Abstract photo created by kjpargeter - www.freepik.com

U prirodi možemo pronaći lijekove za sve tegobe, a ove su odlične kod pojave simptoma depresije ili onih dana kada nam jednostavno ništa nije po volji. Uspješno se bore s padom koncentracije, nervozom i lošim raspoloženjem.

atma.hr – 52
Ginkgo biloba

Ginkgo biloba utječe vrlo pozitivno na živčani sistem sistem. Osobe koje su imale problem s protokom krvi u mozgu, nakon redovne upotrebe ove biljke su imale sjajne rezultate.

Ginkgo biloba je najbolja biljka za liječenje depresije koja je nastala uslijed starenja moždanih stanica. Također je mogu koristiti i mlađe osobe, jer pozitivno utječe na živčani sistem i potiče bolje raspoloženje.

Žuti jasmin

Sam miris jasmina ima vrlo blagotvorno djelovanje na živčani sistem. Pospješuje dobar san i dobro raspoloženje, zatim osjećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva.

Možete ga koristiti u vidu ulja, ili možete staviti osušenu biljku u sobi i redovno mirisati. Ukoliko imate svježu, to je najbolji način da za kratko vrijeme podignete raspoloženje.

atma.hr – 52
Lavanda

Još jedan prirodni antidepresiv je lavanda, koja djeluje na živčani sistem tako što relaksira, a samim tim se tijelo oslobađa osjećaj tuge i svih stanja depresije. Potiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučujemo da koristite ulje lavande.

Osim toga, njen miris također ima pozitivan učinak, a možete praviti i čaj od sušene lavande.

Borovnice

Osim što su ukusne, pomažu nam kod depresije tako što podižu raspoloženje i potiču osjećaj sreće i zadovoljstva.

Pune su antioksidansa koji čiste i štite naš organizam od štetnih utjecaja. Čuvaju živčani sistem i pomažu oporavak živčanih stanica.

Kakao

Ukoliko pojedete 2 ili 3 kockice crne čokolade, ona će blagotvorno djelovati na živčani sistem, a podići će koncentraciju i raspoloženje.

ENLIGHT BAKRENE BOCE BANNER 696 X 290

Orašidi i sjemenke (omega 3 masne kiseline)

Orašidi i sjemenke (posebno lan i konoplja), bogati su izvori masnih kiselina, koje imaju izuzetno pozitivan učinak na naš živčani sistem.

Redovna upotreba namirnica koje su bogate omega 3 masnim kiselinama pomoći će vam da očuvate vaš živčani sistem. Vrlo brzo rješavaju osjećaj depresije, a ukoliko ih redovno konzumirate, šanse za pojavu depresije su vrlo niske.

stil.kurir