Designed by Freepik


Widget not in any sidebars

Kad su glumicu Anjelica Huston upitali o njenom ocu Johnu, ona je izjavila: “Sjećam se kako sam sjedila pored njegovih nogu i gledala k njemu, daleko uvis. Bio je visok 188 cm, imao je jak glas i neodoljivo privlačnu pojavu. Glas mu je bio predivan i tako zvonak. Bio je za mene naprosto veći i bolji od bilo koga na svijetu. “

Ova izjava pokazuje da su očevi djeci posebno važni. Bez obzira da li će otac, izvana gledano, postati uspješan ili ne, on je uvijek “veliki” čovjek svom djetetu i “veći i bolji od bilo koga na svijetu”.

Otac je djetetu mješavina junaka, vodiča, mentora, zaštitnika, učitelja i prijatelja. Njegova uloga je da voli, disciplinira, predaje materijalno i moralno nasljeđe i snažno utječe na oblikovanje djetetovog pogleda na svijet.

“Jedan otac vrijedi više od stotinu učitelja”, zapisao je britanski pjesnik George Herbert.

Muškarci danas sve više prepoznaju svoju ključnu ulogu u obitelji i pozitivno odgovaraju izazovima roditeljstva. Sve više muškaraca osjeća duboku glad za uspostavljanjem smislenog odnosa sa svojom djecom.

Evo nekoliko načina njegovanja suptilnog umijeća dobrog očinstva.

1. Shvati važnost očinstva

Iako su mnoga psihološka istraživanja bila posvećena ispitivanju majčinog utjecaja, nova istraživanja otkrivaju kako pozitivna i aktivna očeva uključenost pridonosi boljoj društvenoj prilagođenosti djece, potiče njihov zdraviji spolni razvoj i omogućuje im veći intelektualni rast.

“Sve što znamo pokazuje kako uključenost muškaraca u podizanje djece uzrokuje porast koeficijenta djetetove inteligencije već u dobi od šest ili sedam godina”, tvrdi pedijatar T. Berry Brazelton. On naglašava kako očevom uključenošću raste vjerojatnost da će dijete “imati razvijen smisao za humor, razviti bolju unutarnju osjetljivost i biti motiviranije za učenje”.

S druge strane, očevo emotivno udaljavanje može imati dubok negativni utjecaj. Luiza Silverstajn, s Njujorškog sveučilišta, kaže: “Istraživanja jasno pokazuju izravnu povezanost očeve odsutnosti s višim nivoom agresivnog ponašanja kod sinova, preranom spolnom aktivnošću kod kćeri, i naglašenijim stereotipima spolnih uloga kod djece oba spola”.


Widget not in any sidebars

2. Budi glavni igrač

Nemojte biti zadovoljni sporednom ulogom u odrastanju svoje djece. Njegovanje sposobnosti dobrog očinstva znači biti duboko i strastveno uključen u odgoj svog djeteta.

To podrazumijeva mnogo, uključujući pomaganje djeci u izradi domaćih zadataka, prisutnost na roditeljskim sastancima, igranje s djecom, provođenje vremena sa svakim djetetom pojedinačno i, uopće, provođenje više vremena kod kuće.

3. Ne dopusti materijalizmu da pokvari odnose

Iako je važno vrijedno raditi kako bi se uzdržavala obitelj, svaki otac bi trebalo izbjeći zavodljivost materijalnog uspjeha, jer prenaglašavanje materijalne strane sputava uspostavljanje bliskih veza s djecom.

Dječji psiholog Lee Salc kaže: “Materijalni uspjeh roditelja može biti štetan za odgajanje djece, ako nastaje na uštrb vremena koje je trebalo podijeliti s njima. Već mala djeca prepoznaju što roditelji smatraju važnim. Ako primijete da je roditeljima sve važnije od njih, vjerojatno predstoje nevolje u obitelji. “

Mudri očevi znaju da su odnosi, a ne materijalna dobra, izvor životnog zadovoljstva. Upoznajte svoju djecu! Dobri očevi imaju jednu važnu osobinu: oni zaista poznaju svoju djecu. Oni znaju što boli i plaši njihovu djecu, a što im donosi radost i zadovoljstvo. Znaju u čemu se njihovo dijete razlikuje od sve ostale djece u susjedstvu.

Svjesni su svake nijanse, sjenila i ispupčenja djetetove ličnosti. Ken R. Kenfield, pisac djela Sedam tajni uspješnih očeva (Seven Secrets of Effective Fathers) istraživao je život četiri tisuće muškaraca kako bi otkrio što pridonosi dobrom očinstvu. Otkrio je da dobar otac zna o svom djetetu mnoge pojedinosti, kao što su:

• kad mu je dijete imalo težak dan

• kad se dijete uzrujalo zbog nečega

• imena djetetovih najboljih prijatelja

• što najviše ohrabruje njegovo dijete

• kad je povrijedio djetetova osjećanja

• djetetove slabosti i vrline

• što motivira dijete

• kad je djetetu bilo teško u životu

• većinu djetetovih nedavnih razočaravajućih iskustava

Dobri očevi promatraju, slušaju i uče. Oni se trude da djetetu budu dobar uzor. Slušaju druge uspješne očeve kako bi naučili da budu bolji i učinkovitiji. “Dobri očevi znaju da im treba pomoć i ne boje se da je zatraže”, tvrdi Paul Louis, pisac djela Pet ključnih navika uspješnih očeva (Five Key Habits of Smart Dads). “Razgovaraju s drugim očevima i ugledaju se na onog tko im može biti uzor.”

atma.hr – 39

4. Budi junak svom djetetu

“Očevi su ponos svoje djece”… Dobri očevi postaju junaci svoje djece, kada su uzor vrlina, cjelovitosti ličnosti, razumijevanja, požrtvovanja, marljivosti, discipline, ljubavi i vjernosti dužnostima. Mnogo očeva je olako prepustilo drugima da budu junaci njihovoj djeci.

J. C. Watts u svom je ocu imao pozitivan uzor. On kaže: “Otac je bio i jest moj junak. Od mog rođenja pa sve dok nisam pošao na studij, moj otac je obavljao bar tri posla: bio je policajac, propovjednik i glava kuće.

Napornim radom je prehranjivao obitelj, odijevao je i sazidao joj udobnu kuću . Nikad nije tražio opravdanje i nikad nije očekivao od države da brine o njegovoj obitelji. Uzdao se u naporan rad. “

Na kraju da zapazimo da je dobro očinstvo ulaganje u budućnost. Današnji očevi podižu buduće ljude. Ljubav, pouka, ohrabrenje, disciplina i uzorno ponašanje koje otac predaje djeci, urodit će plodom u obliku emocionalno zdravih, uravnoteženih, zrelih pojedinaca, koji će moći doprinijeti općem dobru.

Viktor M. Parašin / znakoviporedputa.com