Designed by Freepik

Moždani udar je akutno neurološko zbivanje koje nastaje zbog poremećaja moždane cirkulacije i posljedične premale opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima, rezultat čega je oštećenje dijela mozga i funkcija kojima upravlja taj dio mozga. Oporavak je dugotrajan i težak, no ubrzanje oporavka je moguće uz razne vježbe te uz pomoć prirodnih, ljekovitih tvari.

atma.hr – 78
Autor: Irena Dujmušić
Izvor: nexus-svjetlost.com

Moždano krvarenje je lošija varijanta moždanog udara i iako su moždana krvarenja rjeđa, njihova prognoza je lošija, smrtnost bolesnika je veća, a zaostali invaliditet teži. Oporavak kod ova dva stanja je vrlo dugotrajan i težak, no ubrzanje oporavka je moguće uz razne vježbe te uz pomoć prirodnih, ljekovitih tvari.

Razlikujemo ishemijski moždani udar koji je uzrokovan začepljenjem arterija u glavi ili na vratu, te hemoragijski moždani udar koji nastaje stvaranjem ugruška ili puknućem krvne žile. Ako se krv izlije u okolno moždano tkivo, govorimo o intracerebralnom krvarenju, a krvarenje može prodrijeti i u moždane komore te tada govorimo o ventrikularnom krvarenju.

Pacijentima koji prežive ove udare treba intenzivna medicinska skrb, te pomoć obitelji i prijatelja, no napredak mogu postići i uz pomoć vježbi te lijekova iz prirode.

Vježbe i tehnike

Aerobik te vježbe snage i otpora

Kanadski istraživači su ispitivanjima dokumentirali da fizička aktivnost u vidu vježbi može poboljšati pamćenje, govor, razmišljanje i prosuđivanje za gotovo 50% i to sve u roku od šest mjeseci nakon što je osoba doživjela moždani udar.

Studija je obuhvatila 41 osobu, od kojih je 70% imalo blage do umjerene probleme s hodom, te su im bila neophodna pomagala. Oni su sudjelovali u programu koji je prilagođen njihovim fizičkim ograničenjima, a vježbe su uključivale hodanje, dizanje utega te čučnjeve i oponašale su radnje koje većina zdravih ljudi čini u svakodnevnom životu. Vježbe su radili pet dana u tjednu.

Na kraju programa, istraživači su otkrili značajan napredak u ukupnoj funkciji mozga sudionika. Najviše su poboljšane pažnja, koncentracija, planiranje i organiziranje, a također i mišićna snaga te sposobnost hodanja. Istraživači ističu da bi ovo trebala postati standardna skrb za osobe nakon moždanog udara.

atma.hr – 39

Tai Chi vježbe

Prethodna istraživanja su potvrdila da tai chi vježbe mogu reducirati padove i poboljšati ravnotežu kod starijih osoba. Slijedom toga, kineski istraživači su željeli saznati može li tai chi također pomoći žrtvama moždanog udara.

U studiji je sudjelovalo 136 ispitanika koji su prije više od šest mjeseci pretrpjeli moždani udar. Nasumično su podijeljeni u dvije skupine koje su praćene tijekom 12 tjedana. Kontrolna skupina je vježbala disanje, istezanje i druge vježbe koje su uključivale sjedenje i hodanje.

Tai chi grupa prakticirala je pojednostavljeni oblik drevne borilačke vještine koja se sastoji od koordiniranih pokreta glave, trupa i udova koji zahtijevaju koncentraciju i pozornost na ravnotežu. Na kraju istraživanja, obje skupine su obavile neke testove ravnoteže.

Obje su imale iste rezultate u mogućnostima stajanja, hodanja i sjedanja, no kada su im testirali sposobnost održavanja ravnoteže pri promjenama težišta, naginjanja u različitim smjerovima, te stajanja na površini koja simulira kretanje, tai chi grupa je imala znatno bolje rezultate od kontrolne skupine.

Akupunktura

Provedene su mnoge studije o učincima akupunkture na oporavak od moždanog udara, koje su pokazale da akupunktura smanjuje boravak u bolnici i ubrzava oporavak. Bolesnicima pomaže u ponovnom uspostavljanju motoričkih i kognitivnih sposobnosti te poboljšava njihovu sposobnost obavljanja svakodnevnih radnji.

