Med ima dugu medicinsku povijest. Drevni Egipćani su med koristili za liječenje raznih bolesti, a naročito u poticanju bržeg zacjeljivanja rana. Danas se med koristi u gotovo svakom kućanstvu. Odličan je dodatak raznim jelima i napitcima. I dok većina nas vjeruje da krije brojna ljekovita svojstva, što su točno pokazala znanstvena istraživanja?

Med nije za bebe

Med je potpuno prirodan i siguran za odrasle, ali liječnici ističu da trebate biti posebno oprezni s davanjem meda djetetu. Djeca, koja su mlađa od 1 godine, ne bi smjela jesti med. Ako med dajete bebama, povećavate rizik od nastanka botulizma. Prašina i bakterija koje se nalaze u dječjim bočicama lako dopiru u med. Bebe nemaju dovoljno razvijen imunološki sustav da bi se borile protiv infekcije.

Znanstveni dokazi su poprilično jasni. Postoji veliki broj slučajeva u kojima je med uzrokovao nastanak botulizma, paralitičke bolesti koja se liječi antitoksinima kojima se sprječava kruženje toksina u krvi. Ipak, roditelji mogu dijete hraniti namirnicama koje sadrže med. Kada govorimo o riziku od nastanka botulizma, mislimo na med isključivo iz bočice.

Antibakterijski med

Laboratorijska istraživanja su pokazala da med može usporiti rast bakterija kao što su E. coli i salmonela, a uspješno se bori protiv bakterija kao što su Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus koje su česte u bolnicama i liječničkim uredima. Kada kupujete med, primijetit ćete da su neke vrste meda svjetlije, a neke tamnije. Što je med tamniji, to ima bolja antibakterijska i antiosidativna svojstva.

Med i liječenje rana

Manuka med se u nekim slučajevima pokazao učinkovit kod ublažavanja žuljeva i dekubitusa. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ga je odobrila za liječenje rana i žuljeva. Odličan je jer potiče brže zacjeljivanje rana. Kada su koristili običan med, znanstvenici nisu primijetili nikakav učinak u ubrzanju zacjeljivanja rana, ali nisu otkrili ni nikakvo štetno djelovanje.

Med i alergije

Neka su istraživanja pokazala da med može ublažiti simptome alergija koje su uzrokovane polenom. Ipak, nema dovoljno dokaza koji bi med učinili jedinim sredstvom za učinkovito ublažavanje simptoma alergija. Med se u želucu brzo razgradi i njegovo djelovanje nije toliko učinkovito kao djelovanje lijekova koji se sporije razgrađuju i imaju duže djelovanje.

Med i prehlada

U jednom istraživanju, u kojemu je sudjelovalo 139 djece, se pokazalo da je med učinkovitiji u ublažavanju kašlja i da može kod prehlađene djece značajno poboljšati kvalitetu sna. Drugo istraživanje je pokazalo da je med učinkovitiji od lijekova koji potiču pročišćavanje dišnih putova, ali i od antihistamina. Ako patite od prehlade ili vas boli grlo, uzmite nekoliko žličica meda jer će gotovo sigurno ublažiti simptome prehlade i ublažiti bol grla.

Med i dijabetes

Iako je potpuno prirodan, ne preporuča se dijabetičarima. Jedna žlica meda sadrži više ugljikohidrata i kalorija od bijelog ili smeđeg šećera. Šećer je šećer, u kojem god obliku da dolazi. Neke osobe med ne klasificiraju kao šećer, ali dokazano je da podiže razinu šećera u krvi.

Pokazalo se da je med odličan za brzo podizanje razine šećera u krvi, što je dijabetičarima neophodno kada dođe do hipoglikemije, odnosno preniske razine šećera. Ako patite od dijabetesa, morate biti izbirljivi i pomno birati izvore ugljikohidrata. Bolje je da pojedete svježe voće ili čašu jogurta jer sadrži gotovo jednaku količinu ugljikohidrata kao i 1 žlica meda, ali znatno manje šećera.

http://www.centar-zdravlja.net/zdrava-prehrana/prehrana/458/njegovo-velicanstvo-med/3629/