Svaki put kad imate osjećaj nemoći, umor ili neku drugu negativnu emociju, shvatite taj simptom kao produkt života u prošlosti, ali i navigaciju koja vodi putem kojim treba ići. Obratite pozornost na svoje emocije i stanja, nemojte ih ignorirati,  jer upravo one naglašavaju nerealizirane ciljeve i pozivaju na realizaciju koja vam je potrebna baš sada u vašem životu kako biste prešli u novu fazu postojanja!

Ciljevi ili realizacija vlastitih kapaciteta jedan su od najvažnijih segmenata ali i razloga postojanja. To kaže psihologija, no to i sami intuitivno osjećamo…

Ovisno o tome što intuitivno osjećamo kao vlastitu svrhu ili na što smo racionalno odlučili potrošiti ovaj život, svi smo na svoj način orijentirani prema ciljevima. Bilo da je jedna majka odlučila biti majka, ili je netko dobio potrebu za poslovni uspjeh u životu, uvijek i kod svih nas su neki manji ili veći ciljevi aktualni.

atma.hr – 52
Kao i sve drugo u životu, ni to nije slučajno.  Ljudsko postojanje ima puno važnih segmenata a oni se mogu grupirati u tri kategorije. Prva su odnosi, druga ciljevi a treća slavlja ili bolje reći nagrađivanje.

Život u balansu, odvija se onda kada su sve tri kategorije zadovoljene, ili kada su sve tri kategorije povezane. Ako smo samo u jednoj životnoj sferi razvijeni a u druge dvije nismo, mi smo u disbalansu koji simptomatično nazivamo nezadovoljstvo.

Razlog ljudskog nezadovoljstva ili što se sve češće spominje kao pojava koju treba promijeniti – nezahvalnosti za ono što imamo, upravo leži u neostvarenim ciljevima. Onim svjesnim, ali i onim nesvjesnim.

Zahvalnost za ono što imamo, je naravno dobra, no onog trenutka kada se javi poriv za postizanje stupanj više javljaju se želje i ciljevi, ali se istovremeno podižu i nezadovoljstva sve blokade koje blokiraju i daju bezbroj razloga zašto mi to ne možemo, zašto je nemoguće ostvariti, zašto ne zaslužujemo. Milijun zašto, milijun zato…

Poznato je da se unutarnji procesi u svakom čovjeku odvijaju automatski na svjesnoj i nesvjesnoj razini, pa se tako često događa da svjesno želimo ,ali također u velikoj mjeri i nesvjesno  želimo.

Ponekad svoje želje iskazujemo jasno i glasno, no vrlo često način za ispoljavanje svojih želja okrećemo i preformuliramo u zavist, ljubomoru ili kriticizam prema van, odnosno prema drugima koji imaju to što mi priželjkujemo, odnosno nemamo.

Strah,nemoć i bezvrijednost  su emocije koje kontroliraju takvo ponašanje i naravno da je ono nastalo negdje u prošlosti, no ključno pitanje koje bi dalo razumijevanje čak i tim negativnim emocijama koje proizvodimo upravo je priča o važnosti realiziranja ciljeva.

atma.hr – 52
Ciljevi i njihova materijalizacija, potvrda su ljudske vrijednosti

Čovjek je stvoren da raste, da se razvija kroz cijelo svoje postojanje a to može onda kada je prihvaćen i potvrđen.  Prihvaćen može biti naravno kroz odnose, dok potvrđen biva u najvećoj mjeri kroz realizaciju ili materijalizaciju ciljeva. Kada realizira, on potvrđuje sam sebe, ali ga potvrđuje i okolina, njemu važni i nevažni ljudi. Tom prilikom čovjek se nalazi u procesu rasta i razvoja jer zapravo osvještava sebe kroz realizaciju svojih vrijednosti.

Naime, svi mi intuitivno ili vrlo jasno znamo koje su naše visoke vrijednosti i kvalitete, međutim ako one ostanu  samo na papiru, kao riječ, stav, priča ili naša predodžba bez realizacije, što se drugo može dogoditi nego sumnja u same sebe, loš feedback od okoline a s tim i unutarnja nestabilnost.

Svaka unutarnja nestabilnost proizvedena iz vlastitih iskustava i utemeljena na zaključcima o sebi, našim mogućnostima i drugim ljudima, stvara našu životnu istinu u koju bezuvjetno vjerujemo i u koju se često toliko uživimo, da nas je teško iz nje izvući.

I tako se petljamo u krugove koji s vremenom proizvode iscrpljenost, nedostatak životne energije, nedostatak ideja, entuzijazma, lijenost i druga opterećujuća stanja.

Bili mi svjesni toga ili ne, razlog velike većine stanja u kojima se nađemo, upravo su spoznaje o nerealiziranim ciljevima na svjesnoj ili nesvjesnoj razini.

atma.hr – 52
Možda se racionalno pokušavamo uvjeriti  da  ne želimo neke stvari ili titule, da nam ne trebaju, da takve stvari imaju ovakvi ili onakvi ljudi, no činjenica je i prava istina da su naši svjesni i nesvjesni nerealizirani ciljevi najveći razlozi nezadovoljstva, pomanjkanja energije, nervoze, konfliktnih stanja, nedostatka  ideja, motiviranosti, pa čak i seksualne energije.

