Abstract photo created by kjpargeter - www.freepik.com

U prirodi možemo pronaći lijekove za sve tegobe, a ove su odlične kod pojave simptoma depresije ili onih dana kada nam jednostavno ništa nije po volji. Uspješno se bore s padom koncentracije, nervozom i lošim raspoloženjem.

atma.hr – 78
Ginkgo biloba

Ginkgo biloba utječe vrlo pozitivno na živčani sistem sistem. Osobe koje su imale problem s protokom krvi u mozgu, nakon redovne upotrebe ove biljke su imale sjajne rezultate.

Ginkgo biloba je najbolja biljka za liječenje depresije koja je nastala uslijed starenja moždanih stanica. Također je mogu koristiti i mlađe osobe, jer pozitivno utječe na živčani sistem i potiče bolje raspoloženje.

Žuti jasmin

Sam miris jasmina ima vrlo blagotvorno djelovanje na živčani sistem. Pospješuje dobar san i dobro raspoloženje, zatim osjećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva.

Možete ga koristiti u vidu ulja, ili možete staviti osušenu biljku u sobi i redovno mirisati. Ukoliko imate svježu, to je najbolji način da za kratko vrijeme podignete raspoloženje.

atma.hr – 39

Lavanda

Još jedan prirodni antidepresiv je lavanda, koja djeluje na živčani sistem tako što relaksira, a samim tim se tijelo oslobađa osjećaj tuge i svih stanja depresije. Potiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučujemo da koristite ulje lavande.

Osim toga, njen miris također ima pozitivan učinak, a možete praviti i čaj od sušene lavande.

Borovnice

Osim što su ukusne, pomažu nam kod depresije tako što podižu raspoloženje i potiču osjećaj sreće i zadovoljstva.

Pune su antioksidansa koji čiste i štite naš organizam od štetnih utjecaja. Čuvaju živčani sistem i pomažu oporavak živčanih stanica.

Crna čokolada

Ukoliko pojedete 2 ili 3 kockice crne čokolade, ona će blagotvorno djelovati na živčani sistem, a podići će koncentraciju i raspoloženje.

atma.hr – 78
Omega 3 masne kiseline

Orasi, bademi, indijski orah bogati su izvori masnih kiselina, koje imaju izuzetno pozitivan učinak na naš živčani sistem.

Redovna upotreba namirnica koje su bogate omega 3 masnim kiselinama pomoći će vam da očuvate vaš živčani sistem. Vrlo brzo rješavaju osjećaj depresije, a ukoliko ih redovno konzumirate, šanse za pojavu depresije su vrlo niske.

stil.kurir

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT

MEDICINSKI MEDIJ: Hrana koja mijenja život

hrana koja mijenja zivot

Spasite sebe i svoje voljene iscjeljujućom snagom biljne hrane

Anthony William, poznatiji kao Medicinski medij i autor istoimenog svjetskog bestselera u novoj knjizi nastavlja oduševljavati informacijama koje nam mogu spasiti život! William otkriva kako najbolje iskoristiti skrivene dobrobiti više od 50 biljnih namirnica kako bismo promijenili svoj život nabolje.

Saznajte kako odabrati najbolju hranu za ublažavanje stotine različitih zdravstvenih tegoba i simptoma!

Cijena: 185 kn - Kupi ovdje