“Ljeto je i sezona je dinja i lubenica, meni osobno najdražeg voća, kojeg u ove vruće dane jedem svakodnevno. Ukućani me znaju upozoriti da pretjerujem i da bih se mogla udebljati, s obzirom na njegovu slatkoću. Imam li razloga za brigu, tj.postoji li neki drugi razlog zašto lubenicu i dinju ne bih smjela jesti svaki dan?”

Primarni savjet je ni u čemu ne pretjerivati! Pretpostavljam da nećete sami pojesti cijelu lubenicu i još komadić-dva dinje odjednom, ali s obzirom na vrućine koje nam ljeto donosi, nekoliko puta dnevno kriška dinje ili par komadića lubenice bit će opravdani. U slučaju da pretjerate, organizam će vam vrlo brzo isto dati na znanje, stoga se ne čudite neugodnim grčevima, nadimanju i proljevu. To svakako želite izbjeći.

Dinja i lubenica su, kao i krastavci, zapravo povrće koje izvrsno gasi žeđ i pruža ljeti osvježenje. Što se debljanja tiče, možda će vas umiriti činjenica da su kemijskim sastavom preko 90% voda i da na 100 grama imaju tek 20-ak kilokalorija. Izvor su raznih vitamina i minerala, tako je dinja dobar izvor kalija i β-karotena, dok lubenici boju daje likopen, karotenoid jakog djelovanja u borbi protiv slobodnih radikala.

Karotenoidi iz lubenice i dinje su nam tako važni i za zdravlje kože, pripremu na sunčanje i zaštitu od UV zraka. Zato, bez straha uživajte u ovim poslasticama i iskoristite prirodna sredstva koja su nam osigurana za zdravlje kože (i cijelog organizma) ljeti!

Jasna Ćerić, magistar nutricionizma

http://namirnice.ba/magazin/pitanje-koje-vas-mozda-muci-ovih-dana-mozemo-li-se-udebljati-od-velike-kolicine-lubenice/