Na nesvjesnoj razini, nerealizirani ciljevi su kao velike rupe kroz koje curi energija. To curenje zasniva se na lošim mislima koje čovjek generira onda kada misli o svojim ciljevima za koje je uvjeren da ne može dostići, ili još više o onima s kojima  je pokušao, pa se pokazalo da ne ide.

Svaki put kada mislimo da ne možemo i znamo točno zašto ne možemo, ta misao je u našem energetskom tijelu jedna rupa kroz koju kontinuirano curi životna, pokretačka i održiva energija, troši neurološki sustav  i stvara loša fizička i energetska stanja, razne nemoći nesposobnosti i sl.

Zamislite svoje energetsko polje oko sebe… A onda unutar njega rupe kroz koje kontinuirano curi energija sve zbog nerealiziranih ciljeva.

Za zatvaranje tih rupa i vraćanje životne energije ali i one pokretačke, moramo se pozabaviti vlastitim emocijama ili bolje reći glasnicima koje nam svojim jezikom objašnjavaju što trebamo raditi.

Svaki put kad imate osjećaj nemoći, umor ili neku drugu negativnu emociju, shvatite taj simptom kao produkt života u prošlosti, ali i navigaciju koja vodi putem kojim treba ići. Obratite pozornost na svoje emocije i stanja, nemojte ih ignorirati,  jer upravo one naglašavaju nerealizirane ciljeve i pozivaju na realizaciju koja vam je potrebna baš sada u vašem životu kako biste prešli u novu fazu postojanja!

Sve što je potrebno je dati pozornost toj emociji ili stanju, primijetiti da postoji, te uzeti je u obzir kao neprirodno stanje koje poziva na promjenu, a zatim  početi se baviti svojim ciljevima.

Svi naši ciljevi su dostižni no razlog zašto mislimo da nisu jesu spoznaje iz kojih djelujemo, odnosno razina svijesti. Isključivo taj segment nam uzima energiju. Nije istina da je nemamo, već je istina da je usmjeravamo prema pogrešnim fokusima koji ne mogu donijeti rješenje.

atma.hr – 52
Tri metode za ostvarenje ciljeva

Za pragmatičnost i ostvarenje ciljeva trebaju nam tri metodice kojima ćemo stvari postaviti na svoje mjesto i koje će omogućiti izlazak iz loših stanja u kojima jesmo i usmjeriti energiju prema fokusu rješenja.

Prvi segment je osvijestiti koji su nam ciljevi. Da bi to uspjeli prvo si moramo priznati da su ciljevi važan segment našeg postojanja, pa tek onda pristupiti nekom procesu koji će nam pomoći da osvijestimo koji su to naši stvarni ciljevi.

Naši stvarni ciljevi su uglavnom  oni o kojima razmišljamo svaki dan  i to u dužem vremenskom periodu.

Zapitajte se što ja stvarno želim ili jednostavno krenite u realizaciju onoga što mislite da želite, pa ćete u jednom trenutku osvijestiti da li to stvarno želite ili je to samo bio jedan putokaz kako bi sa krivog puta došli na pravi.

Ne postoje greške i djelovanju, već samo putokazi koji vode do glavne ceste. Kako ćete doći na glavni put ako ne sporednim?

Drugi segment je pravilno postavljanje ciljeva. Prečesto se događa da svoje ciljeve definiramo kao općenite rečenice ili stanja u kojima želimo biti. Recimo želim biti sretan. No tom prilikom ni naš cilj, ni mi sami, ni svemir ne zna što se to točno treba dogoditi da bi mi bili sretni. Energiju trošimo na te misli jer svejedno djelujemo, samo što djelujemo na temu u kojoj ništa konkretno ne postižemo.

Jako je važno osvijestiti da što god mi radili ili ne radili, mi uvijek djelujemo i trošimo enegiju. Zato je bolje usmjeriti je na pravi put, umjesto puštati da curi na krivom putu, tapkajući u mjestu.

Zato je pitanje što se točno događa kada si sretan dobar početak postavljanja ciljeva… Što vidim, čujem, osjećam, gdje se nalazim, s kim, koju titulu uživam, u kojoj firmi radim, koliko kilograma imam i slično. Definirati točno u sitne detalje kako je to kada je cilj ostvaren. Takav pristup  će usmjeriti energiju na pravo mjesto.

Drugim riječima, da bismo stigli na mjesto gdje želimo biti, moramo znati gdje idemo.

Treći segment za realiziranje ciljeva su  i vrijeme i plan.

Naime, mnogima od nas se dogodi da u mislima možemo zamisliti prekrasne stvari oko sebe.