Na temelju dostupnih podataka, američki nacionalni institut zdravlja preporučuje akupunkturu kao alternativnu ili dopunsku terapiju za rehabilitaciju od moždanog udara. Općenito, dokazi pokazuju da je akupunktura najučinkovitija kada se primjenjuje netom nakon moždanog udara, no primjećeni su dobri rezultati i kada je akupunktura primjenjena i nakon šest mjeseci od moždanog udara.

atma.hr – 75
Biljke

Kanabis

Ljudski organizam ima kanabinoide te kanabinoidne receptore, koji su od iznimne važnosti za zaravlje i reguliraju mnoge funkcije. Ukoliko izostane interakcija kanabinoida s receptorima u tijelu, njih mogu zamijeniti kanabinoidi iz kanabisa, koji savršeno odgovaraju ljudskim kanabinoidnim receptorima.

Endokanabinoidni (ljudski) sustav se smatra jednim od glavnih modulatora cerebralnog krvotoka, neuroupala, te opstanka neurona. Ukoliko želite znati više o ovom sustavu, pročitajte ovdje.

Istraživači sa Sveučilišta u Nottinghamu proveli su meta-analizu eksperimentalnih studija o kanabinoidima iz kanabisa, a rezultati su pokazali da ovi spojevi mogu smanjiti opseg moždanog udara i poboljšati neurološke funkcije.

U studiji je istaknuto da sve tri kategorije kanabinoida (ljudski – endokanabioidi, umjetni – sintetički i fitokanabinoidi – ekstrakti izvedeni iz biljke kanabis)  mogu biti učinkoviti u smanjivanju područja mozga zahvaćenim moždanim udarom i oporavku neuroloških funkcija.

U studiji objavljenoj 2012., znanstvenici su ažurirali dostupne podatke o ulozi kanabinoidnih receptora nakon ishemijskog moždanog udara. Pokazalo se da aktivacija CB2 receptora smanjuje moždane ozljede povezane s akutnom upalom nakon udara i infiltracije leukocita. Dokazi iz životinjskih modela i in vitro studija pokazuju globalnu zaštitnu ulogu agonista kanabinoidnih receptora kod ishemijskog moždanog udara. Iako su potrebna daljnja istraživanja, i sintetski kanabinoidi i endokanabinoidi predstavljaju iznimno obećavajuće terapijske spojeve.

Zanimljivo je napomenuti da istraživanja pokazuju da se razina anandamida i 2-AG – kanabinoida, koji se prirodno proizvode u tijelu, nakupljaju u eksponencijalnom rastu u područjima mozga zahvaćenim moždanim udarom. Ovi rezultati sugeriraju mogućnost da je endokanabinoidni sustav dio prirodnog tjelesnog obrambenog sustava protiv moždanog udara.

atma.hr – 78
Ginkgo biloba i Ginseng

Ginkgo povećava protok krvi u mozgu te djeluje kao antioksidans, štiti moždane stanice od štetnih slobodnih radikala te sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Također pomaže poboljšati pamćenje.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da klinički dokazi podržavaju korištenje ginka za rješavanje simptoma blage do umjerene cerebrovaskularne insuficijencije, koja uključuju lošu koncentraciju, oslabljenu memoriju i depresiju. Ginseng pomaže u održavanju tjelesnih sustava pod kontrolom u vrijeme stresa, dakle, smanjuje učinke stresa na tijelo.

On također pomaže poboljšati pamćenje, koncentraciju i funkciju imunološkog sustava. Istraživanje provedeno na sveučilištu Northumbria zaključuje da kombinacija ginsenga i ginka može dramatični potaknuti rad mozga te može imati primjenu u medicini. Istraživači su pokazali da ginko biloba može poboljšati moć koncentracije, dok ginseng izoštrava memoriju.

Voditelj studije Andrew Scholey je izjavio:“Ove dvije biljke zajedno djeluju sinergijski na reprezentativan način.” Učinke ginsenga je potvrdila i studija iz 2010., provedena na životinjama s induciranim moždanim udarom. Utvrđeno je da ginsenosid RB1 iz ovog ekstrakta promovira oporavak neuronskog ponašanja i stimulira proizvodnju novih moždanih neurona.

