Foto: unsplash.com

Riječi bukvalno mogu kreirati ili uništiti, ovisno o tome kako ih koristimo. Ako mislite da su misli moćne, one su ništa u usporedbi s utjecajem koji riječi imaju!

atma.hr – 39

Kada se riječi koriste ispravno, možete iznijeti predivne stvari i emocije u djelo. Razmislite o tome: sa samo jednom rečenicom možete nekoga nasmijati i uljepšati mu dan; ali samo s jednom rečenicom možete nekome uništiti dan, također.

Pročitajte ove izjave i odlučite jesu li štetne ili ne :

”Oprosti što ti nisam odgovorio/la na pozive i poruke. Stvarno sam bio/la zauzet/a.”

”To zvuči zanimljivo! Nažalost, zauzet/a sam poslom.”

”Volio/la bih isprobati to novo mjesto s vama, ali sam zauzet/a s djecom.”

Što vi mislite? Na površini, nema ništa pogrešno. Poslije svega, svi imamo obaveze pa sigurno je pretpostaviti da su oni zaista zauzeti, zar ne?

Ali upravo ova riječ ”ZAUZET” dovodi mnoge veze do raspada!

atma.hr – 75
Kada kažemo našem partneru da smo ”zauzeti” u kontekstu provođenja vremena s njim, to šalje moćnu psihološku bombu u strukturu veze. To govori mnogo više od činjenice da smo zapravo zauzeti.

To otkriva fokus naše energije, želje da budemo sa njima, strukturu naših prioriteta, važnosti koju imaju za vas. To destabilizira povjerenje i kreira prostor za sumnju, bez obzira koliko jedno drugom vjerujete. Zvuči hladno i nepovezano.

Bez obzira koliko ste zauzeti, ove 3 činjenice pokazuju da je ta izjava samo izgovor da ih ne vidite:

1. Svi su zauzeti

Skoro svaka osoba koja hoda planetom je ”zauzeta”. Ako nije zauzeta, vjerojatno se osjeća ”zauzeto”. Reći nekome da ste zauzeti je izbjegavanje da ih vidite uživo. Nakon svega, što je ”zauzet”?

Možete žuriti po kancelariji, hvatajući se za papire i ispijati vašu kavu ili žuriti po hotelu gdje ste na odmoru da bi si naručili hranu.

atma.hr – 39

2. Nitko nije bez slobodnog vremena

Bez obzira koliko ste zauzeti ili preokupirani s bilo čim na što trošite vrijeme, uvijek imate bar 1 sat slobodan tijekom dana. Birajući da ne provedete ovaj jedan sat s vašim partnerom govori jednostavno da vam nije dovoljno stalo.

Možda vam je i stalo, ali ne pokazujete to dovoljno.

3. Svatko može izdvojiti malo vremena

Vaša zauzetost nije izgovor jer nije sve tako ekstremno bitno. Postoje stvari koje su viši prioriteti od drugih, stvari koje ne možete odgoditi, ali ima puno stvari koje možete pomaknuti, odgoditi ili ostaviti za kasnije.

Samo se malo potrudite i napravite vremena da vidite vašeg partnera, umjesto da ga izbjegavate sa ”Zauzet/a sam”.

novipocetak

atma.hr – 39