Image by Freepik

Ovaj period je transformativan za svačiju psihu i donosi suočavanje s onim dijelovima sebe s kojima se radije ne bi suočili. Nakon ovoga tranzita nitko neće ostati isti.

atma.hr – 52
Pluton – planet moći, dubine, smrti i transformacije krenuo je retrogradno. Ovo je prilika da se zagledamo u našu najdublju tamu, da proniknemo u svoju srž. Svaki planet gledano sa Zemlje  u nekom trenutku u godini krene retrogradno (osim Sunca i Mjeseca – ali oni ni nisu planeti nego svjetla na nebu).

Tako da ovo i nije neki naručiti astrološki događaj, ali je ipak specifičan po tome što će se Pluton u svom retrogradnom hodu vratiti u znak Jarca početkom rujna/septembra, a nakon toga će 19. studenog/novembra 2024.g. ući u znak Vodenjaka i ovdje boraviti do 2044 godine.

S obzirom da je Pluton vladar podzemnog svijeta i naše psihe – ovo je vrijeme da zaronimo duboko i suočimo se sa strahovima, blokadama i nerazriješenom prošlosti. A posebno s blokadama koje se odnose na društvene strukture i poredak (simbolika Jarca) i na strahove vezane uz nove tehnologije i napredne tehnike (simbolika Vodenjaka). Razmislimo koliko nas doista blokira društvo u kojem živimo (jer sigurno da nas djelomično blokira), a koliko nam je ono samo izgovor za vlastiti strah od uspjeha.

Realno, ne blokiraju vas iluminati, masoni, vještice, sotone, pogani, političari i opozicija. Nije društvo savršeno i bilo bi sigurno ugodniji život da je poštenije i uređenije. Ali društvo ne smije biti izgovor za vlastiti neuspjeh. Pojedinci čine društvo. Ne bi bilo društvo takvo kakvo je i imalo bilo kakav utjecaj, da je svaki pojedinac koji čini društvo dobar, etičan i moralan.

Zato se treba zagledati u sebe i vlastite postupke, a ako niste profesionalni političar, ne bi vam trebalo niti biti bitno tko je na vlasti. Sami gradite vlastiti svijet i ljude u njemu. To je glavna i završna priča ovog tranzita iz Jarca u Vodenjaka.

Jarac su stare dogme i paradigme, a Vodenjak progres i novi svijet. Kakav će on biti, mi kao skupina pojedinaca odlučujemo. Prije nego što nešto napravite, kažete, napišete, komentirate, razmislite iz koje pozicije to činite i nanosite li nekome svojim postupanjem bol.

atma.hr – 52
Pa čak i ako je taj netko poznata osoba ili osoba možda drugačije odjevena ili drugačije seksualne orijentacije, jer, ne biste vjerovali, i oni imaju osjećaje i njih pogađaju ružni neutemeljeni komentari. Razmislite gdje je granica između konstruktivne kritike ili izražavanja da vam se nešto ne sviđa, i vrijeđanja i ismijavanja.

Ovaj period je transformativan za svačiju psihu i donosi suočavanje s onim dijelovima sebe s kojima se radije ne bi suočili. Nakon ovoga tranzita nitko neće ostati isti. Međutim, kako se tranzit odvija između 2.06 stupnja Vodenjaka i 29.38 stupnja Jarca, onaj tko ima planete, pogotovo osobne na ovim stupnjevima doživjet će najveće izazove i najveću transformaciju.

Također će tranzitom biti zahvaćeni i oni koji imaju planete na navedenim stupnjevima drugih znakova – pa provjerite da li imate neku planetu na 29.38 do 2.06 stupnja nekog zodijačkog znaka i gledajte kako se novi „ja“ rađa!

Inače u ljudskoj je psihi da se toliko boji umiranja starog i rađanja novog, jer svaki je porod težak, da su Plutonu, planetu smrti oduzeli status planete i nazvali ga patuljastim. Ali mi se ne bojimo transformacije jer kozmos ne podržava dugo zonu komfora!

Irena Dumančić Baranja

Instagram: irenastar_