Kad žena kupuje hranu, ona kupuje buduće dane sreće za svoju obitelj. Svako novo, lijepo, zrelo i mirisno povrće ili voće je dan sretnog obiteljskog života. Obitelj u kojoj se štedi na određenim proizvodima postaje siromašna i nesretna, jer ušteda u hrani „štedi“ sreću.

atma.hr – 52
U republici Tuvi još od drevnih vremena njeguje se šamanska tradicija. Ako želite živjeti u zdravlju i blagostanju, poslušajte što vam poručuje vrhovni šaman Kara-ool Dopchun-ool.

Šamanizam je jedna od najstarijih ljudskih duhovnih praksi, koja u Sibiru postoji još od brončanog doba. Uloga šamana u društvu bila je da posreduje između ovog i onog svijeta.

Sveta mjesta iscjeljujućih moći

Na jugu Sibira, na granici sa Mongolijom, ruska Republika Tuva dom je prastarim šamanskim tradicijama, koje od zaborava čuvaju lokalni šamani i šamani. Skrivena iza sibirskih planina, Tuva svojom jedinstvenom prirodom privlači brojne posjetioce koji tragaju za mjestima kozmičke energije, želeći da sudjeluju u drevnim ritualima.

Rituali u Tuvi imaju važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi, čiji sastavni dio čine šamani. Svakodnevni život i ono natprirodno ovdje se stalno prepliću. Posjeta šamanima uobičajena je stvar. Ljudi putuju iz udaljenih sela kako bi im šamani izveli rituale koji će im donijeti dobro zdravlje, sreću, ili djecu.

Čovjek je dijete prirode pa ga je nemoguće izliječiti bez njene pomoći. Šamani nikada neće naškoditi ljudima jer vjeruju da bi tako zauvijek izgubili svoju moć. U Tuvi postoje muški i ženski šamani, a vrhovni šaman je Kara-ool Dopchun-ool, koji otkriva svoje životne tajne.

atma.hr – 52
 Pravila za sretan život i blagostanje

1. Dok šećete ulicom, kad ugledate pero koje leži na tlu, uzmite ga i ponesite kući. Stavite pero u posudicu ili na policu, a možete ga i objesiti, jer je ono moćna amajlija koju vam šalje nebo.

2. Kamenčiće prikupljene iz rijeka držite u kući, jer imaju moćnu energiju.

3. Uvijek se trudite pomoći drugima ne očekujući ništa zauzvrat, jer i vas će nebo nagraditi.

4. Teškoće su samo privid, kao i oblaci na nebu. Ako letite avionom, vidjet ćete da je nebo iznad oblaka čisto i lijepo.

5. Da biste se približili snu, ponekad je dovoljno poduzeti bar jedan korak. Ne plašite se poteškoća, već ih prihvatite kao sastavni dio života – i gledajte samo cilj.

6. Neka vam osnovni moralni princip bude: „Nikad neću nikome nanijeti zlo“.

7. Ne bacajte smeće u rijeke i potoke, jer ćete naljutiti vodenog duha. Ako ga želite umilostiviti, bacite u vodu novčić, kruh ili malo mlijeka.

8. Kiša… Može kontrolirati osjećaje, podsjetiti nas na bilo koji lijep trenutak života ili oprati one loše. Ako mi se dogodi nešto loše, izađem iz kuće i stojim na kiši. Ukoliko je vani suho, onda stanem pod tuš.

atma.hr – 52
9. Kad odlučite nešto učiniti, nikad ne sumnjajte u sebe. Naime, strah vas tjera da se povlačite s pravog puta – zato je on glavni instrument svih zla. Nemojte gubiti nadu ako ne uspijete iz prve, jer svaka mala pobjeda približava nas onoj velikoj.

10. Kad žena kupuje hranu, ona kupuje buduće dane sreće za svoju obitelj. Svako novo, lijepo, zrelo i mirisno povrće ili voće je dan sretnog obiteljskog života. Muškarac, sa svoje strane, mora osigurati ženi novac kako bi ona mogla kupovati ono što je najkvalitetnije. Obitelj u kojoj se štedi na određenim proizvodima postaje siromašna i nesretna, jer ušteda u hrani „štedi“ sreću.

aura.ba