atma.hr – 52
Zaposlenje je nešto što nam daje sigurnost, možemo planirati svoj život, možemo funkcionirati, stjecati znanja, napredovati i puno toga. To su samo neki od osjećaja vezani uz zaposlenje. Ako je nešto vezano, obično je zaljepljeno. I tada u našim odnosima, mislima riječ zaposlenje vuče sa sobom hrpu svega što tu pripada i ponekad i ne pripada. Na primjer, kad vežemo osjećaj sigurnosti uz zaposlenost, to znači da, kad smo nezaposleni smo sigurni. Pogrešno. Sigurnost je u nama bez obzira na zaposlenost. Možemo se osjećati sigurni i bez da imamo posao. To je stvar izbora, a ne posla.

Kako naći posao?

To je često pitanje. To izgleda da je posao negdje skriven, negdje postoji, a mi ga trebamo pronaći. Prvo posao trebamo pronaći u sebi. Definirati što želimo. Na taj način radimo selekciju i privlačimo ono što nas interesira i sami se približavamo poslu. Kad tako postupamo, često posao nađe nas, a ne mi njega. Jer, kad tražimo posao, poslije niza neuspješnih traženja, prihvaćamo bilo kakav posao. Bolji bilo kakav nego nikakav. Time sami sebe poništavamo: svoje osjećaje, nadanja, prednosti pred drugima i štošta toga.

Kako naći bolji posao?

Je samo nastavak traženja. Kad smo u nekom poslu, uživamo u njemu i dajemo sve što možemo za vrijeme dok to radimo, bolji posao nas sam nađe. Mi privlačimo posao svojim odnosom prema poslu, a ne time što ga tražimo: uzmemo svijeću ili svjetiljku i idemo tražiti posao koji se negdje skrio od nas. Postoji razlog zašto se skrio i neće nam se pokazati i kad ga ovako tražimo. Dakle, posao se stvara u sebi, a onda izvršenje tog stvaranja u sebi, to jest pravi posao sam dođe.

Kako se zaposliti u struci?

Još jedno od pomalo besmislenih pitanja. Ako ste se školovali za nešto, volite raditi nešto, uživate u tome, stalno se educirate i napredujete u vještinama – nema razloga da ne nađete posao u struci. Samim time što ste u njemu, posao vas izbaci na površinu gdje vas vide oni koji traže upravo takve profile. Dakle, kad osvojimo posao u sebi, onda nas on sam nađe i dalje napredujemo u struci. Možemo mijenjati poslodavce, a ne da oni mijenjaju nas. Vi postajete ključna karika bez kojih poslodavci ne mogu naprijed. I onda oni vas traže i nađu.

Zaposli se u…

Još jedno privlačenje. Zaposli se u ovoj ili onoj firmi, ovoj ili onoj zemlji, u ovom ili onom poslu. Tu se daje prednost zvučnim imenima firmi, zemalja i slično. Ta zvučna imena su iznad vas. Važnija su od samih vas. I ako je tako, onda ste nevažni. Ta zvučna imena vas mogu seliti gdje žele, mogu vam određivati sve što se tiče vas. Jednostavno postaju vam nešto na što se morate navikavati i mijenjati sebe, svoje navike, prijatelje, mjesta stanovanja i slično. Ako vam to odgovara, sve u redu. Na taj način postajete dio mehanizma i svoju slobodnu volju predajete nekome tko vas i ne pozna. U početku se osjećate dobro, sigurno i slično, ali vrlo brzo taj se osjećaj mijenja u osjećaj nemoći. Postajete nemoćni bilo što promijeniti jer su drugi iznad vas i drugi upravljaju vašim osjećajima.

atma.hr – 52
Kako se zaposliti u Hrvatskoj?

Još jedan način stavljanja nečega iznad vas, a to je uvjet posla u Hrvatskoj. Rekli bi da je to normalno da ostanete u svojoj zemlji. Da, normalno je ali čim se postavlja kao uvjet, onda je opterećenje. Čim se postavi da se treba ili još gore, mora, zaposliti u Hrvatskoj, onda se stvara otpor prema zaposlenju u Hrvatskoj, nalaze se zamjerke: male plaće i slično, i traži se odlazak izvan Hrvatske. Dakle, nešto što izgleda bezazleno, na neki način nas odvaja od prvotnog cilja.

Možemo li se sad zaposliti?

