Sabji je u Indiji nezamjenjivo glavno jelo koje se priprema na stotine načina, ovisno o načinu kuhanja, vrsti umaka i umjetnosti kombiniranja začina. Može se kuhati, pariti, peći ili pržiti, a ova naša verzija je tradicionalna i jedna od najpopularnijih. Savršeno ide uz mirisnu Basmati rižu s maslacem, topli chapati/roti  i neku osvježavajuću salatu.

Ovaj sabji je pržen i kalorijski bogat no ako želite lakšu verziju, umjesto prženja, povrće možete dinstati, pariti ili još bolje – ispeći u pećnici, a umjesto vrhnja, možete dodati umak od rajčice. Ako ste skloni egzotici i eksperimentiranju, probajte dodati 2 žlice na kockice sjeckanog ananasa – iznenađujuće je ukusno!

Nemojte odustati od pripreme ako ne možete nabaviti sve ove začine – koristite ono što imate pri ruci.

Vrijeme pripreme: 45 min

Sastojci: ulje za duboko prženje, 2 kg različitog povrća nasjeckanog na veće komade (najbolje: tikvica, cvjetača, mrkva, krompir, batat), 250 gr svježeg mladog sira narezanog na kockice, 100 gr blanširanih badema, 3 žličice soli, pola žličice kurkume, asafoetida (ili vlasac), slatke paprike, curry začina i garam masale, malo papra, 100 gr kiselog ili vrhnja za kuhanje, 100 gr slatkog vrhnja, 2 žlice ananasa narezanog na kockice (opcija).

Postupak: Ispržite svo nasjeckano povrće kao i kockice sira – ali pazite da sve ostane čvrsto. Ocijedite dobro od viška ulja i stavite u veliku zdjelu. Dodajte vrhnje, bademe, začine i ako ste spremni za eksperiment- kockice ananasa… Servirajte toplo.

Ako želite pravi indijski doživljaj i imate dobru kolekciju začina, sa strane još popržite kratko i poklopljeno na ghee-ju malo ovih začina u sjemenkama: žličicu rimskog kumina, žličicu gorušice i pola žličice anisa. To dodajte gotovom sabjiju te sve dobro promiješajte. Pazite da pritom ne zgnječite povrće.