Biti vegan na Božić ne mora biti problem. Postoji mnoštvo jela alternativnih klasičnim mesnim božićnim receptima, a isto tako i preslasnih veganskih poslastica. Božić je vrijeme za uživanje u bogatim blagdanskim trpezama, božićnim kolačima te pudinzima. Među hrvatskim obiteljima sve su traženiji recepti koji ne sadrže meso, primjerice pečenje bez mesa, francuska salata s veganskom majonezom i sl.

Također, u trgovinama raste ponuda raznih veganskih proizvoda, npr. salami, ćevapa, burgera, kobasica, mijeka, vrhnja, sira, jogurta, majoneze bez jaja, itd. Mnoge veganske proizvode, među kojima i sastojke za dolje navedene recepte, smo pronašli u aktualnom Plodine katalogu.

Kako biste uživali u suosjećajnom, a i dalje slasnom Božiću donosimo vam ideju za vegansku božićnu večeru koja se sastoji od predjela, glavnog jela te deserta. Jedino što će vam ovog Božića nedostajati na tanjuru je okrutnost!

Predjelo

Za predjela zaista imamo mnoštvo ideja, a nabrojat ćemo dva favorita.

Bruschette

bruschette

Svježa rajčica, maslinovo ulje, češnjak i bosiljak – tako jednostavno, a tako slasno! Priprema ne može biti lakša: isjeckajte rajčicu i češnjak te im dodajte maslinovo ulje, sol i bosiljak te namažite na pečeni kruh. Za prste polizati!

Tapenada

tapenada

Tapenada, ili namaz od maslina, oduševit će svakog maslinoljupca! Potječe iz Provanse, a, osim maslina, priprema se od kapara, češnjaka, fileta inćuna, maslinovog ulja, limunova soka te vinjaka. Za vegansku verziju izbacit ćemo inćune, a dodati sušene rajčice. Svi sastojci se zajedno miksaju dok se ne dobije gusta pasta. Maže se na prepečeni kruh ili krekere, a odlično se slaže i uz pečeni krumpir.  

Glavno jelo

Pečenje od sejtana

pecenjeodsejtana

Jednostavno, lako i ukusno! Izdašno vegansko pečenje koje se može lako narezati, lagano i punog okusa. Savršeno je za posluživanje uz obilne količine umaka, pečenog krumpira i svih ostalih dodataka. Ostaci su odlični i u sendvičima. Izuzetno je jednostavan za napraviti, a možete ga pripremiti i oblikovati do 3 dana ranije, ostaviti u hladnjaku pa ispeći na dan posluženja ili prije. Jednostavno obožavamo recepte koji smanjuju pritisak na dan posluženja!

Sejtan je veganska zamjena za meso koja se pravi od vitalnog pšeničnog glutena. Jako je popularan zbog vrlo mesnate teksture i iznimno visokog sadržaja proteina. Većina gotovih veganskih nadomjestaka za meso koje možete kupiti u trgovini je na bazi sejtana.

Sastojci

  • 2 komada sejtana od 0,5 kg
  • Umak od soje
  • Senf
  • Češnjak
  • 0,5 dl ulja
  • Sol
  •  Papar
  • 1 kg krompira

Priprema

Sejtan marinirati preko noći. Marinadu pripremiti od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Nakon što se preko noći marinirao, sejtan staviti u lim za pečenje i dodati ulje. Očistite i narežite krompir i dodajte u lim za pečenje te pecite 1 sat. Preporučamo da tijekom pečenja dodate još ulja i marinade kako bi jelo bilo sočnije.

Desert

Orahnjača bez jaja i mlijeka

orahnjaca

Mnoge domaćice i domaćini vole praviti orahnjaču jer ova suha poslastica dugo može trajati, a i zadržati svježinu.

Sastojci za tijesto

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 dl ulja
  • 3 dl sojinog mlijeka
  • Limunova korica
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice šećera

Sastojci za nadjev

  • 250 g oraha
  • 100 g grožđica
  • 200 g šećera
  • Sojino mlijeko
  • Korica limuna
  • Šećer u prahu

Priprema

Kvasac staviti u šalicu, dodati 2 žličice šećera i ugrijano mlijeko te ostaviti u toplom da se diže. Kad se kvasac digne dodati ga u brašno. Zatim dodajte još i sol, šećer, ulje, sojino mlijeko te limunovu koricu te sve zajedno izmiješajte i ostavite da se ponovno diže.

Za nadjev je potrebno orahe izmrviti te preliti vrućim sojinim mlijekom, čemu ćete još dodati grožđice, šećer te koricu od limuna.

Kada se tijesto digne, potrebno ga je razvaljati na debljinu od cca 1 cm, a zatim namazati nadjev na njega. Nakon što ravnomjerno razmažete nadjev po tijestu, savijte ga u valjak. Prebacite kolač u nauljeni lim te ostavite još pola sata da odstoji. Zatim pecite na 200°C još 30 minuta. Kada bude gotov, ostavite ga da se hladi te pospite šećerom u prahu.

Želimo vam sreću s pripremom prve veganske Božićne večere! Sigurni smo da će se vama i vašim bližnjima svidjeti sočna jela neživotinjskog podrijetla te da ćete se odvažiti isprobati i neke druge veganske recepte.