti? Tako da zauzmemo podređeni položaj. To može biti ponižavajuće i mučenje za naš ego, ali zar ni dizač utega svoje mišiće ne podliježe mučenju kako bi ih učinio snažnim? Da biste postali pravi sportaš, nije li potrebno proći kroz torturu i bol? Da bi ste diplomirali na prestižnom sveučilištu, nije li potrebno uložiti puno truda i boli? Priroda inteligencije je da bude u neznanju. Ako student pristupi ležerno svom obrazovanju i pusti inteligenciju da radi što hoće, on će ostati u neznanju. Ali zato što je odlučan ići protiv tendencije svoje inteligencije, odlučan je boriti se i studirati, učiti, pamtiti, on u tome i uspijeva. Stoga, ako u životu želimo postići išta vrijedno, trebamo u to uložiti svoj napor i biti spremni proći kroz određenu disciplinu i bol koja je potrebna da bismo postigli uspjeh.

Radhanath Swami

Prethodna objavaVegetarijanska sarma
Slijedeća objavaMaterijalne i duhovne kozmologije
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".