Jeste li se ikada zapitali treba li vam pomoć psihoterapeuta i čemu zapravo služi psihoterapija?


Widget not in any sidebars

Ukoliko vam se čini da se stalno iznova nalazite u sličnim životnim situacijama, suočeni sa sličnim problemima, vjerojatno to nije zato što ste rođeni pod nesretnom zvijezdom, nego jer ste naučili razmišljati i djelovati na način koji vas neprestano iznova odvodi na isto mjesto.

Možda je taj način razmišljanja nekada davno za vas bio funkcionalan, ali više nije, a niste se uspjeli prilagoditi. Rana sjećanja i navike mogu nas sputavati prilikom donošenja odluka i konstruktivnog djelovanja jer bespomoćno dijete u nama još uvijek vjeruje da nije doraslo izazovima koji su pred njim. Kada nas nešto muči, može nam izgledati da je to naš problem i naša stvar i sami ćemo to riješiti. No, samo zato što znamo gdje je problem, ne znači da znamo i gdje je izlaz. Kada nas boli zub, idemo zubaru, ne popravljamo zube sami. Slično je i sa psihičkom boli. Ponekad smo preblizu i teško nam je objektivno sagledati sami sebe i vlastite okolnosti.

Razlozi zbog kojih se netko može odlučiti na psihoterapiju mogu biti raznoliki, primjerice prevladavanje životne krize; unapređivanje partnerskih i obiteljskih odnosa; lakše nošenje sa stresom na poslu, samospoznaja i osvještavanje vlastitih potreba; adekvatnije nošenje s neugodnim emocijama poput tuge, ljutnje ili straha ili želja za osobnim rastom i razvojem.

Razloga može biti bezbroj, a vrijeme kada je psihoterapija bila rezervirana samo za osobe s duševnim bolestima pripada prošlosti. Psihoterapija može biti izuzetno korisna potpuno zdravim osobama koje žele izrasti u nešto bolju verziju samih sebe i uspješnije se nositi s brojnim životnim ulogama: profesionalnim, roditeljskim, partnerskim ili prijateljskim.

Mnogima se od nas katkada dogodi da i ne zna zašto ga netko ili nešto čini nervoznim ili ljutitim. Katkad se osjećamo kao da igramo neku igru ili nosimo masku iza koje skrivamo svoje pravo lice i pitamo se živimo li život onako kako zaista želimo. Odgovore na takva pitanja nosimo u sebi, ali često trebamo pomoć da ih otkrijemo. Odrasli su ljudi često ukalupljeni u rigidne obrasce ponašanja, vođeni vanjskim, umjesto unutarnjim kompasom.

Poput zglobova limenog junaka iz “Čarobnjaka iz Oza”, naša spontanost i kreativnost zahrđala je kao posljedica prilagođavanja društvenim očekivanjima i normama. Tvorac psihodrame, Jacob Levy Moreno, bio je bečki liječnik i psihoterapeut koji je smatrao kako su nam spontanost i kreativnost urođeni, ali se tijekom odrastanja polako gube te da nas konformizam i prilagođavanje očekivanjima okoline sputava i postaje jednim od uzroka psihičkih tegoba.

atma.hr – 61
Psihodrama je psihoterapijski pravac u kojem se koriste dramske metode kako bi se istražili interpersonalni odnosi i unutarnji svijet pojedinca. Kroz psihodramu nastojimo probuditi spontanost i kreativnost sudionika kako bismo im omogućili da žive slobodnije, sretnije i u skladu s vlastitom prirodom i potrebama.


Widget not in any sidebars

Sudionici psihodramskih seansi imaju mogućnost:

  • na sceni istražiti pitanje, dilemu ili problem koji ih brine,
  • upoznati i shvatiti svoj unutarnji svijet,
  • uz stručno vodstvo psihoterapeuta razriješiti neki unutarnji ili vanjski konflikt,
  • proraditi i integrirati traumatična iskustva,
  • suočiti se sa svojim strahovima,
  • uspostaviti kontakt sa potisnutim emocijama,
  • osvijestiti svoje autentične potrebe,
  • osloboditi se rigidnih i ograničavajućih uvjerenja i stavova,
  • kroz razvijanje spontanosti i kreativnosti, uspostaviti kontrolu nad svojim životima,
  • otkriti svoje istinsko ja i živjeti kvalitetniji i ispunjeni život.

Autorica teksta je Irena Bohač, psihodramska praktičarka u edukaciji za psihodramsku psihoterapeutkinju. Radi u Zagrebu i provodi grupnu i individualnu psihodramsku psihoterapiju. Trenutno su u tijeku prijave za psihodramsku iskustvenu grupu namijenjenu svim punoljetnim osobama zainteresiranima za osobni rast i razvoj, koje žele osvijestiti sebe, svoje emocije i potrebe, osloboditi svoju spontanost i kreativnost te se razvijati u osobnom i profesionalnom smislu.

Ukoliko biste željeli doznati više o psihodrami ili vas zanima grupni ili individualni rad na sebi, javite se na [email protected]. Više možete pročitati na: https://irenabohac.wixsite.com/psihodrama ili na Facebook stranici: https://www.facebook.com/irena.bohac.psihodrama/