Ne možeš otvoriti knjigu, a ne naučiti ništa. – Konfucije

Svatko od nas ima barem dva hobija. Ili više njih. Volimo čitati, vježbati, gledati filmove, pisati poeziju, šetati kroz prirodu, piti kavu sa prijateljima. Ponekad se mogu sastviti dva hobija da nam ugoda bude veća. Čitati knjige u prirodi, trčati sa prijateljima, gledati filmove sa obitelji. Možemo i meditirati i čitati istovremeno.

atma.hr – 39

Dobra knjiga je osnova za dobru meditaciju. Može biti beletristika ili publicistika. Kratka priča ili poezija. Samo da je knjiga koja ima svoj miris, težinu, oblik i boje. Ako ste po prirodi ljubitelj knjiga, odabirete prvenstveno knjigu po osjećaju a manje po preporuci. Uzmete je i čitate.

Udubiti se u radnju znači živjeti život sa likovima iz knjige. Plakati sa njima, disati, bježati od nevolje, trčati za negativcima. Kako je lako uzburkati emocije kada je priča uvjerljiva a likovi živi. Ako vas zovu na ručak samo odmahnete rukom i rečete: još samo par stranica. Ako vas zovu vani odgovorite da imate važnog posla. Ako je kasno u noć a morate se dići rano ujutro, nastojite što brže pročitati što više prije nego li odete ukrevet. Pa onda vam se cijela priča iznova i iznova vrti po glavi. I ne možete zaspati. Sve do jutra.

Čitanje je razgovor. Sve knjige govore ali samo neke i slušaju. – Mark Haddon

Odabrati dobru knjigu i provesti vrijeme sa njom znači biti u dubokoj meditaciji za vrijeme čitanja. Ništa nas ne može uznemiriti, zaustaviti i spriječiti da ne pročitamo do zadnje stranice. Samadhi, koji se postiže nakon dugog vremena provedenog u meditaciji, može se i kroz knjige ostvariti. Čitamo li knjige koje nas inspiriraju, nakon kojih postajemo bolja osoba, koje nas motiviraju da napravimo nešto dobro, to su  dobre knjige. Te su knjige naša meditacija. Vrteći stranice ulazimo u samadhi.

atma.hr – 39

Nije svaka knjiga dobra za meditaciju. Neke jednostavno trebamo pročitati zbog posla, škole ili obaveza koje moramo odraditi. Zapamtimo samo par rečenica ili pasusa koje su nam u tom trenutku potrebni. I nakon toga se jedva možemo sjetiti koji je naslov knjige ili kako se zvao autor. Ali nam i tu meditacija kroz čitanje dobrih knjiga pomaže. Lakše možemo odabrati ono što nam je potrebno jer smo već stekli naviku čitanja. Što brže pročitamo to što moramo i vratimo se na pravu stazu – čitanja što želimo.

Cijeli svijet je knjiga a oni koji ne putuju po svijetu, pročitali su samo jednu stranicu. – Sveti Augustin

Pomorci kažu da ako uronimo prst u more, povezani smo sa cijelim svijetom. Isto tako možemo reći i za ljubitelje knjige. Čitajući jednu knjigu, povezujemo se ne samo sa autorom, likovima i mjestima iz knjige, već i sa svim drugim čitateljima širom svijeta. Postajemo jedno čitalačko polje. Osjećamo iste emocije, iste želje i nade. Čitajući, stvaramo novi svijet i ti likovi postaju stvarni baš poput nas.

atma.hr – 39

Princ na bijelome konju postoji samo u pričama, Ivica i Marica nisu ubojice vještica iz začarane šume već iz dječijih priča. Hamlet postoji samo kod Shakespearea a Don Quijote kod Serevantesa. Sherlock Holmes je umro i ponovno oživio kroz knjige. Tarzan se spetljao sa Jane i Čitom u izmišljenoj đungli. Alan Ford i grupa TNT na žalost postoje samo u stripu. Ali, svi su ti likovi stvarni kao i bezbroj drugih koje smo sreli u našem pravom životu. I naš pravi, stvarni, uobičajeni život ne bio potpun bez tih likova i njihovih pisaca.

Čitajući knjigu ulazimo u meditaciju koje ponekad nismo ni svjesni. Samo se spuštamo sve dublje u dubine duše pisca, likova i svih drugih čitatelja sa kojima dijelilo jedan novi svijet.

Neven Ilan, nevenilak.com

capella
kultura srca 300
korinjak gif