Foto: unsplash.com

atma.hr – 52
Godinama sam bio nervozan. Bio sam plašljiv, depresivan i ohol. I svatko bi mi govorio: Ti se moraš promijeniti. I svatko bi mi govorio kako sam neurotičan. Bili su mi već dosadni i ja sam im obećavao i mislio sam se promijeniti, ali nikad nisam uspio ma koliko god da sam se trudio. To što me je najviše boljelo, bilo je što mi je najbolji prijatelj uvijek govorio kako sam neurotičan. I on je uvijek ponavljao da se moram promijeniti. I njemu sam obećavao pa opet nije od toga bilo ništa, to nikad nisam uspijevao. Tako sam se osjećao bespomoćan i zarobljen.

atma.hr – 39

Baš on mi reče jednoga dana: “Ne mijenjaj se! Ostani takav kakav jesi! I nije važno, hoćeš li se ti promijeniti ili ne! Volim te takvog kakav jesi. Tako neka bude.” Te riječi su zvučale poput glazbe u mojim ušima. “Ne mijenjaj se, ne mijenjaj se, volim te…” I ja sam se nekako opustio i postao sam življi i gle čuda nad čudom – ja sam se promijenio. A sada znam da se nisam uistinu mogao promijeniti sve dok nisam našao nekoga, tko me zaista volio, bez obzira hoću li se promijeniti ili ne. “Volim te”, “rado te prihvaćam takvog kakav jesi”… kad se nekome kažu ove riječi onda njemu ili njoj čine neobično dobro.

Biti voljen bez preduvjeta i pretpostavki omogućuje život pun smisla. Ako se netko osjeća voljen i ljubljen onda može velikodušno darovati svoj život, može se zauzimati za ljude, a da uopće ne gleda što mu to donosi.

Ne odbacujte sebe govoreći kako ništa ne vrijedite! Dopustite sebi biti voljeni! Prihvatite sebe takvi kakvi jeste sa svim svojim vrlinama i manama!

Anthony  de Mello

savjetnikuspjeha.com