Mikhail Litvak

“Samo pametan čovjek zna uživati, a što je u njemu više razuma – utoliko je više zadovoljstva.”

atma.hr – 39

Glupost vrlo često oblači masku emotivnosti. Takav čovjek se od optužbi za svoje glupo ponašanje brani izjavom: Ja sam emotivna osoba! To se prvenstveno odnosi na negativne emocije, kao što su bijes, strah, uznemirenost i žudnja, piše uspesnazena.com.

Psiholozi su odavno utvrdili da nedostatak informacija i nemogućnost da se procijeni situacija prouzrokuju snažne negativne emocije i kod pametnih i kod glupih ljudi. Ali pametan čovjek iz svojih neuspjeha izvlači zaključke, stječe iskustvo, tako da se sljedeći put dobro snalazi u takvoj situaciji i više nema negativne emocije, jer mu je sve jasno, čak i ako mu ne ide najbolje.

Morate biti aktivni, jer samo onda se energija uložena u emocije pretvara u djela. Kod glupog čovjeka, ona se ispoljava kao ljutnja ili razdražljivost. Samo što ljutita budala izlijeva svoje emocije na druge, a razdražljiva ih obuzdava i usmjerava ka sebi, čak se time i hvali: Iznutra sav ključam, ali se kontroliram. To je najgora vrsta psihološkog stanja. Što je čovjek pametniji, postaje smireniji ne samo izvana, već i iznutra.

atma.hr – 78
Je li pametan čovjek emotivan? Da, vrlo. Samo što sve svoje emocije usmjerava na rad! On podsjeća na tekuću rijeku, koja je na površini mirna, a ispod toga je dubina. Sva moć toka se osjeti kada uđete u rijeku. Zato pametni ljudi nisu toliko upadljivi.

Emotivan, ali glup čovjek, sliči na planinski potok koji prska vodu okolo (vreli temperament) ili ima velike brzake (razdražljivost). U oba slučaja, nije ni tekuć ni koristan.

Evo još jedne analogije koja odražava odnos uma i osjećaja. Um treba promatrati kao kanal za emocije. Zato emotivna osoba mora posjedovati još širi kanal intelekta, od onih manje emotivnih. Onda će sve emocije krenuti u pravcu akcije. A kada je čovjek okupiran poslom, on ima samo jednu emociju i to pozitivnu – emociju poleta. I tada postiže uspjeh, a njegove emocije iz širokog kanala visokog intelekta ulaze u beskrajni ocean radosti.

Možda François de La Rochefoucauld ipak nije bio sasvim u pravu kad je rekao da glava uvijek bude nadmudrena od srca? Mnogi se jednostavno plaše postati mudriji, jer misle da će time postati emotivno prazni i neosjetljivi. Besmislen strah. Sasvim je suprotno!

Samo pametan čovjek zna uživati, a što je u njemu više razuma – utoliko je više zadovoljstva.

uspesnazena.com

atma.hr – 78
POVEZANI TEKSTOVI

4 KOMENTARA

  1. Nedavno me med.sestra u psihij. amb. razočarala odgovorom : “Vi nemate što misliti”, dok je doktorica (u terap. razgovoru) na moju opasku razočaranosti stanjem u državi i društvu – izjavila: “I ja bi krala kao “oni” kad bih bila u prilici”. Dođete u krizu, tražite i nadate se nekoj pomoći; a kad tamo..zapitate se “tko je ovdje lud i ispravan?” ; shvatite da je sistem sam sebi svrhom; Status Quo većini savršeno odgovara ; onda shvatiš da si glupo ispravno odgajan, glupo odgovorno i max. radio, glupo vjerovao u dobro u ljudima. Da je stvarnost debela maska licemjerja, gdje god se okreneš.

  2. Porešno! Što je čovjek svjesniji, postaje smireniji. Pamet nema veze s tim. Sve što je iz uma ne może biti smireno. Ili może, ali lażno smiren.

  3. Glupost je naivna ali iskrena. Pamet je umišljena i podla. Naročito kada druge koji pokazuju svoje emocije nazivaju glupim. Nema veće gluposti od pameti koja razlicitost kvalifikuje kao glupost a one koji su emotivni glupima. Svako ko kvalifikuje bilo koga ili bilo koje ponašanje kao glupo ima samo masku pameti

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.