Prema uvriježenoj podjeli, Mars skupa sa Suncem, Jupiterom i Saturnom, spada u grupu superiornih, muških planeta. Po prirodi je topao i suh. Zbog svoje prenaglašene topline i koleričnosti, mnogi drevni astrolozi bili su mišljenja da na daleko bolji način iskazuje svoje kvalitete noću, te mu je dodijeljena pripadnost grupi noćnih planeta, zajedno sa Mjesecom i Venerom. U prirodnom horoskopu, Mars vlada znacima Ovan i Škorpion, kao i 3. kućom, dok se u 6. kući raduje.


Widget not in any sidebars

Mars je malefičnog utjecaja. Upravlja čovjekovom pokretačkom energijom, ambicijom i željom da se istakne i dokaže u određenoj stvari. Na osnovu toga kako je postavljen Mars, dobit ćemo odgovore na pitanja, kao što su – Kakva je naša energija? Koliko je koristimo? Da li smo brzi, umjereni ili spori? Da li svoju energiju koristimo ispravno ili pak srljamo? Koliko smo poduzetni? Koliko smo fizički i mentalno aktivni. itd. Samim tim, logično je što Mars upravlja i našom odlučnošću i odlukama koje donosimo. U Marsu se ogleda ratnički, takmičarski i osvajački duh. Tako se oduvijek Mars vezao za osvajački poriv, ratove i borbe. Vlada svim vrstama takmičenja. Ali, zbog svoje ogromne energije, prirodno se najviše vezuje za sport.

Loša strana Marsa sadržana je u svađama, konfliktima i sukobima, ratovima, a uz Saturna, stradanjima. Pored navedenog, vrlo je važno naglasiti da Mars odražava inovatorski duh. Obzirom da živimo u vrijeme intenzivnog razvoja i promjena, uvijek trebamo imati na umu da Mars simbolizira sve inovacije, značajne promjene i revolucije. Na osobnom planu, prikazuje  koliko smo inovativni, ali i atipične i ekscentrične fizičke manifestacije i izgled. Osoba sa naglašenim Marsom stalno teži nekakvim višim ciljevima, a što se fizičkog izgleda tiče, svakako da ne mora staviti teglu na glavu, da bi se po nečemu istakla. Makar taj Mars bio i duboko sakriven u 12. kući, ukoliko je na neki način istaknut u horoskopu jedne osobe, ta osoba se po nečemu mora izdvojiti iz mase drugih.

U mnogim strujama suvremene astrologije, komunikacijom i retoričkim sposobnostima upravljaju Merkur i 3. kuća, što se u potpunosti podudara sa tradicionalnom astrologijom. Ipak, utjecaj Marsa se tu vidno zanemaruje. Prvo što bi trebalo imati na umu, jest to da Mars nije bez razloga prirodni vladar 3. kuće. Retorijus Egipatski kaže da Mars sa Merkurom dijeli upravu nad ustima.

U brojnim slučajevima iz prakse, naišao sam na to kako Mars mnogo više odražava čovjekove komunikacijske sposobnosti od Merkura. Naravno, ne uvijek. Sve ovisi od ostalih postavki. Ali, mišljenja sam i stava da Merkur i Mars podjednako upravljaju našim retoričkim sposobnostima i komunikacijom. Merkura više vezujem za ono kako mislimo, za ono kako rasuđujemo, za logiku, dok je Mars više ono što i kako govorimo. Merkur je onaj koji misli i razmišlja, koji dobija pregršt uvida. ali kao hladan i suh, pažljivo bira što će reći. Dok Mars kao topao i suh iz njega izvlači ono što je najbitnije i to izgovara. Za razliku od Merkura, ne pati od skrupula, uviđavnosti, korektnosti, hoće li to što kaže povrijediti druge ili neće. Zapitajte se samo, koliko puta Vam se dogodilo da nešto želite izreći, ali da naprosto ne možete, jer ćete time urušiti svoj brižljivo i pažljivo građeni kredibilitet.

atma.hr – 61
Ali, dođu tako u životu situacije, gdje ne možete biti fini i pažljivi, poput svakog intelektualca ili dobrog i vrijednog radnika, gdje ne možete drugačije nego direktno reći što mislite, možda se i posvađati, jer u suprotnom ispadate krpa s kojom svatko može brisati pod, i gubite taj pažljivo građeni kredibilitet. Eto to je taj Mars u Vama. A, možda ste pak vječiti buntovnik, koji nema vremena da mnogo razmišlja, nego uvijek i svima kaže sve što ima, a onda nekad dođu vremena kada Vas ta direktnost skupo košta, pa treba dobro promisliti o svakom sljedećem postupku, ili drugim riječima usmjeriti se intenzivno ka Merkurovoj energiji.

