Detoks bubrega posebice je važan za osobe koje su sklone mokraćnim infekcijama, bubrežnim kamencima, kao i zadržavanju vode. No, čak i ako nemate spomenutih tegoba, svakako primijenite ove savjete kako biste spriječili eventualne probleme s bubrezima u budućnosti.

atma.hr – 52
Kada govorimo o detoksu, obično mislimo na crijeva ili jetru i pritom često zaboravljamo na još jedan ključan organ, a to su bubrezi! Budući da obavljaju važne funkcije u organizmu, poput kontrole krvnog tlaka i održavanja kostiju čvrstima, bubrezi zaista zaslužuju da pazimo na njihovo zdravlje.

Baš kao i jetra, i bubrezi su ključni za detoks organizma, kao i za balansiranje tekućina, filtriranje i eliminaciju otpadnih tvari te općenito za cirkulaciju u organizmu. Oni pomažu i stvaranju crvenih krvnih stanica, što je važno i za razine energije.

Detoks bubrega posebice je važan za osobe koje su sklone mokraćnim infekcijama, bubrežnim kamencima, kao i zadržavanju vode. No, čak i ako nemate spomenutih tegoba, svakako primijenite ove savjete kako biste spriječili eventualne probleme s bubrezima u budućnosti.

U nastavku doznajte koje su namirnice i biljke najbolji izbor za čišćenje bubrega.

Hrana i bilje za detoks bubrega

Kako biste potaknuli čišćenje bubrega i njihovo pravilno funkcioniranje, važno je prehranu obogatiti namirnicama koje obiluju antioksidansima, nutrijentima i elektrolitima.

Vodite računa i o dostatnoj hidrataciji – konzumirajte čistu vodu, svježe cijeđene sokove i/ili čajeve, poput zelenog, čaja od koprive, korijena čička ili đumbira.

atma.hr – 52
1. Limun

Jutro započnite svježe iscijeđenim sokom od limuna, koji odlično potiče probavu i proces čišćenja bubrega.

Sok od limuna također se preporučuje kao prirodno sredstvo koje pomaže u prevenciji stvaranja bubrežnih kamenaca.

2. Zagasito voće

Od voća naglasak treba staviti na brusnice i borovnice, kao i drugo zagasito voće koje u sebi krije veliku antioksidativnu snagu i obilje nutrijenata.

Brusnice, bilo da ih konzumirate sušene ili pak u obliku soka, oduvijek su poznate kao odlična pomoć kod urinarnih infekcija.

Odlična ideja je uz sok od brusnice piti i sok od celera, koji je još jedan od čuvara zdravlja urinarnog trakta, uključujući i bubrege.

Osim brusnica, i borovnice su odlične za zdravlje bubrega. One su bogate resveratrolom, antioksidansom koji pomaže u eliminaciji mokraćne kiseline.

3. Cikla

Cikla je izvrsna za zdravlje bubrega, stoga njome obogatite svoju prehranu.

Ovo povrće je, među ostalim, bogato dušikovim oksidom, koji prirodno čisti krv. Smanjeno stvaranje dušikova oksida može pridonijeti oštećenju bubrega.

Cikla također potiče cirkulaciju te podupire rad nadbubrežnih žlijezda.

atma.hr – 52
4. Zelene alge

Danas su zelene alge dostupne u mnogim trgovinama zdrave hrane.

Bilo da odaberete kelp ili pak spirulinu ili klorelu u prahu, nećete pogriješiti – svaka od ovih algi izvrsna je i za bubrege upravo zahvaljujući svom detoks učinku.

Alge čiste organizam i bubrege od teških metala, koji su iznimno opasni za naše zdravlje.

5. Kopriva

Ova biljka nepravedno smatrana običnim korovom izvrstan je saveznik zdravlja bubrega. Iznimno je bogata klorofilom te brojnim mineralima.

Kopriva potiče čišćenje krvi i filtriranje viška tekućine kroz bubrege, snižava razine kreatinina i mokraćne kiseline, otapa žučne kamence te smanjuje upalne procese.

Usto, pomaže kod urinarnih infekcija i bubrežnih kamenaca te smanjuje potrebu za dijalizom.

6. Korijen čička

Korijen čička odličan je izbor ne samo za bubrege nego i za jetru

Djeluje kao prirodni diuretik, što znači da potiče eliminaciju viška tekućine putem urina.

Ovaj moćni korijen ima i snažna protuupalna svojstva te djeluje kao dobar stimulans za probavni sustav.

7. Maslačak

Ova se biljka s razlogom smatra jednom od najboljih kada je u pitanju detoks.

Maslačak sadrži gorke glikozide, karotenoide, kalij, željezo i druge minerale koji smanjuju zadržavanje tekućine u organizmu.

Zahvaljujući tome, uz pomoć maslačka možete spriječiti oticanje nogu, koje je često rezultat oslabljenog rada bubrega.

atma.hr – 52
8. Đumbir

Ovaj egzotični začin pomaže boljem radu bubrega tako što ih čuva od oksidativnog oštećenja.

Đumbir djeluje kao izvrstan čistač krvi te je vrlo djelotvoran u eliminaciji otpadnih tvari koje mogu preopteretiti bubrege.

Što je važno izbaciti

Ako ste pušač ili konzumirate alkohol, vaši bubrezi moraju pojačano raditi kako bi eliminirali višak otpadnih tvari.

Stoga odbacite ili smanjite ove štetne navike.

Također, nemojte pretjerano soliti hranu jer sol, točnije natrij sadržan u njoj, povisuje krvni tlak pa samim time šteti ne samo srcu nego i bubrezima.

Pripazite i na liniju jer višak kilograma opterećuje bubrege.

alternativa-za-vas