People photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Nije tajna u sreći. Sreća nije rešenje za sve. Koja je razlika između sretne i nesretne osobe? HVALA. Naučite djecu da još u ranom djetinjstvu kažu “Hvala” i “Molim”. Neka se ova navika, zajedno s djelima dobročinstva, postepeno usadi, redovno i svjesno ponavljajući.

atma.hr – 78
Kada je osoba u stanju cijeniti ono što ima, kada je u stanju osjetiti vrijednost onog što ima… Kako naučiti djecu da budu zahvalna? Nemojte im stalno govoriti da bi trebali biti zahvalni. Naučite ih da još u ranom djetinjstvu kažu “Hvala” i “Molim”. Neophodno je da se ova navika postepeno usadi, redovno i svjesno ponavljajući vježbe.

Postoji sedam vježbi koje vam mogu pomoći da odgojite zahvalno dijete:

1. Poklon dana

Preporučljivo je da to radite svakodnevno. Možete, na primjer, na kraju  dana, prije spavanja odraditi ovu vježbu. Važno je da sjednete pored djeteta i počnete nabrajati sve “darove” tog dana. Ovo uključuje sastanke, dojmove, ljude, događaje, trenutke, tretmane, dostignuća, uspjehe itd… zbog kojih ste zahvalni.

Djeca predškolskog uzrasta su pod velikim dojmom što im se sve događalo tijekom dana pa se može dogoditi da se nekih stvari i ne sjete. Ova vježba ga “tjera” da se prisjeti dobrih trenutaka. Na taj način učimo slaviti pozitivne i dobre stvari, tako što ih “istaknemo”.

atma.hr – 39

2. “Sjećaš li se….”

Da  bi se ugodna događanja od tog dana učvrstila u našem sjećanju, potrebno ih je zajedno s djetetom izgovoriti: “Sjećaš li se kako ti je bilo lijepo trčati niz brdo”, “Sjećaš li se kako si bio sretan kada ti je prijatelj došao”, itd…

I sjećanja s negativnom konotacijom mogu biti razlog za zahvalnost. Na primjer, pokvario se automobil pa ste morali pješke voditi dijete kući. Kažite mu kako je lijepo što je mogao gaziti po lokvicama i uživati u šetnji.

3. “Kako je to super”

Bitno je da naučite dijete da prepozna pozitivne stvari.

Na primjer:”Divno je što se cijela obitelj danas okupila za večeru”, “Super je što imamo slobodan dan i zajedno gledamo crtani film”, “Sjajno je što imamo priliku crtati danas”.


Widget not in any sidebars

4. Dobročinstvo

Sami odlučite kada i koliko vremena ste spremni posvetiti ovom području. Ili ovo radite jednom mjesečno ili jednom tjedno, dnevno kako i kada osjetite da možete pomoći drugim ljudima.

Recimo da možete očistiti nekome dvorište, baciti smeće umjesto susjeda, kupiti kruh, napraviti kolače pa odnijeti, itd… Morate naučiti dijete da je sasvim lijepo kada poklanjate skoro isto kao i kada primate poklon.

5. “Ti si moj pomagač ili zajedno smo tim”

Kada se djeci zahvalite za pomoć, oni se osjećaju vrijednima. Obične stvari kao što su skupljanje igračaka ili pranje suđa, ili brisanje stola, postaju im ugodne.

Zahvalnost vodi ka činjenici da želja djeteta da pomogne postaje sve veća i on želi pokušati.

atma.hr – 78
6. Darivanje

Djeca obožavaju darivati nešto svojim prijateljima. Pogotovo ako su nešto napravili vlastitom rukom. Ipak, objasnite im da je isto vrijedan poklon ljubazna riječ, osmijeh ili zagrljaj.

Mogu podijeliti svoje igračke i slatkiše. Roditelji, pobrinite se da se to dogodi barem jednom dnevno.

7. Mi smo tako sretni!

Svaki dan imajte na umu da ste sretni: što ste našli dobra mjesta u kinu, što ste otišli na sladoled u grad, što ste našli lijepo mjesto u parku … U tim trenucima recite djetetu: “Baš smo sretni! Vidi kako nas sreća prati!”

Očigledno, cilj nije sreća već zahvalnost. Bitno je da dijete prepozna nešto za što treba biti zahvalno. Tako će prepoznati i roditeljske napore da ono bude sretno i zadovoljno.

stil.kurir

35 NULTA FREKVENCIJA

banner za knjige nulta frekvencija