Sistemske konstelacije gledaju na čovjeka kao dio sistema, kojem pripada. Sistem koji vrši najveći utjecaj na nas, prije svega je naš obiteljski sistem – onaj u koji smo rođeni, što uključuje našu primarnu obitelj kao i neke članove šire porodice, no i sve one s kojima smo na neki način sudbinski povezani.

Ako pogledaš u svoje obiteljsko stablo, u one prije tebe kao i u događaje koji su se dogodili, možeš li uočiti uzorak, nešto što se ponavlja u tvom životu ili životu tvojih bližnjih? Što je još ostalo nepomireno u zajedničkoj obiteljskoj duši? Što još traži iscijeljenje?

Kako događaji iz generacije predaka utječu na naš život?

Često neki sudbinski događaji iz prošlosti  (gubitak trudnoće, natalna trauma, rano odvajanje ili gubitak roditelja, iznenadna ili nasilna smrt, nesreće, ratovi, migracije…), koji još nisu pomireni u zajedničkoj duši obiteljskog sistema, traže biti viđeni i prihvaćeni u obiteljskoj duši. Takvi događaji prekidaju tok ljubavi prema nama, što se u našem životu manifestira u vidu raznih poteškoća.

Kako možemo ponovno uspostaviti tok ljubavi, tamo gdje je bio prekinut? Uključivanjem svega što se dogodilo na prikladan način. Taj korak potičemo u konstelacijama – uključivanje s ljubavlju, svih i svega što se dogodilo, a pripada u našu (obiteljsku) dušu. Tada događaji iz naše obiteljske prošlosti više ne moraju vršiti nepovoljan utjecaj na nas.

O metodi sistemskih konstelacija po Bertu Hellingeru

Bert Hellinger, začetnik ove metode, fenomenološkim promatranjem sistema obitelji i oslanjanjem na informacije iz informacijskog polja obiteljskog sistema, došao je do uvida o, kako ih je on nazvao, poretcima ljubavi – prirodnim zakonitostima, koje vladaju odnosima unutar sistema. Kad smo u svojoj duši usklađeni s tim poretcima, tada ljubav, ona pokretačka sila života, može slobodno teći – iz izvora sveg života, preko naših predaka ka nama, u naše individualne živote, a ako nam je dano, taj tok ljubavi se nastavlja i prenosi dalje kroz nas, na način kako je nama dano.

Kako mi konstelacije mogu pomoći?

Ako se osjećaš zaglavljeno u bilo kojoj sferi života i ako si već pokušao svojim svjesnim naporima riješiti neka od svojih bitnih životnih pitanja, ali bez uspjeha, vrlo vjerojatno se uzrok poteškoća krije u sistemskoj upletenosti. U tom slučaju, konstelacije mogu biti od pomoći.

Konstelacije nas mogu osloboditi sistemskih upletenosti – toga da u svom životu slijedimo i tako ponavljamo tuđe sudbine, onih prije nas, iz naše predačke linije, jer to je upravo ono gdje smo često nesvjesno zaglavljeni.

Oslobođeni sistemskih upletenosti, zauzimamo svoje pravo mjesto u obiteljskom sistemu. Tada kroz svoj život koračamo s lakoćom, noseći samo ono što je naše, olakšani tuđih tereta. S tog mjesta, bez poteškoća, možemo zauzeti svoje pravo mjesto u bilo kojem drugom sistemu (partnerskom, poslovnom, organizacijskom…).

Ne moraš biti “bolestan” da bi iskusio i uživao dobrobiti ove metode. Možda si samo trenutno malo “zapeo” na svom putu i trebaš nježni poticaj za sljedeći korak naprijed. Konstelacije ti mogu dati uvida u ono s čime si trenutno zaokupljen u svojoj duši zaista kao i što bi bio razrješujući korak za tebe, kako bi uspješno savladao prepreku i nastavio dalje slobodno kretanje svojom putanjom.

Životna pitanja koja razriješavamo na sistemskoj razini:

• zacijeljenje osobne, naslijeđene (transgeneracijske) i kolektivne traume
• nedostatak životne energije i motivacije za život (kako da se povežem sa svojim životom?)
• odrastanje (kako da prevaziđem teške okolnosti i preuzmem odgovornost za svoj život?)
• kriza identiteta (tko sam ja?)
•  pripadnost (gdje pripadam i koje je moje pravo mjesto u svijetu?)
• poboljšanje općeg zdravlja (što stoji iza moje bolesti ili simptoma?)
• emocije: ljutnja, tuga, krivnja, razni strahovi… (kako da siđem s emotivnog vrtuljka?)
• partnerstvo (kakve partnere privlačim? što donosim kao žena ili muškarca u partnerstvo? koja je moja uloga i odgovornost u partnerstvu? kako da se dobro povežem u partnerstvu? kako da uspostavim harmoničan odnos? kako da se dobro rastanemo?)
• roditeljstvo (što stoji na putu prosljeđivanja života? kako biti roditelj u partnerstvu i van partnerstva u slučajevima nakon rastave ili smrti partnera; u spojenim obiteljima prema djeci iz prethodnih veza mog partnera/ice…)
• uključivanje djece (posvojena djeca, umrla djeca, pobačena djeca, djeca s poteškoćama u razvoju, nestala djeca, djeca rastavljenih parova…)
• životne tranzicije (odlazak iz roditeljskog doma, stupanje u brak, migracije, razvod…)

