Foto: pixabay.com

Jedna sam od onih kojima škola nikada nije bila užitak. Umorila sam se kad sam išla u nju, sad se umorim kad vodim svoje dijete tamo. Moje napomene prvoškolcu izgledale bi ovako, a ja bih sve to rekla glasom don Corleonea!

atma.hr – 78
Ponekad se želite vratiti i kazati svom djetetu ono o čemu nekada niste razmišljali. Ne ono jednostavno kao „ne bojte se, uspjet ćete“, nego stvarne, učinkovite riječi koje će ga spasiti od nepotrebnog stresa i anksioznosti.

Prvi dan škole, praznik za djecu i njihove roditelje! Ovo je naravno sarkazam jer se ne radi o nikakvom prazniku. Početak je sljedeće serije prodika o školskoj rutini s ranim ustajanjem, hrpom predavanja i izvannastavnih obaveza. Jedna sam od onih kojima škola nikada nije bila užitak. Umorila sam se kad sam išla u nju, sad se umorim kad vodim svoje dijete tamo.

Kad smo kćerku otpratili u prvi razred, pokušavali smo, zbunjeno i nespretno, razveseliti ne samo nju, već i nas same. A sada je sljedeći prvi rujan. I pomislila sam, što bih rekla djetetu kad bih ga vodila u prvi razred, imajući svoje trenutno roditeljsko iskustvo?

Kad bi tek ustalo i otkrilo što govorim možda bi me najprije dugo i uzrujano udaralo po obrazima, a onda bi bespomoćno zaplakalo, skrivajući se u kutu. Jer bi moje napomene prvoškolcu izgledale ovako, a ja bih sve to rekla glasom don Corleonea.

atma.hr – 39

  1. Ne lovi dobre ocjene

U njima nema prave vrijednosti. Odredi sam svoje granice.

2. Ne trebaš biti prijatelj ni s kim, samo moraš biti prijateljski raspoložen.

Da, knjige o školskim prijateljstvima su predivne. Ali može se dogoditi da u ovom kolektivu jednostavno nema „tvoje“ osobe. Ne brini, sve je pred tobom!

3. U školi više nisi “slatko dijete”.

Nalaziš se u timu u kojem su se okupile punopravne, iako još uvijek rastuće osobnosti. Taj će tim proći kroz gotovo cijeli sastav 8 školskih godina. I jake osobnosti će to osjetiti odmah. Od prvog dana započet će izgradnja odnosa. Pokušaj se dostojanstveno uklopiti u tim. Ne vrijeđaj se.

atma.hr – 75

4. Ne bavi se nasiljem.

Ako takva situacija postoji u timu, nemoj biti dio stada koje gazi onoga koji je slabiji. I reci mi o ovoj situaciji. Pronaći ću pravu odraslu osobu u školi da je iskorijenim.

5. Nitko te ne može ismijavati i ponižavati. Posebno učitelj.

Tako je naša učiteljica u nižim razredima sebe smatrala bogom i batinom i jako je voljela javno ismijavanje grešaka i općenito javno ismijavanje. Dakle, ovo je pogrešno!

6. Učitelj nije apsolutni autoritet.

Uz dužno poštovanje prema učiteljima, u životu sam vidjela tako neugodne, neljudske, okrutne, životom uvrijeđene, slabe, glupe – drugačije – učitelje da nikada ne bih rekla svom djetetu da je učitelj uvijek u pravu. To nije tako. Događa se da učitelj griješi. Ali, možda je i prekrasna osoba, može biti Učitelj sa velikim U i prvi će vam priskočiti u pomoć u teškoj situaciji. Vidjet ćeš iz prve ruke, ne brini.

atma.hr – 78

7. Mali si, ali to ne znači da ne možeš ništa učiniti sa sobom.

Ako ne želiš jesti za vrijeme školskog doručka, na to imaš pravo. Ako želiš koristiti WC, možeš pitati učitelja i izaći. Zahtijevaj poštovanje, ali poštuj i druge.

8. Ne smiješ biti ugrožen.

“Polomit ću ti telefon.” “Uzet ću ga i neću ga vratiti.” “Pazi kosu, inače ću ti je ošišati.” Neka to kažu meni. I već ću naći što odgovoriti, vjeruj mi. A ti sjedi, slušaj i odmaraj.

9. Ne mogu te oni ne pustiti na nastavu. Čak i ako si zakasnio.

Čak i ako tvoja odora nije iste nijanse i stila kakvu bi učiteljica željela vidjeti. Vaše pravo školovanja upisano je u Ustavu. Možeš demonstrirati sposobnost obrane svojih prava sa svoje pozicije. Ali, naravno, ne vrijedi se pretjerano buniti. A ako se to dogodi, u školu si zakasnio i moraš biti u hodniku, tada hrabro brani svoje pravo na školovanje u opranim uličnim cipelama. Jer tuđi se rad mora poštivati – pod mora ostati čist.

atma.hr – 39


10. Znaj, u bilo kojoj situaciji, imaš zaštitu. Ja sam ta zaštita.

Možeš me nazvati u bilo kojem trenutku i reći mi bilo što. I pomoći ću ti da riješiš svaku tešku situaciju.

Kao Batman ili Superman.

Blizu sam!

econet.ru / Ekaterina Suslova / Prevela za ATMU: Iva Jukić

35 NULTA FREKVENCIJA

banner za knjige nulta frekvencija