Normalno da možemo. Ovisi isključivo o vama da li ste spremni ili ne. Mogućnost zaposlenja je u vama, a ne u zaposlenju. Da li se možete zaposliti ovisi isključivo o vama i vašim potisnutim osjećajima koji su prisutni u vezi posla, a koje sam gore samo ovlaš spomenuo. Ovdje, i dalje, želim reći nešto više o tome.
Potisnuti osjećaji su osjećaji koji se razvijaju cijeli život: od vašeg rođenja sve do danas. Tu su i osjećaji vezani uz posao. Često zna biti i negativnih osjećaja koji predstavljaju otpor ili vezanost za posao kao takav. Potrebno je očistiti potisnute osjećaje jer u svakom slučaju oduzimaju prohodnost samog posla. Osjećaji sami po sebi su ljepljivi i kad se nalijepe na nešto kao što je posao, posao postaje manje pokretljiv. Zato treba čistiti potisnute osjećaje.

Kako zaraditi?

Ovo pitanje i nije vezano uz posao, već uz zaradu. Zarada može biti i izvan posla, što je slučaj kad se traži u igrama na sreću i slično.

Kad tražimo posao, tražimo nešto što bi radili, a kad tražimo zaradu, tražimo novac. To trebamo u sebi razriiješiti. U slučaju kad tražimo novac, potrebno je pogledati kako mislimo i osjećamo o novcu. Prvo je važno kako su naši roditelji mislili o novcu. Ako su mislili i stalno govorili da novca nema, da ne raste na grani, da je siromaštvo vrlina, onda i mi imamo takve stavove. Posebno ako su govorili da su bogati ljudi zli, da nisu moralni i slično. Kud ćete više razloga da novac ne dođe do nas?

Slijedeće su vaši osjećaji vezani uz novac: što je za vas najbolje kad imate puno novca, što je za vac najgore kad imate puno novca, što je za vas najbolje kad nemate novca i što je za vas najgore kad nemate novca su pitanja na koja treba iskreno odgovoriti.

Odgovor na pitanje što je najbolje kad imate puno novca može biti: osjećam se sigurno (znači da ste nesigurni bez novca i svoju sigurnost vežete uz novac), osjećaj moći (nemoćni ste bez novca), osjećaj davanja (znači da je novac sve što možete dati?), mogućnost ostvarenja želja (znači li to kad nemate novca ne smijete imati ni želje?) i još mnogo odgovora. Već je ovdje jasno da vezivanje uz novac ima još nekih strana.

Mogući odgovor uz pitanje što je najgore kad imate puno novca su: često se jave čuđenja da nema ništa lošeg kad imamo puno novca kao da je sve dobro vezano uz novac. A gdje smo onda mi? Zatim se izkristaliziraju odgovori kao što su: strah da nas procjenjuju samo kroz novac, strah da nam netko ne uzme novac, da netko ne kidnapira članove naše obitelji zbog novca, strah da ne možemo biti slobodni i sigurni i tako slično. Da ste na mjestu novca, da li bi htjeli doći ovakvoj osobi?

Neki odgovori na pitanje što je najbolje kad nemamo novca su slijedeći: sloboda (znači li to da smo neslobodni dok imamo puno novca), bezbrižnost i slično.
Odgovori na pitanje što je najgore kad nemamo novca zna biti: nemoć (novac nam daje moć – bez novca smo nitko i ništa?), ne možemo realizirati svoje želje (dakle, novac realizira naše želje, a ne mi) i tako dalje.

Iz gore navedenog je vidljivo da svi imamo puno potisnutih osjećaja prema novcu. Ti osjećaji opterećuju novac i on se ne može kretati. Time ga ne privlačimo, niti prolazi kroz naš džep.

atma.hr – 52
Kako se riješiti ovih potisnutih osjećaja?

Jednostavnim čišćenjem.

Što dobivamo čišćenjem potisnutih osjećaja?

Dobivamo čiste odnose prema poslu, novcu, zaradi i svemu što nam je neophodno potrebno za normalno funkcioniranje i napredovanje.

Kako se čiste potisnuti osjećaji?

Ima nekoliko načina i tehnika. Zajedničko je to što sve tehnike rade s podsvijesti. Dakle, potisnuti osjećaji su u podsvijesti i treba ih čistiti tako da se odmah prepozna da su očišćeni. Mogu se čistiti i s tehnikama koje su dostupne svjesnom načinu razmišljanja, ali u podsvijesti ostaju netaknuti.

Gdje se mogu čistiti potisnuti osjećaji?

Možete se javiti na mail [email protected] pa ćemo se dogovoriti. Ako ima više zainteresiranih, može se organizirati i grupni rad. Potrebno je nekoliko termina kako bi mogli očistiti ključne potisnute osjećaje i oslobodili pristup poslu i novcu.

Ivan Modrušan, ivanmodrusan.com