Istraživanje koje su proveli iranski znanstvenici, gdje su procjenjivali učinke ginka prema skali Nacionalnog instituta za moždane udare, obuhvatilo je 102 ispitanika koji su bili podijeljeni u dvije skupine.

Jedna skupina je dobivala placebo, dok je druga dobivala ginko. Rezultati praćenja tijekom četiri mjeseca su pokazali značajno poboljšanje od 50% u skupini koja je dobivala ginko. Znanstvenici su zaključili da podaci upućuju na to da ginko biloba ima neuroprotektivni učinak i poboljšava rezultate bolesnika s akutnim ishemijskim moždanim udarom.

atma.hr – 39

Srčanica

Srčanica (Leonurus cardiaca) je biljka porijeklom iz Azije. U tradicionalnoj kineskoj medicini se koristi za liječenje moždanog i srčanog udara, u menopauzi i za predmenstrualne probleme. Aktivni sastojci uključuju stahidrin, kvercetin, kempferol, leonurine i apigenin, koji su svi snažni antioksidansi.

Jedna studija je ispitivala učinak ekstrakta na životinjama s oštećenjima od induciranog moždanog udara. Studija je pokazala da ekstrakt smanjuje prostor zahvaćen udarom, poboljšava neurološka oštećenja i ima zaštitni učinak na moždane stanice, a istraživači su to pripisali učincima antioksidansa.

Baikal kapica

Baikal kapica (Scutellaria baicalensis), jedna je od osnovnih biljaka u tradicionalnoj kineskoj medicini, gdje je također poznata kao huangqin. Koristi se u liječenju alergija, upala, arterioskleroze, infekcije kože i visokog kolesterola. Korijen sadrži četiri snažna flavonoida: baikalin, norwogonosid, oroxylosid i wogonosid.

No, ekstrakt ove biljke može pomoći pri oporavku za liječenje cerebralne tromboze i paralize uslijed moždanog udara. Studija iz 2004. otkriva da se flavonoidi ove biljke mogu vezati na receptore koji blokiraju neurodegenerativne procese nakon moždanog udara.

atma.hr – 75
Vitamini i druge tvari

Vitamin C

Studije provedene i na životinjama i na ljudima su dokazale da vitamin C ima dobar učinak na kognitivne funkcije, osobito kod starijih osoba. Osim toga, bez vitamina C naša tijela ne mogu proizvesti kolagen koji je neophodan u ozdravljenju arterija.

Tijelo koje je gladno vitamina C ovo kompenzira povećanom proizvodnjom vrlo malenog ljepljivog tipa kolesterola poznatog kao lipoprotein A, što dovodi do stvaranja ateromatoznog plaka (začepljenja arterija). Vitamin C je najbolje uzimati iz hrane, a ukoliko su potrebne veće doze, onda u vidu natrij askorbata.

Vitamin D3

Iznimno važan vitamin za razvoj mozga tijekom cijelog života, a također ima sposobnost zaustavljanja upala. Optimalan izvor vitamina D3 je sunce, no i neka hrana sadrži male dijelove ovog vitamina što je dovoljno da se zdravlje održi kroz zimu.

Istraživači su otkrili da su optimalne razine vitamina D3 između 70 – 100ng/ml. te da je uzimanje 10.000 ij vitamina D3 dnevno odličan način da se osiguraju optimalne razine.

atma.hr – 78
Vitamini B skupine

U istraživanjima provedenim na životinjama, uočeno je da vitamin B3 (niacin) može poboljšati neurološke funkcije nakon moždanog udara. Kada je niacin primijenjen kod štakora, njihovi mozgovi su pokazali rast novih krvnih žila, kao i živčanih stanica što je uvelike poboljšalo neurološki ishod.

Vitamin B-12 može biti koristan kod bolesnika tijekom oporavka od moždanog udara na više načina. On pomaže pravilnu proizvodnju zdravih crvenih krvnih stanica, sintezu DNA i održava zdrave živčane stanice. Također može pomoći u smanjenju lošeg kolesterola kod bolesnika koji se oporavljaju od moždanog udara, koji doprinosi aterosklerozi.

