atma.hr – 52
Sigurno ste čuli da bića koja dišu sporije i mirnije poput slona ili kornjače, žive mnogo duže od onih kojima je dah kratak i brz. Naše disanje uvelike ima veze i s našim općim fizičkim i psihičkim stanjem, pa tako ako je naše emocionalno stanje potreseno, disanje će biti plitko i nepravilno. Promatranjem kako dah ulazi u tijelo i izlazi iz njega utvrđeno je da se stvara smireno stanje uma koje smanjuje razinu hormona stresa u tijelu. Takvo duboko opuštanje poboljšava moć iscjeljenja, kao i mentalno te fizičko zdravlje.

Pravilno disanje djeluje pogodno i na imunološki sustav jer povećava razinu energije pa tijelo ima više energije potrebne za proces revitalizacije. Osim toga, pogodno djeluje na živčani sustav i smanjuje stres. Duboko disanje ubrzava oporavak od trauma i bolesti, a pomaže i kod bolesti dišnog sustava, poput astme ili bronhitisa.

Pravilnim disanjem naše tijelo se rješava 70 posto nakupljenih toksina. Ako ne dišete pravilno, onemogućujete taj proces, a to uzrokuje napor ostalih tjelesnih sustava jer oni moraju preuzeti ulogu daha u detoksikaciji tijela. To u konačnici može dovesti do bolesti. Disanje oslobađa tijelo i um od napetosti. Kad je tijelo pod stresom, kad smo uplašeni, zabrinuti ili ljuti, tijelo se stisne, mišići se napnu, a disanje postaje pliće. U takvim trenucima tijelo ne dobiva optimalnu količinu kisika.

Disanje kroz nos je ispravno disanje, pa pokušajte provjeriti sami sebe tijekom dana, da li dišete na nos ili na usta. Nos je pravilan put za dah jer filtrira gomilu nečistoća nagomilanih u našem tijelu.

atma.hr – 52
Dišimo za sreću

Neki od nas zaista misle o tome kako dišu. Kada jednom savladate jednostavnu tehniku dubokog disanja, ono će postat skroz prirodno. Duboko disanje nosi mnogo više od produljivanja života. Umiruje, reducira nakupljene toksine u mozgu, stimulira proizvodnju endorfina – hormona sreće, koji ublažava depresiju i općenito poboljšava raspoloženje.

Dišimo za mozak

Ispravno disanje djeluje na vaš intelekt i pročišćuje misli povećavanjem cirkulacije u mozgu. Duboki dah povećava koncentraciju i moć percepcije. Zahvaljujući tome što smanjuje razinu stresa, povećava produktivnost, sposobnost pamćenja i učenja te pomaže kod boljeg donošenja odluka.

Dišimo za ljepotu

Koža će vam postati sjajnija zbog povećanog kisika koji regenerira stanice. Pravilno disanje povoljno djeluje i na izgled. Zahvaljujući poboljšanoj cirkulaciji i dotoku kisika, smanjit će se efekti starenja vidljiv najviše na koži. Dišete li duboko, koža će biti svježa, meka i sjajna, a ten će biti blistaviji. Želite li se riješiti bora, svakako u dnevni ritual ljepote uključite i vježbe disanja.

Izvor: udahni.com

atma.hr – 52