Dobrobiti konstelacija

Sistemske konstelacije djeluje duboko iscjeljujuće i oslobađajuće na mnogim razinama.
Mnogi svjedoče o raznim dobrobitima, u razriješavanju životnih pitanja metodom sistemskih konstelacija, a ovo su samo neke od njih:
• povećanje životne energije
• osjećaj pripadnosti i svog pravog mjesta (u obitelji, na poslu, u svijetu)
• uravnoteženost emocija
• pomirenje konflikata (unutarnjih i vanjskih)
• bolja povezanost u odnosima (partnerski, obiteljski, poslovni)
• otpuštanje psihičke napetosti
• opuštenost u tijelu
• potpuno odsustvo ili umanjenje simptoma
• povećanje samopouzdanja
• povećana prisutnost
• osobna snaga
• životna radost
• jasnoća uma
• odsustvo straha i briga
• olakšanje
• otvorenost prema novome i nepoznatome
• osjećaj sigurnosti i povjerenja u život

Najveće dobrobiti koje možemo dobiti prakticiranjem sistemskih konstelacija je usklađivanje s univerzalnim zakonitostima života.

Tako usklađeni, život koji teče prema nama i kroz nas, prenosimo dalje, svatko od nas, na svoj jedinstven način, ispunjavajući svoju istinsku svrhu.

Za koga je radionica namijenjana?

Radionica je namijenjena svima onima koje zanima pogled na životna pitanja iz sistemske perspektive. Nikakvo prethodno iskustvo ili predznanje nisu potrebni. Svi su dobrodošli!

Konstelacije su prije svega iskustvena metoda. To znači da će svaki sudionik imat priliku vježbati fenomenološku percepciju i iskusiti bivanje u polju, bilo kao aktivni promatrač “iz stolice”, predstavnik u konstelaciji ili kroz postavljanje konstelacije na temu svog životnog pitanja. Svatko bira svoju razinu sudjelovanja.

Čak i ako trenutno nemamo osobno pitanje, u koje želimo pogledati iz sistemske perspektive, sudjelovanje na konstelacijama djeluje iscjeljujuće na sve prisutne. Radi toga je postavljanje konstelacije u grupi uvijek koristan za cijelu grupu. Svi će imat priliku primiti sistemske uvide za svoju dušu.

Sistemske konstelcije ne kose se s drugim terapijskim metodama i mogu se kombinirati uz konvencionalno liječenje raznih simptoma ili bolesti. Štoviše, sistemske konstelacije doprinose i podupiru druge metode liječenja.

O voditeljici radionice
Maja Habajec, sistemski konstelator s dugogodišnjim iskustvom. Sistemske konstelacije prakticira onako kako joj je bilo prenijeto preko njenih učitelja – Alemke i Maxa Dauskardt, koji slijede direktnu liniju učenja Berta Hellingera. Djelujući kao aktivni član Udruge Konstelacija, još od 2014.g. uključena je u mnoge inicijative promicanja konstelacija po Bertu Hellingeru.

Više informacija dostupno na:
URL: www.sistemskekonstelacije.org
IG: www.instagram.com/konstelacije_pokreti_duse
FB: www.facebook.com/pokretiduse

Datum i mjesto održavanja
subota 25.5.2024. ONLINE (putem Zoom platforme)

Vrijeme trajanja
od 12h do cca 18h, ovisno o potrebama grupe

Uvjeti sudjelovanja
Kako bismo se mogli otvoriti i prepustiti dubokim procesima, koje konstelacije pokreću, potrebno je kreirati siguran prostor za sve prisutne, koji će sve prisutne podržati u tome. U skladu s time, svatko od nas preuzima i nosi svoj dio odgovornosti. Radi toga, prilikom prijave potrebno je prihvati navedene uvjete sudjelovanja ->
https://sistemskekonstelacije.org/programi/uvjeti-sudjelovanja

Prijave i kontakt
Za sudjelovanje obavezna je prijava preko linka ->
https://sistemskekonstelacije.org/programi/prijavnica
Prijave su otvorene do 22.5. ili popunjenja mjesta.
S obzirom da je broj mjesta ograničen, osiguraj svoje mjesto na vrijeme!

Preporučena donacija za sudjelovanje je 67€ (nepovratno).
Sve ostale potrebne informacije stižu u tvom e-mail sandučić, nakon prijave.

prijavi se plava