Otvrdnute i sužene krvne žile usporavaju protok krvi, što povećava rizik od krvnih ugrušaka. Ovaj vitamin sprječava i hipotenziju, što je važno jer nizak krvni tlak uzrokuje slabiji protok krvi u mozgu.

Omega-3 masne kiseline i Astaksantin

Omega-3 masne kiseline pomažu smanjiti rizik od smrtnosti nakon srčanog udara. Također, smanjuju rizik od ponovnog moždanog udara, smanjuju i sprječavaju razvoj novih depozita plaka, te smanjuju upalu koja može utjecati na proces ozdravljenja nakon moždanog udara.

Omega-3 masne kiseline pomažu pružiti bolju aktivnost receptora stanične membrane, dok Astaksantin ima jedinstvenu sposobnost prolaska krvne barijere mozga kao i krvno-retinalne barijere. To pomaže zaštititi mozak i oči od upalnih oštećenja i smanjuje rizik za sljepoću, kataraktu, makularnu degeneraciju, demenciju, Alzheimerovu bolest i druge neurološke poremećaje.

Astaksantin je karotenoid, pigment koji se u prirodi stvara u biljkama, mikroalgama itd. Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se i komercijalno uzgaja i prerađuje, je mikroalga Hematococcus pluvialis. Astaksantin djeluje posebno dobro protiv peroksil radikala koji oštećuju membrane. To je važno jer su sve bitne masti, a posebno dugi lanci omega-3 masnih kiselina poput EPA i DHA vrlo krhki i osjetljivi na slobodne radikale.

Astaksantin je najmoćniji antioksidans koji inhibira oksidaciju tih esencijalnih masnoća. Uzima se u kombinaciji s Omega 3 suplementima, a naravno, evidentno je da se može unositi i određenom prehranom.

atma.hr – 39

Alfa-lipoična kiselina

Alfa-lipoična kiselina djeluje zajedno s drugim antioksidansima, kao što su vitamini C i E. Važna je za rast, pomaže u sprečavanju oštećenja stanica te pomaže tijelu u rješavanju štetnih tvari. Kako alfa-lipoična kiselina može lako proći u mozak, ona ima zaštitni učinak na mozak i živčano tkivo te obećava kao tretman za moždani udar i druge poremećaje mozga koji uključuju slobodne radikale.

U animalnim istraživanjima, životinje tretirane s ovom kiselinom su pretrpjele manja oštećenja mozga i imala su četiri puta veću stopu preživljavanja nakon moždanog udara od životinja koje nisu primile ovaj dodatak, pogotovo kada je alfa-lipoična kiselina primjenjena u kombinaciji s vitaminom E.

Svi biljni dodaci i tvari bi se trebali uzimati uz liječnički nadzor, budući da su neki od njih u interakciji s lijekovima koji se uobičajeno primjenjuju u tretmanima moždanog udara. Postoje liječnici biološke medicine, koji se bave i konvencionalnom kao i biološkom medicinom, te liječe cjelovitim pristupom, stoga bi možda njih savjet bio najviše objektivan.

nexus-svjetlost.com

66 SVJETLOST JEZGRA ISCJELJENJA

B. A. Brennan: SVJETLOST JEZGRA ISCJELJENJA

svjetlost jezgra iscjeljenja

Moj iscjeliteljski put i napredni koncepti iscjeljivanja

Barbara Ann Brennan jedna je od najutjecajnijih iscjelitelja i duhovnih učitelja 21. stoljeća. Svojevremeno fizičarka u NASA-i, Barbara je stekla diplomu iz filozofije i teologije, kao i iz fizike.

U knjizi otkrijte prirodu stvaralačkog procesa u odnosu na sustav ljudske energetske svijest, na koji način sami stvaramo blokade u energetskom polju; kako izgledaju blokade i kako uzrokuju poremećaje u našem životu; proces uklanjanja blokada i oslobađanja našeg stvaralačkog potencijala, kako razviti i upotrebljavati visokoosjetilnu percepciju i njena ulogu u uklanjanju blokada u našem energetskom polju, priroda svijeta stvarnosti četvrte razine i njegova ključnu ulogu u stvaralačkom procesu, povezanost svijeta četvrte razine s iscjeljivanjem odnosa i neraskidivih veza koje su osnova tih odnosa.