Foto: novasvest.com

“Nije važno čime se baviš, u suštini smo svi isti i svi moramo ući u sebe kako bismo iz drugačije perspektive promatrali sve ono što se događa u nama. Kada odemo unutra, mi ugasimo svjetlo za vanjski život i pokušavamo smiriti svoj um i energiju. A zašto to pokušavamo? Zato što, na kraju krajeva, svi tražimo ljubav, sreću i harmoniju. Kako bismo ih našli, moramo uspostaviti vezu s božanskom svjetlošću.“

atma.hr – 52
Novak Đoković tvrdi da je ključ pobjede kontrola emocija i uma.

„Naravno da meditiram na terenu! Prvo pravilo meditacije je disanje, zar ne? Ali, svjesno disanje. Kao profesionalni sportaš, moraš naučiti disati.

Kada si anksiozan na break ili meč loptu protivnika, ostaješ sam sa sobom. Nema nekog da te zamijeni kao u timskim sportovima. Ti preuzimaš sve pohvale, ali i krivnju.

Sve je u tvojim rukama.

Da bi izvukao 100 posto iz sebe, moraš savladati vještinu disanja, nositi se s pritiskom i stresnim situacijama.“ – kazao je Đoković i dodao:

„Ključ je kontrola emocija i uma. Čak i čovjek poput Federera, kojem naizgled ništa ne smeta, ima unutrašnje borbe. Naučio je kontrolirati emocije i zato je uspješan.

I Michael Jordan je imao sposobnost da bude točno u zoni kada je to najpotrebnije. Svim najvećim sportašima je to zajedničko.”

atma.hr – 52
Evo što je još rekao svojevremeno Novak o toj temi u razgovoru za B92:

“Zašto je meditacija tako važna?

Zato što nije važno čime se baviš, u suštini smo svi isti i svi moramo ući u sebe kako bismo iz drugačije perspektive promatrali sve ono što se događa u nama.

Kada odemo unutra, mi ugasimo svjetlo za vanjski život i pokušavamo smiriti svoj um i energiju.

A zašto to pokušavamo? Zato što, na kraju krajeva, svi tražimo ljubav, sreću i harmoniju. Kako bismo ih našli, moramo uspostaviti vezu s božanskom svjetlošću“.

ZENSKO TIJELO ZENSKA MUDROST

Novak je to ilustrirao sljedećim primjerom:

“Zamislite da je vaš um čisto nebo, a vaše misli su oblaci.

Oblaci konstantno prolaze, ali oni nisu vaš um – ako se povežete odmah s oblacima, vaš um gubi percepciju tog čistog neba.

Isto je kao s gužvom – ako se odmah povežeš s automobilima i svime što se događa, nisi u stanju sagledati sve iz šire perspektive.

A važno je sagledavati stvari iz te perspektive jer onda možeš birati misli i emocije s kojima se želiš povezati.

Zato je meditacija tako važna“.

atma.hr – 52
Novak o moći pozitivnih misli i afirmacija:

“Ponekad možda djeluje neprirodno da u određenim situacijama daješ sebi neke pozitivne afirmacije i da izgovaraš pozitivne riječi, ali to je nešto što jako pomaže jer svijet energije oko nas funkcionira na taj način – svi mi imamo elektromagnetsko polje i ono što emitiraš, to i dobivaš nazad.

Zato se trudim uvijek biti vedar u svojim mislima, ali i da takvi budu ljudi kojima se okružujem, vijesti koje čitam, situacije s kojima se susrećem…

Kada si okružen takvom energijom i kada na takav način urediš život, onda dobivaš pozitivne rezultate“.

b92.net /Miodrag Jovišević/novasvest /2016.