Što limenke piva, auto gume i plastične boce imaju zajedničko? Ne puno ukoliko niste odmenik Michael Reynolds. U tom slučaju oni su materijal za prozvodnju toplinske mase i energetski neovisnog stanovanja. Već 30 godina, ovaj stanovnik Novog Meksika i njegovi ‘zeleni učenici’ su posvetili svoje vrijeme u usavršavanju umjetnosti “Earthship Bioteksture” gradeći samodostatne zajednice u kojima se dizajn i funkcionalnost stapaju u eko-harmoniju.

Mike Reynolds je arhitekt na “rubu struke” te nije omiljen u tim krugovima. Ovaj buntovnik i ekscentrik dizajnira i gradi “radikalno održive kuće” koje se sastoje od iskorištenih boca, starih guma, obične zemlje te ostalih reciklažnih materijala. Svoje pasivne solarne kuće je nazvao Eartship, one imaju reguliranu temperaturu te maksimalno iskorištavaju lokaciju u kojoj se nalaze (svjetlost, voda). U filmu vidimo njegovu borbu za širenjem ovog projekta te njegove napore u senatu da se ozakoni gradnja ovakvih kuća.

Njegov projekt najbolje sažima njegova rečenica: “Ništa ne ulazi u ovu kuću; nema strujnih vodova, plinovoda, odvoda kanalizacije, vodovoda, ne koristi se energija. Sjedimo na 6000 litara vode, uzgaja se hrana, temperatura je 21 stupanj je tijekom cijele godine… Ono što ovakva kuća radi je da uzima svaki aspekt vašega života i vraća ga natrag u vaše ruke… Četveročlana obitelj može bez problema ovdje preživjeti bez odlaska u dućan.”