Widget not in any sidebars

Uobičajena mispercepcija – po zadanome stanju ja sam neutralan, da bi bio sretan trebam učiniti određene korake i obično postoji uvjet koji trebam ispuniti da bi bio sretan.

U kombinaciji s pritiskom društva da činite određene stvari, stavlja težinu/teret na vas, onemogućavajući vas da budete mobilni, agilni u odlukama i životu generalno. Vi praktički činite preduvjete za sreću pola svoga života (škola, fakultet, posao, brak….i tako dalje). Uvijek postoji neki preduvjet koji treba biti ispunjen da biste bili sretni.

Sve kreće iz djetinjstva pa tako i ovo jer tada upijamo sve informacije i formiramo naša vjerovanja. Dijete nezainteresirano za pisanje zadaće uči tešku lekciju kada mu roditelji zabrane da se igra vani s prijateljima. Ako želi izaći van igrati se i biti sretan prvo treba biti nesretan i napisati zadaću. Kako dijete raste zadaće ima sve više i više, a on ima sve manje vremena za provoditi s nečim što ga ispunjava i čini sretnim. Dobivate sliku, zar ne? Uvijek ćete imati neku zadaću za napisati prije nego se možete izaći igrati.

To su vaše osobne limitacije i ne krivite nikoga drugoga za to, vi ste sami odabrali vjerovati u to. Ali ja imam savjet kako to popraviti na svakodnevnoj bazi.

Obično kada se pitate što bi vas učinilo sretnima, dobijete odgovor poput: imati na računu nekoliko milijuna eura i putovati svijetom; imati mišićavo tijelo, zgodnu ženu, veliku kuću i dovoljno novaca da ništa ne radim do kraja života. Sve to nije u ovom trenutku, nije čak niti stvarno u vašim očima.

Ali ako se pitate – što mogu učiniti sada, a da me NE čini nesretnim?

Odgovor će biti nešto poput: napraviti 10 sklekova, nazvati prijatelja i otići s njime na kavu, pojesti nešto fino. I sve je sada u ovom trenutku i zapravo ovaj trenutak je sve nad čime imate kontrolu. Radite ovo na svakodnevnoj bazi, stvari koje vas ne čine nesretnima. I naučit ćete da je sreća zadano stanje, jedini razlog koji vam treba za sreću je činjenica da niste nesretni.

Stoga, poanta je – zadano stanje je sreća i imate svo pravo za sreću. Sreća vam je nadohvat ruke i limitirani ste jedino sami sobom i postavljanjem uvjeta, a sretni po zadanome, samo trebate raditi stvari koje vas ne čine nesretnima.

Napisao: Filip Štrlek

atma.hr – 39

atma.hr – 39