Foto: pixabay.com

Heljda nije žitarica i ne sadrži gluten.Izuzetno je korisna za gubitak suvišnih kilograma. Nutricionisti je često preporučuju uključiti u jelovnik bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre.

atma.hr – 52
Znate li da je heljda vrlo zdrava i korisna namirnica, koju bi itekako trebali uključiti u svoju prehranu?

Odavno je dokazano njeno ljekovito djelovanje za brojne zdravstvene tegobe, prenosi portal uspesnazena.com.

Budući da poboljšava pamćenje, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak. Čaj od heljdinog cvijeta ima ljekovito djelovanje na dišne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvjetova heljde liječi aterosklerozu krvnih žila.

Heljda ublažava posljedice zračenja i kemoterapije i mentalnog zamora. Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog tlaka i probavnih problema.

Ne sadrži gluten, heljda nije žitarica. Pored navedenog, izuzetno je korisna za gubitak suvišnih kilograma. Isprobala sam je.

atma.hr – 52
Dijeta s heljdom

U usporedbi s žitaricama, heljda je niskokalorična namirnica (nije žitarica), koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, željeza, magnezija, kalija, fosfora, joda, vitamina B1, B6…

Ponovit ću da je heljda dijetalni proizvod. Nutricionisti je često preporučuju uključiti u jelovnik bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre.

Dijeta se drži 14 dana, i osim gubljenja nekoliko kilograma, ujedno ćete i očistiti svoj organizam te odmoriti svoj želudac i crijeva.

Recept za pripremanje heljde:

Navečer, heljdu zaliti kipućom vodom, vodu ocijediti i zaliti ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, koliko god želite. Pokušajte s jednom, pa ćete regulirati prema svom apetitu.

Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuhati). Ujutro je spremna za uporabu.

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, umaka i soli (jedino može soja umak). Tijekom dana popiti 1 l kefira (ne više od 1% -1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litre dnevno. Uz vodu sam pila i zeleni čaj.

Dozvoljena je i kava, ali ne više od 2 šalice dnevno, bez šećera. Poželjno je da posljednji obrok imate 4 sata prije spavanja.

Tijekom dana možete uzimati voće i povrće (jabuka, naranča, kupus salate, zeleno povrće, suhe šljive, žlicu meda). Možete jesti pareno zeleno povrće – špinat, brokula, prokulica, grašak… Bez soli i drugih začina. Ne bi trebali imati osjećaj gladi.

Učinkovitost 100%. Bez ikakvog gladovanja. Probajte i vi.

Izvor: uspesnazena.com