Foto: pixabay.com

atma.hr – 52
Siromašna kineska obitelj je teško radila na svom komadiću neplodne zemlje da bi se prehranili. Imali su sina koji im je pomagao. Svi su ih u selu žalili kako su jadno živjeli, ali otac obitelji je sve nevolje stoički podnosio. “Možda je dobro, možda loše, nikada ne znaš što život donosi.”

Jednoga dana 30 konja priđe njihovom polju i oni ih uhvate i stave u obor. Slijedeći dan cijelo je selo došlo kako bi reklo seljaku kako su sretni što su uhvatili toliko konja potpuno neočekivano. Starac im odgovori: “Možda je dobro, možda loše, nikada ne znaš što život donosi.”

Seljakov sin je pokušao pripitomiti divlje konje, ali je u toj borbi sa konjima gadno pao i slomio nogu. Prijelom je bio težak i on osta bogalj. Slijedeći dan navrati cijela obitelj kako bi žalila na lošom srećom koja je zadesila mladog sina nesretnog seljaka.

atma.hr – 39

On im odgovori: “Možda je dobro, možda loše, nikada ne znaš što život donosi.”

Prošlo je nekoliko godina i izbije rat između dvije susjedne zemlje. Svi zdravi mladi muškarci su postrojeni i odvedeni da služe domovini na bojnom polju. Preostali seljani su tapšali starog seljaka kako je sretan što mu sin hrama i ne može služiti vojsku. Seljak im odgovori: “Možda je dobro, možda loše, nikada ne znaš što život donosi.”

Zahvaljujem Bogu što ne mogu predvidjeti budućnost, jer bih izgubio volju za životom. Ne bi nikada vidio one divne trenutke kao što bi se bojao strašnih posljedica.

Osobnost ne možemo izgraditi kada nam je samo dobro u životu. Samo kroz vlastito iskustvo, duša raste, cilj se ostvaruje i uspjeh je dostižan.

Helen Keller
dharma-spirit.blogspot.com

atma.hr – 39