Prigrli Novu godinu, pozdravi sve one mogućnosti koje ti ona donosi i daruje. Otvori se za Novo! Poslušaj kako ti ona šapće: svaki dan je prilika za novo! Kažu da ispred nas stoji 365 praznih stranica knjige koje treba ispisati, a zapravo nam govore kako je svatko odgovoran za ono što će učiniti s 365 prilika ili darova koje mu Život nudi i stavlja ispred njega.

atma.hr – 39

Prigrli svoj Život, kakav god on bio: neovisno da li si zadovoljan s njime ili ne. Pogledaj na današnji dan, iskreno i otvorena srca, sve ono što se u tvome životu nalazi. Napravi popis s čime si zadovoljan, napravi popis onoga što te boli, živcira i ljuti. Ne trebaš bježati od „ružnih i crnih“ puzli svoga Života. Nije se rodio onaj koji nije prošao sve kao ti i ja. Pa i oni „najveći“ ljudi koji su živjeli i ostavili traga proživljavali su lijepo i manje lijepo. Postoji razlika samo u načinu i pristupu, hoćemo li zatvarati oči ili suočiti se s onime što se nalazi ispred nas.

Sv. Franjo Asiški napisao je divnu molitvu: ‘Bože, daj mi hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti, daj mi snage da prihvatim ono što se ne može promijeniti, a najviše od svega, daj mi mudrosti da razlikujem prvo od drugoga.’ Prije svega moramo biti zahvalni za sve ono što nam se događa, za sve ono dobro, divne ljude koji nas okružuju i podržavaju, situacije koje nam obogaćuju život i hrane dušu. Smatram da moramo biti zahvalni i blagosloviti sve ono što nas boli i bode: ljude i situacije. Vjerujem da je svaka situacija i prilika u našem životu s nekim razlogom i da su takve stvari naši najbolji učitelji i ponekad veliki darovi. Sveti Franjo bio je jednostavan i ponizan čovjek, ali njegova mudrost sadrži sve ono što danas učimo u psihoterapiji i raznim drugim učenjima, a on je to živio već u 13. st.

Postoje stvari u životu koje jesu takve kakve jesu. Pred nekim stvarima ne postoji (za sada) druga opcija nego da se poklonimo i priznamo ono što jest, da odustanemo i prigrlimo činjenično stanje. Ovaj potez prije svega donosi duboki mir u duši, a zatim i promjenu u nama, a ponekad kada odustanemo paradoks je da se tada stvari počnu mijenjati. Postoje stvari koje imamo u našim rukama, na koje možemo utjecati i mijenjati. Prva takva stvar smo mi sami. Prihvatiti sebe, ono što jesmo, onakvima kakvi jesmo prvi je korak. Ne trebamo na promijeni drugih, jer to je nemoguća misija, možemo raditi na sebi, tada će se stvari oko nas početi mijenjati.

atma.hr – 39

Neka Nova bude prilika! Neka Nova podsjeti svakoga da je svaki trenutak Novi, a ne samo jedan dan u godini. Svaki dan je prilika da se okrenemo prema svemu onome što je dobro, da izabiremo pravac u kojem želimo ići, nije bitan cilj, bitan je korak, pa i onaj najmanji, ali korak koji danas možemo napraviti. Neka ti Nova donese priliku da se posvetiš svemu onome što je dobro za tebe, da počistiš sve ono što je toksično, što više ne služi i što te ograničava. Prigrli Novo i ne straši se ostaviti iza sebe Staro, jer mi smo bića koja pripadaju trenutku, momentu koji ima snagu da stvara i piše povijest. Uzmi onaj dio Odgovornosti koji ti je dan da sudjeluješ u ispisivanju Tvojih stranica, i uživaj u hodu i putovanju kroz 365 novih prilika.

Antonio Merselli, amrzlic.com

atma.hr – 75