Roditelji, ne tovite djecu! TOČKA.

Nema ništa slatkoga u tim bucmastim obraščićima.

Nema ništa normalnog u tim okruglim trbuščićima.

Nema ništa prirodnog u tim zaobljenim bedrima.

atma.hr – 39

Želite svojoj djeci kvalitetan i bezbrižan život, ne onaj pun trauma, kompleksa i zdravstvenih tegoba. Želite da jednog dana budu mladi ljudi sigurni u sebe, ne skriveni u svojoj ljušturi, kako ih je naučio život dok su se skrivali od tuđih zlobnih jezika. Debljina strašno utječe na zdravlje svake osobe, zamislite tek što radi jednom mladom organizmu koji se tek razvija. I iako je to samo po sebi dovoljno strašno, možda je još gore ono što im radi u tim malim srcima i glavama i što nerijetko nose sa sobom cijeli život.

Želite da kroz odrastanje dobiju tisuću i jedan pogrdni naziv, da ne mogu odjenuti ni jedan moderni komad odjeće jer im baš ništa ne stoji, da im njihove simpatije na cesti dovikuju pogrdna imena i lome srca, umjesto da im pružaju osmijehe, da se jednog dana kada (ako) smršave i dalje osjete debelima, nepoželjnima, neželjenima…? Sigurna sam, ne želite to.

Današnji su klinci jako okrutni jedni prema drugima. Ako su prije deset, dvadeset, trideset godina bili – vjerujte, danas su još gori. Sigurno niste jednom čitali o mobbingu u školama, na društvenih mrežama i šire, o posljedicama do kojih to dovodi, pa čak i do samoubojstava klinaca, možda ste i sami bili žrtva mobbinga? I debela se djeca često nađu na meti takvih nasilnika i jako se teško nose sa time. Ne moram ni spominjati sve moguće poremećaje prehrane od kojih pate pretile osobe, zar ne?

atma.hr – 39

Vi ste primjer svojoj djeci, vaše vlastite navike i vaš način života. Od vas dijete uči što se jede, koliko se jede, kada se jede, kako se živi i koliko se kreće dnevno i ako mu vi ne možete i ne želite pružiti dobar primjer, nitko drugi neće.

Nisam roditelj, možda će mi netko reći da nemam prava pisati o tome. Ali jesam osoba koja je cijelo djetinjstvo bila debela, koju su nazivali raznim nadimcima, koja nije bila poželjna u nekim društvima jer nije bilo „in“ družiti se sa debelima (da, vjerovali ili ne), osoba koja dobar dio odrastanja nije išla na plažu sa društvom da se ne mora skinuti, ljeti se kuhala u dugim rukavima, propustila mnogo toga, naizgled nebitnog i nepovezanog sa debljinom, ali vjerujte, sve je povezano u „tim“ godinama. Govorim o odrastanju, o školi, o pubertetu, o onim godinama kada dijete postane svjesno toga „Ja sam debeo/la“ (točnije, kada ga drugi osvijeste ) i prestane se osjećati ugodno u svojoj koži radi toga!

Odrasla sam u jednoj od onih „nećeš se dignuti od stola dok to ne pojedeš“ obitelji. Iako je to na stolu često bilo obilno, preobilno. Nakon normalnog ručka, pojeli bi još koju fetu kruha sa nečime, toliko dok želudac nije bio tako pun da pukneš. Ja sam pak voljela jesti, pa se nisam nikad bunila, uvijek tražila repete – i dobivala ih. Doma, u vrtiću, kod bake…

atma.hr – 39

Svima je bilo drago da dijete hoće pojesti ono što su oni skuhali, „neka mala jede“. Raste ego kuharice, raste i trbuh „male“. Pitajte tu malu da li joj je njoj bilo drago kasnije? I ja i brat i majka smo bili debeli. Koliko god volim i cijenim svoju majku, uvijek sam joj govorila da je upravo ona krivac tome. Jer dijete možda voli jesti, ali roditelji su tu da usmjeravaju, u konačnici i ograničavaju svoju djecu. A ako još i svojim primjerom podupiru nepoželjno ponašanje i navike, posljedice su neizbježne.

Ja sam jedna od onih dovoljno snažnih i odlučnih da svoj život uhvati za noge i preokrene ga naopačke, kako život pa tako i izgled. Danas sam sretna i zadovoljna osoba, ali sam godinama osjećala posljedice svojeg odrastanja, posebice na emotivnoj razini. Nisu to muke o kojima će vaša djeca sa vama pričati, ali će ih živjeti. Stoga mi je jedna od gorih stvari koju mogu vidjeti pretilo dijete. Kad ih vidim, tih obraščića kao da će puknuti, zajapurena lica, jedva dolaze do daha, kako se vuku za maminim pregačama, umjesto da jurcaju prepuni života, energije, radosti, za prijateljima, pitam se jel samo meni to nije u redu?

atma.hr – 39

Odrastanje je nevjerojatno bitno, kako iz perspektive zdravlja tijela, tako i emotivnog i psihičkog zdravlja. Dozvolite svom djetetu da odraste u jednu zdravu, zadovoljnu, samopouzdanu osobu bez dodatnih tereta, jer ionako će ih uz svu vašu ljubav, pokupiti dovoljno po putu.

Nemojte i vi biti jedan od njih.

Tanja Terlević, Emotivni Čušpajz

Imuno Boost paket: Kalinji ulje crnog kima, Citrofit kapi i Citrofit zubna pasta

imunoboost 2Vrhunski prirodni proizvodi koji liječe, čiste i revitaliziraju vaš organizam. Povećavaju imunitet i odlična su pomoć kod velikog broja bolesti i zdravstvenih tegoba.

Kalinji – Ulje crnog kumina (kima) Čudotvorni lijek za sve ljudske bolesti, 30ml
Citrofit – Najučinkovitiji prirodni antibiotik, 30ml
Citrofit pasta – Bez floura, prirodni sastojci, 75ml

Cijena: 151 kn