A onda nam se dogodi da prođe vrijeme i jednog dana osvijestimo da smo u realitetu daleko od ostvarenja. Razlog tome je što ne djelujemo, ili djelujemo ali nemam dobar plan.

Odgovori na pitanja kao što su što radim prvo, a što drugo i koje resurse imam a koje nemam, raskrčiti će šumu misli i dovesti do spoznaja o tome kako i što treba raditi da cilj bude ostvaren.

Kada se  misli poslože na taj način i dođu u svijest, živčani sustav automatski proizvodi pokretačku energiju jer je usmjeren na rješenja umjesto na probleme. Tada je i svemir aktivan i podržava sve jer točno zna što želite i to tako slaže jer je pozitivno afirmirano… Osim toga, nije zaposlen velikom količinom nejasnih informacija već se fokusira na nekoliko njih, te tako proizvodi i više energije.

Dok se u mislima ne poslože stvari i ne dođe do slaganja, velika količina informacija pogotovo onih negacija koje su u vezi sa ciljevima, jednostavno crpe i to malo energije što je ostalo, i normalno je da fizička i mentalna spremnost za ralizaciju nije u funkciji.

Naravno, dogodit će se da ćete doći i do čvora koji je blokada iza koje stoji nerazvijena sposobnost, no čak i taj detalj onda kada se dogodi puno je manji problem za rješavanje od onog početnog koji je crpio enormnu količinu energije i blokirao mnogobrojne mentalne i fizičke funkcije.

Taj mali detalj naravno uvijek je naše uvjerenje da je nešto od svega navedenog što je potrebno za ostvarenje cilja nemoguće. Takvo uvjerenje onda kada smo se pokrenuli često i samo nestaje jer smo prethodnim djelovanjem dokazali da možemo, no čak i ako se ne dogodi puno ga je lakše riješiti uz pomoć neke  od metoda za promjenu uvjerenja nego cijeli život živjeti iscrpljeno i nesretno zbog nerealiziranih i nikad započetih ciljeva.

Ukratko rečeno, nisu naši ciljevi nedostižni, samo se ne bavimo s njima na pravi način ili se ne bavimo uopće i nismo iscrpljeni  i bolesni zato što je život težak , već zato što odustajemo od svojih ciljeva koji cijelo vrijeme raznoraznim signalima pokazuju da žele pozornost, a što ih više ignoriramo, to nam više signala šalju…

Zato, uzmite svoje ciljeve u svoje ruke. Tako ćete u svoje ruke uzeti i svoj život i zdravlje i energiju i sve što mislite da nemate ili da ste putem izgubili.

Melita Manojlović, 2016.

Facebook: Melita-Manojlovic-Life-Business-coach
Web: hmelitamcoaching.com

banner za knjige sretan novac
Prethodna objavaTEST: Odaberite 1 sliku i otkrijte uzbudljivu poruku koju vam nosi!
Slijedeća objavaMehanizmi stvaranja iluzije
Avatar photo
Melita je svoj osobni rast počela još u ranom djetinjstvu kada ju je život počeo učiti iznimno teške lekcije. Tražeći odgovore na pitanja od životne važnosti, smisao života počela je otkrivati već od svoje 12. godine. Svoj profesionalni put u sferi duhovnosti i osobnog rasta počela je u 30-im godinama kada se prvi put educirala na polju psihologije i to za NLP praktičarski, a svoj put je nastavila educirajući se i radeći s ljudima uz pomoć različitih emocionalnih tehnika koje je istovremeno koristila za svoj rast. Na duhovnom polju, život nije bilo jednostavno razumjeti, jer je često servirao nerazumljive poruke i dosta teške lekcije pa je stoga tražeći odgovore, svoj duhovni put produbila različitim spiritualnim i energetskim tehnikama koje su joj omogućile vlastiti napredak, otklanjanje blokada iz svog života, ali i napredak u poslovnom smislu jer danas svojim klijentima i slušateljima omogućava širok spektar iznimno vrijednih znanja i tehnika za rad na sebi. Seminari, radionice, videa, individualni pristup ... Zakon privlačenja je osnova svih učenja pa je tako uz svoja učenja i rad na sebi spoznala jako duboku priču zakona privlačenja te odlučila je prenositi. Učeći NLP od početka svog profesionalnog usmjerenja prema psiho-spiritualnom svijetu, dostigla je stupanj znanja i educiranosti NLP trenera, te je tako postala i edukator koji na jednostavan način prenosi NLP , putem certificiranih edukacija koje održava kontinuirano. Pokretač je promjena na polju razvoja ljudskih resursa za uslužne djelatnosti, širenjem svijesti o važnosti čovjeka i s jedne i s druge strane uslužne djelatnosti, utemeljila je centar za razvoj ljudskih resursa te svojim treninzima za uslužne djelatnike širi svijest o Hospitality pristupu i potiče okolinu na promjenu prilagođenu čovjeku i njegovim vrijednostima. Kolumnista je mnogobrojnih hrvatskih portala i ponosna kolumnistica udruge Atma.