Zanosan bariton upućen mladima

Oliverovi bezvremenski refreni odjekuju romanom „Ljubavna pjesma“ Ante Jeličića Belece, čiji je glavni lik mladić koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera. Jer mjesto radnje je Death Valley, California. Bud Bulin preživljava pjevajući i svirajući u zadimljenim klubovima i bavi se glumom – jer ne zna glumiti. Njegovu glumu američki filmski establishment cijeni jer je autentičan i svoj, neodoljivi zatvoreni i samozatajni emotivac krupnih tamnih očiju. Rijetki, međutim, znaju da se Bud bavi glumom jer ne želi pristati na licemjerje svijeta u kojem većina preživljava glumeći ono što nisu. Tajanstven i zatvoren, Bud otkriva da je iz Dalmacije samo onima koji razumiju Oliverove pjesme u kojima je ispričan cijeli Budov život – nevjerna ljubav, radost očinstva, a zatim nemogućnost njegova ostvarenja i neugasla ljubavna bol. Dalmacija u srcu, galebovi, sunce, more, nostalgija i Oliverovi refreni prate Buda kroz njegovu američku potragu za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem. U svijetu koji ga ne razumije i kojemu se ne želi prilagođavati, Bud traži svoju pjesmu, rezonancu sa svojim osjećajima, a potraga ga vodi u susrete s ljudima koji daju odgovore i vode do samospoznaje.

A.J. Beleca budno osluškuje svoje emocije i svog junaka vodi od pobune i otpora zbog iznevjerene ljubavi do prihvaćanja sebe i otvaranja srca prema drugima. Iako ima čvrstu i promišljenu, uravnoteženu i izražajnu rečenicu – vjerojatno odgojenu na klasičnoj literaturi – A.J. Beleca je mladi pisac u snažnom dosluhu s duhom vremena. Njegov je roman stoga fragmentaran, s mnogo refrena, podsjećanja, stihova i citata. Hemingway, Elvis, Dylan, Hesse, Tennesee Williams, B.Springsteen, pa Oliver, Gibo, Daleka obala, Popadić , Dino Dvornik, i Brando, stihovi na engleskom i na hrvatskom, filmski dijalozi, pouke i mudrosti tipične za new age eru i elektronske medije – zbog brojnih citata roman „Ljubavna pjesma“ usmjeren prema mladoj publici odrasloj u eri multimedije, koja se intenzivno bavi svojim osjećajima i traži oko sebe odgovore koji vode prema razumijevanju, osvještavanju i adekvatnom izražavanju emocija.

„Ljubavna pjesma“ kombinacija je romana o duhovnom rastu poput Sidarthe i američkih romana ceste, uz snažan pečat najljepših dalmatinskih refrena i zanosnog Oliverova glasa koji je znao izražavati nježnost, zaljubljenost i ljubavnu bol na snažan i muževan način. Izbor slavnih književnih, glumačkih i pjevačkih uzora pokazuje da je muževnost važna tema romana Ante Jeličića, koji u okvirima baritonskog emocionalnog spektra pronalazi način za izražavanje tuge i boli bez osvetoljubivosti te ustraje u potrazi za novom nježnosti i cjelovitosti.

Zbog velikih, bezvremenskih dalmatinskih evergreena Olivera Dragojevića, velike suvremene teme ljubavi i samospoznaje, citata tipičnih za new age eru i elektronske medije, zbog moderne izlomljene strukture i visoke pismenosti i izražajnosti autora, roman „Ljubavna pjesma“ u perspektivi bi mogao biti preveden na engleski i namijenjen turistima koji dolaze u Dalmaciju. Zasićen mirisom mora i borovine, šumom valova i kliktanjem galebova, roman „Ljubavna pjesma“ može funkcionirati i kao romantična dalmatinska razglednica koja komunicira s globalnom publikom. No, glavna tema romana nije samo turistički aspekt već i psihološki jer čitatelje, osobito mlade, upućuje na osluškivanje vlastitih osjećaja i pronalaženje ravnoteže u odnosu prema sebi i prema drugima, osobnom razvoju te pronalasku svog puta/pjesme što je kako navodi i sam autor, u konačnici i najvažnije!

Sandra Pocrnić Mlakar, profesor psihologije/urednica u nakladništvu


LJUBAVNA PJESMA 978 953 820 9369 1Oliverov glas i bezvremenski refreni odjekuju romanom „Ljubavna pjesma“ Ante Jeličića Belece, čiji je glavni lik mladić koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera. Jer mjesto radnje je Death Valley, California. Bud Bulin preživljava pjevajući i svirajući u zadimljenim klubovima i bavi se glumom – zato što ne zna glumiti. Tajanstven i zatvoren, Bud otkriva da je iz Dalmacije samo onima koji razumiju Oliverove pjesme u kojima je ispričan cijeli Budov život – nevjerna ljubav, radost očinstva, a zatim nemogućnost njegova ostvarenja i neugasla ljubavna bol.

Dalmacija u srcu, galebovi, sunce, more, nostalgija i Oliverovi refreni prate Buda kroz njegovu američku potragu za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem. U svijetu koji ga ne razumije i kojemu se ne želi prilagođavati, Bud traži svoju pjesmu, rezonancu sa svojim osjećajima, a potraga ga vodi u susrete s ljudima koji daju odgovore i vode do nove nježnosti.

Roman preporučuje life coach Tomislav Tomić koji u njemu vidi putovanje do samoga sebe i vlastite cjelovitosti. „Ljubavna pjesma“ kombinacija je romana o duhovnom rastu poput “Sidarthe” i američkih romana ceste, uz glazbenu pozadinu najljepših dalmatinskih refrena i Oliverova glasa koji je izražavao zaljubljenost i ljubavnu bol na autentičan i muževan način. Zasićen mirisom mora i borovine, šumom valova i kliktanjem galebova, roman „Ljubavna pjesma“ može funkcionirati i kao romantična razglednica za globalnu publiku, no u njegovoj osnovi je osobni rast.

Ante Jeličić Beleca: Ljubavna pjesma
Roman
Format 14,5 x 19,5
Broj stranica 240
Meki uvez, bez klapni
ISBN 978-953-820-9369

Na naslovnici – Oliver Dragojević sedamdesetih. Snimio Feđa Klarić.

NARUCITE KNJIGU

Ante Jeličić Beleca rođen je u Splitu, 18. kolovoza 1990. Porijeklom je s otoka Hvara. U ranoj mladosti bavio se rukometom. Nakon završenog studija sportskog menadžmenta u Splitu, te MBA u SAD-u postao je izbornik rukometne reprezentacije Australije i time najmlađi izbornik rukometne reprezentacije u povijesti. Mušku rukometnu reprezentaciju vodio je tri godine (2016.-2019.), a žensku paralelno s muškom godinu dana.

Pisati je počeo za vrijeme školovanja u SAD-u, te je 2011. objavio “Eskort djevojku”, a tri godine kasnije naslov ”Ljubavna molitva”.

Uz MBA, u Americi je i doktorirao filozofiju na Sveučilištu u Arizoni, gdje je objavio dva znanstvena rada – Kristova svjesnost i Prirodni zakoni svemira.

Osim pisanjem i sportom, bavi se s turizmom, odmara uz glazbu, čitanje i filmove, uživa u igri sa svojom kćerkom, šetnjama s psom, te svemu što je vezano uz bilo koji oblik kreativnog izražavanja.