Prema indijskoj astrologiji, planeti primaju i odašilju energije zvijezda. Zbog toga su oni glavni čimbenici u astrologiji pa im se stoga i pridaje najveća pažnja. Također je važno shvatiti i njihova značenja. Planeti određuju i značenja zodijačkih znakova, astroloških kuća, aspekata i drugih astroloških čimbenika. Astrologija nije ništa drugo negoli znanost o planetima i zvjezdanim snagama koje se kroz njih očituju.

Svaki planet (uključujući Sunce i Mjesec) vlada s jednim dijelom kozmičkog, kreativnog zračenja koji predstavljaju osnovne vibracije u našem sunčevom sustavu. Zbog toga je potrebno shvatiti značenje svakog planeta, kao i njegovih osobina i razina djelovanja. Prema astrološkom shvaćanju planeti imaju ulogu kozmičkih označavatelja koji obuhvaćaju sva područja života i evoluciju naše svijesti.

Mi, ljudska bića, različite smo kombinacije i stupnjevi energija koje nam odašilju planeti. Svatko od nas označen je s utjecajem jednog planeta koji najviše dominira u našoj osobnosti, određujući na taj način naš planetarni tip. Različite aktivnosti koje obavljamo tijekom naših života, kao i naši međuljudski odnosi, u skladu su s našim planetarnim obrascima. Tako putem znanja o planetima možemo shvatiti različita područja ljudskog života.

U vedskoj astrologiji proučavamo utjecaje sedam planeta čiji redoslijed odgovara njihovim vladavinama nad danima u tjednu. Taj redoslijed je sljedeći: Sunce – nedjelja, Mjesec – ponedjeljak, Mars – utorak, Merkur – srijeda, Jupiter – četvrtak, Venera – petak i Saturn – subota. Ovaj redoslijed pokazuje kretanje njihovih energija, s time da poslije svakog vanjskog planeta sunčevog sustava dolazi unutarnji planet. Inače, valja istaći kako unutarnji planeti sunčevog sustava imaju orbitu između Zemlje i Sunca. To znači da prvo dolazi Sunce koje je zvijezda našeg sustava, zatim Mjesec (unutarnji planet), Mars (vanjski planet), Merkur (unutarnji planet), Jupiter (vanjski planet), Venera (unutarnji planet) i Saturn (vanjski planet). Svaki je broj povezan uz određeni planet s obzirom na njihov redoslijed: 1 – Sunce, 2 – Mjesec, 3 – Mars, 4 – Merkur, 5 – Jupiter, 6 – Venera, 7 – Saturn, 8 – Rahu, 9 – Ketu. Ovi su brojevi povezani s energijama planeta. Sunce je jedan i označava jedinstvo. Broj 1 je osnovni broj iz kojeg izviru svi ostali brojevi.

Zbog toga Sunce predstavlja osnovu i vodstvo. Mjesec je dva, a on je dužnost koja se temelji na djelovanju i emocijama. Povezan je uz odnose, ravnotežu i promjenu. Mars je tri a označava volju, energiju, prodornost i odlučnost. Merkur je četiri a povezan je uz kreativnu inteligenciju. Venera je šest a to je broj harmonije, ljepote i ljubavi. Saturn je sedam a ovaj broj označava kontrolu, ograničenja i probleme. Rahu je osam a to je broj uništenja i novih početaka. Ketu je devet a označava samorealizaciju i prosvjetljenje. Planetarne energije počinju sa Suncem i slijede redoslijed izmjene do Ketua. Svaki planet predstavlja stanje razvoja i distribucije sunčeve energije.

Planeti i brojevi

Planete možemo shvatiti kroz zakone koji su predstavljeni brojevima koji vladaju s osnovnim načelima u svemiru. Ako želite doznati svoj karmički broj, dovoljno je da zbrojite svoj dan, mjesec i godinu rođenja a dobiveni rezultat svedete na jednoznamenkasti broj.

Primjerice, ako je netko rođen 28.6.1975. godine, tada trebamo zbrojiti datum njegova rođenja na sljedeći način:
2 + 8 + 6 + 1 + 9 + 7 + 5 = 38 = 3 + 8 = 11 = 1 + 1 = 2

Znači, ova je osoba pod utjecajem broja dva a to je Mjesec. Inače, đjotiš savjetovanje daje detaljniju sliku utjecaja brojeva i planeta na nečiji život. Od svih planeta, najvažniji utjecaj imaju Sunce i Mjesec jer su oni “nebeska svjetla”. Potom slijede svi ostali planeti. Također, važnu ulogu igraju Rahu i Ketu koji su sjenoviti planeti, a za njih se kaže da predstavljaju osnovne karmičke snage u našem životu.

Mario Piškur, đjotiši
http://www.vedskijyotish.com/articles.php?id=3

planets

Prethodna objavaNa jezeru smrti
Slijedeća objavaŠto je ništa? Fizičari su se našli pred velikim poteškoćama pokušavajući objasniti koncept ničega
Mario Piškur
Mario je rođen u Zagrebu, 1969. godine. Po zanimanju je psihoterapeut, završenog studija Jungove psihoterapije te homeopatski liječnik. Tijekom svojih putovanja po Indiji upoznao je vedskog pandita dr. Chandulala S. Patela te je pod njegovim mentorstvom 2001. godine uspješno završio studij jyotisha i Vastua. Od tada aktivno radi s ljudima i drži jyotish savjetovanja. U jyotishu je školovan po principima Maharishijevog jyotisha. Bio je stalni suradnik u časopisima Karma, Ezoterikus te povremeno pisao za časopis Svjetlost. Gostovao je u nekoliko emisija na HRT – u. Redovito održava školu jyotisha i Vastua te su iz nje izašli mnogi kavalitetni jyotish savjetnici i Vastu praktičari. Kao homeopatski liječnik, registrirani homeopat Hrvatske udruge homeopata i podpredsjednik udruge Homeopati bez granica – Hrvatska, već dugi niz godina uspješno se bavi homeopatskim liječenjem odraslih i djece. Završio je studij klasične homeopatije u Londonskom homeopatskom koledžu. Licencirani je homeopat s licencom za samostalno bavljenje homeopatijom. Angažiran je u humanitarnim projektima tj. u liječenju stradalnika domovinskog rata i njihovih obitelji.