Što se tiče teme Marsa i komunikacija, dodao bih da je Mars taj koji voli da priča. Malo ili mnogo, smireno ili direktno, to ovisi od njegove postavke. Npr. ako je u Ovnu ili Jarcu bit će direktan i nedvosmislen i uvijek će imati neku novu temu. Dok će u vodenim znacima biti pažljiv, suptilan i oprezan. Ako je u Jupiterovim znacima, onda uvijek filozofski nastrojen. Mars upravlja smislom za humor. Najveći komičari imaju naglašenog Marsa u svojim horoskopima. Afliciran Mars, posebno u lošim aspektima sa Merkurom, Mjesečevim Čvorovima i Saturnom donosi manipulatore, spletkaroše, lažove i prevarante.

Neki stari autori, Marsa vezuju za nomadski život, pa tako i za putovanja. Logično, jer Mars simbolizira pokret i akciju.

U današnje vrijeme Mars se vezuje za sve humane društvene pokrete, koji se u prvom redu bore za više stupnjeve slobode čovjeka, njegova veća prava, ravnopravnost. I sami znamo koliko je lažnih društvenih pokreta, koji iza sebe imaju čvrstu političku, pa čak i mafijašku pozdainu. Međutim, Mars to kao da ne vidi. I ne vidi, jer, ma kolko puta mu se to obilo o glavu, Mars će se uvijek i iznova srćano boriti za nešto uzvišeno. Tako, Mars predstavlja svaki vid bunta, borbe za ljudska prava (human rights) te razne subkulturne pokrete, kao što su rock, punk, hippy, rap, street art isl. Mars simbolizira sve životinje, dok su one domaće i pripotomljene prikazane kombinacijom Mars-Merkur, pa su naravno u simbolici Marsa i sve intenzivniji i masovniji pokreti za prava životinja.


Widget not in any sidebars

Pored navedenog, u današnje vrijeme, Mars se vezuje za poduhvate u cilju poboljšanja fizičkog izgleda, poput bodybuildinga, tatto-a, za estetsku kirurgiju, zatim za sve moderne plesove, akrobatiku. Npr. znamo da je umjetnost prikazana Venerom, ali u horoskopima današnjih popularnih umjetnika, pored Venere vrlo je istaknut i Mars. Opet logično, obzirom da je od kraja 19. stoljeća, u gotovo svim umjetničkim vrstama i pravcima, centralna tendencija biti autentičan i svoj u izražaju. A, kako smo rekli, Mars odražava inovatorski duh, pa tako i autentičnost. Naravno i scenski pokret, koji itekako prisutan i rasprostranjen u masovnoj umjetnosti. I ne samo u umjetnosti, naravno.

Naime, Mars upravlja svim teškim fizičkim poslovima i radom u vojsci, ali sa razvojem tehnologije, humanizacijom društva i nastankom mnogih novih profesija, u simbolici Marsa će se naći i oni poslovi koji podrazumijevaju umnu aktivnost (Merkur) ili kreativne sposobnosti i humanost (Venera) ali i mnogo akcije, pokreta, napora, inovativnosti, inventivnosti, avanturizma… Poput, arhitekte, strojarskog inženjera, turističkog vodiča, pilota, astronauta, zatim strogog novinara, društvenog kritičara i satiričara koji se bore sa još duboko ukorijenjenim ostacima klasnog sustava, te stand up komičara, muzičko-scenskog performera, street umjetnika, tatto majstora, estetskog kirurga, psihoteraputa i sl.

U medicinskom smislu, Mars se vezuje za akutne zdravstvene probleme, virusne i bakterijske upale i infekcije, redovito praćene povišenom tjelesnom temperaturom, a nerijetko i velikim groznicama. Zatim, fistule, čireve, gnojne čireve, boginje, kao i epilepsiju. Mars simbolizira padove, posjekotine, opekotine, sve vrste povreda. Točke kojima vlada su: glava, nos, mišićni sustav, crvena krvna zrnca, žuč, bubrezi, vene i genitalni organi. Ako je Mars na bilo koji način oštećen, donosi određene probleme sa vidom. I najzad, Mars vlada operacijama i kirurškim zahvatima. Primarno se ne vezuje za problematičnu psihu i psihičke probleme, ali govori o odličnim psiholozima, psiho-analitičarima, psihijatrima, psiho-terapeutima, astro-terapeutima, motivacionim trenerima i sl.

Damir Igor, astrologdamirigor.com

49 HEMP RUKSACI

banner hemp ruksak 1